پنجشنبه ۰۷ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۲۶ - ۰۷ خرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۳۰۴۱۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

 هیتلر کدام آثار هنری را دوست داشت و از کدام متنفر بود؟

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر
 پس از به قدرت رسیدن در آلمان، آدولف هیتلر و نازی‌ها ایدئولوژی و فهم جدیدی از هنر را ارائه کردند که بیشتر مبتنی بر ارزش‌های سنّت‌گرایانه و علائق هنری خود هیتلر بود. تمام آثار آوانگارد در این دوره «منحط» تلقی می‌شدند؛ این آثار یا نابود می‌شدند و یا در نمایشگاه‌های تمسخر‌آمیز به نمایش در می‌آمدند. در این مطلب داستان هنر در دوران رایش سوم را می‌خوانید؛ داستانی دربارۀ اعتراض، سازگاری و حتی جعل و تقلب.

 پیش از ورود به دنیای سیاست، آدولف هیتلر آرزو داشت که یک هنرمند حرفه‌ای شود، اما دو بار تلاش او برای پذیرش در آکادمی هنر وین با شکست مواجه شد. اگرچه نقاشی‌های او از نظر فنی خوب بودند، اما از نگاه مسئولان آکادمی فاقد اصالت، پویایی و روح بودند.

به گزارش فرادید؛ او روی جزئیات معماری و اشکال هندسی تمرکز می‌کرد اما تمایلی به کشیدن افراد نداشت. او مخالف سرسخت هر چیز انتزاعی و غیررئالیستی بود و معتقد بود که هنر باید از نظر بصری دلپذیر، آموزشی و مبتنی بر استاندارد‌های زیبایی و هماهنگی نئوکلاسیک باشد.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

نقاشی اقامتگاه کوهستانی، اثر هیتلر، سال ۱۹۲۶

در واقع همین علاقه‌های هنری خود هیتلر بودند که به پایه و اساس ایدئولوژی هنر آلمان در زمان حکومت او تبدیل شدند. کمی قبل از به قدرت رسیدن هیتلر، گروهی از روانپزشکان اروپایی تحقیقاتی را روی آثار هنری بیماران بیمارستان‌های روانی انجام دادند. نظریه آن‌ها این بود که با بررسی سبک طراحی و ویژگی‌های خاص آن، یک متخصص پزشکی می‌تواند به تشخیص دقیق برسد و منشأء بیماری را تعیین کند.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

نقاشی خیابان درسدن، اثر کرشنر (نمونه‌ای از آثاری که نازی‌ها آن را با بیماری روانی مرتبط می‌کردند)

دانشمندان نازی این تئوری مشکوک را پیش‌تر بردند و آن را وارونه کردند. به گفته آن‌ها، هنر مدرن با تناسبات تحریف شده و اشکال غیررئالیستی‌اش، در حقیقت نشانه‌ای از انحطاط روانی بود. آن‌ها این نوع هنر را محصول تبلیغات دشمن برای نابودی ملت آلمان معرفی می‌کردند.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

یکی از آثار مودیلیانی که مانند آثار کرشنر منحط و بیمارگونه دانسته می‌‌شدند

برای مثال نقاشی‌های آمادئو مودیلیانی و ارنست لودویگ کرشنر را در کنار عکس‌های افراد معلول ذهنی قرار می‌دادند تا این موضوع را ثابت کنند. نمادگرایی فرانسوی نیز به عنوان هنری فاسد و منحط به لحاظ اخلاقی محکوم شد. اما دشمنان اصلی نازی‌ها هنرمندان دادائیست بودند که موضع ضد جنگ خود را آشکارا نشان می‌دادند و عمداً قواعد هنری را زیر پا می‌گذاشتند.

هنر محبوب؛ رئالیسم و رمانتیسیسم

هیتلر و پیروانش با تحلیل هنر از طریق منشور نظریه‌های نژادی و ایدئولوژیک، لیست کوتاهی از «فرم‌های هنری قابل قبول» را ارائه کردند. هنر مورد قبول نازی‌ها هنری بود که به جای زندگی شهری، طبیعت و تاریخ آلمان را تجلیل کند؛ هنری که به جای «شهوت» مفهوم «مادرانگی» را نشان بدهد و به جای ترکیب‌بندی‌های کج و معوج اکسپرسیونیستی، بدن‌های سالم و‌ایده‌آل را به نمایش بگذارد. از جمله جنبش‌های هنری پذیرفته شده در آن دوران «رمانتیسیسم آلمانی» بود که ادعا می‌شد بر روح ملت تکیه دارد.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

سرگردان بر فراز دریای مه، اثر کاسپر دیوید فردریش؛ نمونه‌ای از سبک رمانتیسیسم آلمانی که محبوب هیتلر بود

با وجود نفرت هیتلر نسبت به اکثر آثار سمبولیست اروپایی، آرنولد بوکلین، نقاش سمبولیست آلمانی، یکی از هنرمندان مورد علاقه‌های او بود. او یکی از سیزده نسخه از اثر معروف «جزیرۀ مردگان» را در مجموعه شخصی خود نگه می‌داشت. هیتلر در اثر بوکلین تصویری‌ ایده‌آل از طبیعت آلمان، آرمان‌های ملی و اساطیر اولیۀ ژرمنی را می‌دید. این نقاشی اکنون در آلتِه نسیونال‌گالِری برلین به نمایش گذاشته شده است.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

جزیرۀ مردگان، اثر بوکلین؛ از آثار بسیار محبوب برای هیتلر که یکی از نسخه‌‌های اصلی آن در مجموعۀ شخصی او قرار داشت

هیتلر برای جدا کردن هنر قابل قبول از هنر نفرت‌انگیز‌ «منحط»، کمیسیونی ویژه به رهبری یکی از هنرمندان و نقاشان مورد علاقۀ خود یعنی آدولف زیگلر ترتیب داد. زیگلر مبارزی سرسخت علیه هر چیز انتزاعی و غیررئالیستی بود و بیشتر تصاویری از کودکانی با گونه‌های سرخ که توسط مادران آلمانی «بی‌عیب و نقص» در آغوش گرفته شده بودند و صحنه‌هایی تخیلی از دوران باستان را به تصویر می‌کشید.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

نمونه‌ای از آثار زیگلر که ارزش‌های «مادرانگی» و «سلامت» را نشان می‌دهد

قبل از روی کار آمدن نازی‌ها، زیگلر یک هنرمند با آرزو‌های مدرن بود، اما معلمانش او را بی‌استعداد و غیراصیل می‌دانستند. بنابراین حالا زیگلر به عنوان یک مدیر دولتی احساس راحتی و موفقیت بیشتری می‌کرد و سرانجام می‌توانست بر کسانی که او را با خودشان برابر نمی‌دانستند تسلط داشته باشد. تحت فرمان زیگلر، اکثر هنرمندان آوانگارد یا از نقاشی منع می‌شدند (با یورش واحد‌های ویژه پلیس به استودیو‌هایشان و بررسی اینکه آیا قلم مو‌هایشان مرطوب است) یا به طور کلی کشور را ترک می‌کردند.

نمایشگاه هنر منحط

در سال ۱۹۳۷ در مونیخ، کمیسیون آدولف زیگلر نمایشگاهی بزرگ از آوانگاردترین و جسورانه‌ترین هنر‌های مدرن را افتتاح کرد. این نمایشگاه با عنوان «هنر منحط» در واقع هشداری در مورد هنرمندان فاسد و بیمار روانی بود که به دنبال تضعیف فرهنگ آلمان بودند. هر اتاق از نمایشگاه نمایانگر دلیلی خاص برای «منحط» تلقی شدن بود: آثاری که از نظر نازی‌ها کارگران آلمانی را تمسخر می‌کردند، نقاشانی که زنانگی را به ابتذال می‌کشیدند یا مجسمه‌سازانی که ایده‌آل نژادی جدیدی را به شکل یک مرد آفریقایی ترویج می‌کردند.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

متصدیان نمایشگاه «هنر منحط» در حال جابه‌جایی اثری از امیل نولده

متولیان این نمایشگاه تأکید می‌کردند که هنرمندان آوانگارد اغلب از هنر غیرغربی الهام گرفته‌اند و بنابراین از نژاد‌های «پایین‌تر» تقلید کرده‌اند و انحطاط خودشان را نشان داده‌اند. در غرفه‌ای در کنار این نمایشگاه، یک نمایشگاه جانبی با عنوان «هنر بزرگ آلمانی» نمونه‌هایی از دستاورد‌های «واقعی» هنری را ارائه می‌داد.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

اثری از ماکس ارنست؛ ارنست از هنرمندانی بود که آثارش در نمایشگاه هنر منحط به نمایش گذاشته شدند

نمایشگاه هنر منحط بیش از ششصد اثر را به نمایش گذاشت و با موفقیت چشمگیری روبرو شد و در شش هفته اول یک میلیون بازدید‌کننده از آن دیدن کردند. پس از مونیخ، این نمایشگاه به سراسر آلمان سفر کرد و قرار بود در ایتالیای فاشیستی نیز به نمایش گذاشته شود. با این حال، دیکتاتور ایتالیا، بنیتو موسولینی، از گنجاندن فوتوریست‌ها یا آینده‌گراهای ایتالیایی در آن آزرده خاطر شد و از میزبانی نمایشگاه خودداری کرد. بر خلاف هیتلر، موسولینی همه اشکال هنر را برای اهداف تبلیغاتی مفید میدانست.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

بازدید مقامات نازی از نمایشگاه هنر منحط

با این حال، با وجود محکومیت آشکار هر چیز آوانگارد، مقامات نازی وقتی پای کسب درآمد به میان می‌آمد انعطاف‌پذیرتر بودند. آن‌ها پس از فهرست‌بندی هزاران اثر هنری غارت شده و مصادره شده، ارزشمندترین آن‌ها را به مؤسسات فرهنگی خارجی، از جمله موزه هنر مدرن نیویورک فروختند. برخی از آن‌ها نیز در آرشیو‌های آلمان به عنوان موضوعات تحقیقاتی برای تئوری‌های انحطاط باقی ماندند و برخی نیز سوزانده و نابود شدند.

تقلب و جعل؛ مورد هان فان میخه‌رِن

در حالی که برخی از هنرمندان آوانگارد تحت فشار قدرت جدید رنج می‌بردند، برخی دیگر آماده بودند از این موقعیت به نفع خود استفاده کنند. جمع‌آوری آثار هنری مصادره‌شده در میان مقامات عالی آلمان نازی یک سرگرمی محبوب بود. هرمان گورینگ، بنیانگذار گشتاپو و فرمانده نیروی هوایی آلمان، شگفت‌انگیزترین مجموعه را داشت که فقط مجموعۀ شخصی هیتلر از آن بزرگتر بود. گورینگ تقریباً هر چیزی را جمع‌آوری می‌کرد، اما به خصوص به نقاشی‌های استادان قدیم علاقه داشت.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

فان میخه‌رن در حال کشیدن یک نقاشی جعلی منتسب به ورمیر

در همین زمان در آمستردام تحت اشغال نازی‌ها، هنرمند دیگری که او هم مثل خود هیتلر و زیگلر غرور مجروحی داشت، سرانجام رسالت خود را پیدا کرد. هان فان میخه‌رن یک نقاش محافظه کار متوسط بود که آرزو داشت به جمع بزرگانی مانند رامبراند بپیوندد. در دهه ۱۹۳۰، مگرن که از شهرت و پول ناامید شده بود، شروع به جعل نقاشی‌های یوهانس ورمیر کرد.

گورینگ وقتی مطلع شد که مگرن یک نقاشی از ورمیر را در اختیار دارد، با این تصور که این اثر واقعی و اصیل است، آن نقاشی را در ازای ۱۳۷ اثر از مجموعه خصوصی خود معامله کرد. فان میخه‌رن که از پول آثار جعلی ثروتی به هم زده بود، املاکی را در سراسر اروپا می‌خرید و مهمانی‌های مجلل برگزار می‌کرد. با این حال، پس از شکست آلمان در جنگ آزادی هلند، او به دلیل فروش اموال فرهنگی هلند به دشمن به محاکمه کشیده شد و مجبور شد اعتراف کند که آثار جعلی بوده‌اند.

مقاومت پنهان کلود کائون

با این حال، همه هنرمندان بین اطاعت از رژیم و فرار از کشور یکی را انتخاب نکردند. برخی از هنرمندان انتخاب کردند که در خانه بمانند و با استفاده از ابزار و روش‌های خود با دشمن مبارزه کنند. یکی از مشهورترین‌ها در میان هنرمندانی که برای مقاومت ضد نازی کار می‌کردند، عکاسان فرانسوی کلود کائون و مارسل مور بودند. کائون و مور زوجی از عکاسان بودند که در سبک سوررئالیستی کار می‌کردند. آن‌ها قبل از نقل مکان و مستقر شدن در جزیره جرسی در سال ۱۹۳۷، حرفه‌ای پربار و هیجان‌انگیز در پاریس داشتند.

آثار هنری,نقاشی خیابانی,علائق هنری هیتلر,آدولف هیتلر

نمونه‌ای از عکس‌های کائون

وقتی نازی‌ها جزیره را تصرف کردند. کائون و مور به جای پنهان شدن یک پروژه پروپاگاندای مخفی را راه‌اندازی کردند که هدف آن تضعیف موقعیت نیرو‌های اشغالگر بود. آن‌ها یک شخصیت خیالی از یک سرباز آلمانی با نام مستعار «سرباز بدون نام» ایجاد کردند که ظاهراً از دولت آلمان و آرمان‌هایش ناامید بود. این سرباز ناموجود و خیالی بیانیه‌های ضد جنگ و ضد نازی را می‌نوشت و آن‌ها را در بین سربازان دیگر پخش می‌کرد. کائون و مور هزاران بروشور چاپ و پخش کردند و تصویری از یک توطئه بزرگ ایجاد کردند. در سال ۱۹۴۴، مور و کائون به دلیل فعالیت‌های خود دستگیر و به اعدام محکوم شدند، اما این حکم هرگز اجرا نشد زیرا جرسی چند ماه بعد آزاد شد.

مسئلۀ میراث نازی‌ها

مسأله حفظ کردن یا پاک کردن میراث حکومت نازی‌ها برای متصدیان و مورخان هنر آلمان بسیار حائز اهمیت است. در حالی که برخی ترجیح می‌دهند موضوع را به طور کامل نادیده بگیرند، برخی دیگر سعی می‌کنند تحقیق کنند و حتی برخی از پروژه‌های دوران نازی را برای درک چگونگی امکان آن‌ها احیا کنند. در سال ۱۹۹۱، موزه هنر لس آنجلس بازسازی نمایشگاه هنر منحط ۱۹۳۷ را افتتاح کرد. این موزه از فهرست و سوابق اصلی باقی مانده از نمایشگاه مونیخ استفاده کرد. با این حال، این کار برای متولیان آسان نبود زیرا برخی از آثار از سال‌های حکومت نازی جان سالم به در نبرده بودند و برخی دیگر با عناوین مختلف فهرست شده بودند و توضیحات مفصلی نداشتند.

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
ویژه سرپوش