مهمترین عناوین خبری
پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۰۱ - ۱۴ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۰۸۲۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

  ۲ هزار سال کثیفی از سقف‌ معبد اسنا پاک شد  

پاکسازی سقف معبد اسنا ,جشن روز سال نو در مصر باستان
باستان‌شناسان مجبور شدند با ابزارهای مختلف از جمله خلال دندان، دوهزار سال کثیفی و آلودگی را از یک اثر هنری مصر باستان پاک کنند تا رنگ اصلی جشن روز سال نو در مصر باستان پدیدار شود.  

به گزارش ایلنا؛ فرآیند پاکسازی سقف معبد اسنا که جشن گرفتن روز سال نو در مصر باستان را به تصویر کشیده است، ۵ سال به طول انجامید، مرمتی که با ابزارهای مختلف از جمله خلال دندان صورت گرفت.

 سقف معبد اسنا در مصر نمایشی پر جنب و جو را نشان می‌دهد، نقش برجسته‌های تمام رنگی زودیاک، تصاویر صورت‌های فلکی و سیارات و کتیبه‌های هیروگلیف که می‌تواند برخی از معانی پشت این تصاویر آسمانی را پدیدار کند.

پروژه مشترکت تیمی متشکل از ۳۰ نفر از مرمت‌گران وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر به نمایندگی از هشام اللیثی و دانشگاه توبینگن در آلمان به مدت ۵ سال بر تصویر سقف معبد اسنا که پس از هزاران سال دست نخورده باقی مانده بود، همکاری کردند. این تصویر که مجموعه کاملی از علائم زودیاک و تصویری الهی از طغیان سالانه رود نیل است مملو از لایه‌های دوده و کثیفی بود که به مدت ۲ هزار سال روی هم انباشه شده بود.

البته مرمتگران معتقدند که نقش برجسته‌های سقف معبد اسنا نه تنها با لایه‌هایی از دوده پوشیده شده بود، بلکه مملو از رسوبات پرندگان، خفاش‌ها، عنکبوت‌ها و زنبورها نیز بود.

آنطور که در این گزارش آمده است، مرمتگران برای پاکسازی سقف معبد اسنا از اسفنج برای حذف دوده و از برس‌ها، چاقوی جراحی و خلال دندان برای حذف زباله‌ها در نواحی پوشانده شده در فضولات و سایر زباله‌ها استفاده کرده‌اند. سپس پنبه آغشته به آب مقطر را روی سطوح رد می‌کردند تا رنگ‌هایی که با استفاده از رنگدانه‌های معدنی ایجاد می‌شد، تقویت شود. در این نقش برجسته بازسازی شده، چهار سر قوچ بر روی این تصویر از یک خدا ظاهر می‌شود که ممکن است نمایشی از خدای باروری و سرچشمه نیل، خنوم، در ساعت ششم روز باشد.

این نمادها به دوران بطلمیوس، شبیه به برخی در طالع بینی مدرن، از بابل سرچشمه گرفته و توسط یونانیان به مصر آورده شده است. در کنار نمادها، صورت‌های فلکی دیگر و حتی سیارات مریخ، مشتری و زحل قرار دارند.

این درحالی است که کتیبه‌های هیروگلیف همراه با تصاویر مورد توجه ویژه محققان قرار گرفت. سرژ ساونرون مصرشناس فرانسوی از اولین کسانی بود که آن‌ها را در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ ضبط و تفسیر کرد. این بازسازی اخیر حدود ۲۰۰ مورد دیگر را که توسط خاک و دوده پوشیده شده بودند، کشف کرده است. رمزگشایی این کتیبه‌ها به تفسیر بهتر تصاویر کمک می‌کند و نام صورت‌های فلکی ناشناخته مصر را آشکار می‌کند.

همچنین یکی دیگر از کشفیات مهم، نمایش روز سال نو است. معبد اسنا در مجاورت رود نیل بینش کلیدی را برای درک معنای نقش برجسته فراهم می‌کند. سال نو مصر زمانی مشخص شد که ستاره درخشان سیریوس، نامرئی به مدت ۷۰ روز، دوباره در آسمان شرقی ظاهر شد. بازگشت این ستاره که الهه سوتیس در نقش برجسته ظاهر شده بود، همزمان با سیل سالانه رود نیل بود.

برای جشن گرفتن، مصریان باستان به عنوان بخشی از جشنواره‌ای به نام Wepet-Renpet، جشن می‌گرفتند. صد روز بعد، به لطف الهه آنوکت - که در نقش برجسته تازه کشف شده نیز به چشم می‌خورد - سرانجام آب‌های نیل فروکش کردند.

با بازسازی این اثر هنری و دیگر نقش‌های برجسته، اسنا به معبد هاثور در دندرا به عنوان دو معبد با بهترین سقف‌های نجومی حفظ شده در مصر می‌پیوندد. اکنون که سقف کامل شده است، ستون‌ها و دیوارها در حال تمیز کردن هستند تا یکی از گنجینه‌های بزرگ یونانی-رومی مصر به شکوه کامل چند رنگی خود بازگردد.

معبد اسنا که درست در جنوب اقصر در رود نیل قرار دارد، یکی از آخرین بناهایی است که در مصر ساخته شده است. ساخت و ساز آن در قرن دوم قبل از میلاد در زمان فرعون بطلمیوس ششم آغاز شد. جانشینان ژنرال اسکندر مقدونی، فراعنه بطلمیوسی تلفیقی غنی از فرهنگ یونانی و مصری را وارد مصر کردند. تا دوره امپراتوری روم به این معبد که به خنوم، خدای باروری و سرچشمه نیل تقدیم شده بود، افزوده شد.

  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش