چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۸ - ۱۴ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۰۸۳۲
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

ساختمان‌هایی که معماری علمی‌تخیلی «شوروی» را به رخ می‌کشند

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی
اتحاد جماهیر شوروی سقوط کرده، اما خلاقیت مبهمی که آن زمان در اروپای کمونیستی (حتی فراتر از اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی) توسعه یافته بود، هنوز به شکل ساختمان‌های بتنی عظیم باقی مانده است.

 همه چیز اتحاد جماهیر شوروی عظیم بود: سرزمین پهناور، شاهکارهای تاریخی، جاه‌طلبی‌ها و حتی ساختمان‌ها. اتحاد جماهیر شوروی سقوط کرده، اما خلاقیت مبهمی که آن زمان در اروپای کمونیستی (حتی فراتر از اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی) توسعه یافته بود، هنوز به شکل ساختمان‌های بتنی عظیم باقی مانده است.

به گزارش فرادید؛ در این مطلب، ۹ نمونه از سازه‌های بزرگ، چشمگیر و عجیب دوران شوروی که شبیه آثار علمی-تخیلی هستند، معرفی می‌کنیم. 

۱. ساختمان وزارت بزرگراه

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

این نماد معماری شوروی که در سال ۱۹۷۵ به عنوان وزارت ساخت بزرگراه افتتاح شد، پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی متروکه ماند تا اینکه در سال ۲۰۰۷ توسط بانک گرجستان خریداری شد. پس از بازسازی کامل داخلی و خارجی در سال‌های ۲۰۱۰-۲۰۱۱، این ساختمان ۱۸ طبقه در حال حاضر به عنوان دفتر مرکزی بانک استفاده می‌شود.

۲. کتابخانه ملی، مینسک، بلاروس

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

معماران شوروی، ویکتور کرامارنکو و میخائیل وینوگرادوف، کتابخانه جسورانه مینسک را سال ۱۹۸۹ طراحی کردند، اما ساختن این چندوجهی غول‌پیکر که امروز بر فراز پایتخت بلاروس است، ۱۳ سال طول کشید. هندسه غیرمعمول این سازه نمادی از وسعت جهان و اهمیت والای دانش برای کسانی است که در آن رفت و آمد می‌کنند. سطح آن شامل ۱۸ مربع و هشت مثلث می‌شود که با شیشه‌های منعکس‌کننده گرما پوشانده شدند که در شب به صورت رنگارنگ روشن می‌شوند. 

۳. خانه یادبود حزب کمونیست بلغارستان، بلغارستان

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

در کوه‌های مرکزی بلغارستان، در قله بوزلودژا، بنای تاریخی متروکی قرار دارد که سال ۱۹۸۱ به عنوان ادای احترام به حزب سوسیالیست بلغارستان ساخته شد. این بنای یادبود یک ساختمان نعلبکی شکل با برجی است که نقش یک ستاره روی آن است. داخل نعلبکی، سه تابلوی موزاییکی عظیم ۵۱۰ متر مربعی را پوشش داده و تاریخ تمثیلی حزب کمونیست بلغارستان را به تصویر می‌کشد. 

پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی و تغییر رژیم در بلغارستان، این بنای یادبود متروکه شد و در برابر غارتگران و خرابکاران آسیب‌پذیر شد، اما هنوز هم مردم از راه‌های دور به دیدن این بقایای گذشته اتحاد جماهیر شوروی می‌آیند. 

۴. کروشِوُ ماکِدونیوم، کروشِوُ، مقدونیه

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

ماکِدونیوم که با نام یادبود ایلیندن نیز شناخته می‌شود، مجموعه‌ای از چندین عنصر مجسمه‌سازی و یادبودی است که به مبارزان و انقلابیون قیام ایلیندن در سال ۱۹۰۳ و همچنین سربازان جنگ جهانی دوم که برای آزادی کشور جنگیدند، اختصاص داده شده است. این مجموعه در کروشِوُ واقع شده و سال ۱۹۷۴ ساخته شده است. مهمترین عنصر آن گنبد است که شبیه یک معدن دریایی است. این بنای یادبود بتنی سفید با ارتفاع ۲۵ متر گرد است و چندین پنجره بیرون‌زده دارد که چهار تای آن‌ها با پانل‌های شیشه‌ای رنگی زیبا پوشیده شدند. اگر به این مکان رفتید، حتما به داخل گنبد بروید، چون زیباترین قسمت کل مجموعه است. 

۵. قلعه نهم، کاوناس، لیتوانی

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

قلعه نهم محل زندانی شدن و قتل ۵۰۰۰۰ نفر در طول اشغال لیتوانی توسط آلمان بین سالهای ۱۹۴۱ و ۱۹۴۴ بود. پس از پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۵۸، این قلعه به موزه و بنای یادبود تبدیل شد. سال ۱۹۸۴، مجسمه‌ای به ارتفاع ۳۲ متر ساخته‌ی اِی. اِمبرازیوناس به افتخار قربانیان فاشیسم ساخته شد که نماد درد، اندوه، شکنجه‌ها و یاد ابدی آن‌ها است. 

۶. هرم تیرانا، آلبانی

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

هرم تیرانا که به دیکتاتور سابق آلبانی و کمونیست اِنوِر حوجا تقدیم شده، سال ۱۹۸۸ توسط دختر و داماد حوجا ساخته شد. سال ۱۹۹۱، پس از فروپاشی کمونیسم، از این سازه قبل از خراب شدن به عنوان مرکز کنفرانس و نمایشگاه استفاده میشد. این مکان در حال حاضر به حال خود رها شده و پوشیده از دیوارنویسی است، اما برنامه‌هایی ترتیب داده شده تا یک شرکت معماری هلندی این ساختمان متروکه کمونیستی را بازسازی و آن را به یک مرکز فناوری و فرهنگی تبدیل کند. 

۷. موسسه رباتیک و سایبرنتیک فنی، سن پترزبورگ، روسیه

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

طراحی آینده‌نگرانه موسسه رباتیک و سایبرنتیک فنی، یکی از بزرگترین مراکز علمی در روسیه، با هدف آن مطابقت دارد. RTC در توسعه سفینه‌های فضایی سایوز، کاوشگر روباتیک Luna ۱۶ و روبات‌های مورد استفاده در شناسایی و حذف آلودگی‌های رادیواکتیو در محل فاجعه چرنوبیل شرکت داشته است. این برج ۷۷ متری با نمایی با زاویه تیز، شبیه موشکی در شرف بلند شدن است، اما مردم محلی به آن لقب «لاله سفید» داده‌اند. 

۸. آسایشگاه درازبا، یالتا، اوکراین

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

آسایشگاه درازبا روی تپه‌ای در بالای ساحل دریای سیاه در کریمه قرار دارد. این سازه نماد معماری دوران شوروی است که ایگور واسیلوسکی معمار آن را طراحی کرده و سال ۱۹۸۶ ساخته است. طبق گزارش لس‌آنجلس تایمز، در دوران جنگ سرد این ساختمان عجیب و غریب را پنتاگون با سکوی پرتاب موشک اشتباه گرفت. این ساختمان مدور با نمای دندان‌اره‌ای توسط سه ستون از زمین جدا شده و به طبیعت اجازه داده در زیر و اطراف آن رشد کند. در طراحی این ساختمان، هر اتاق از نور خورشید و منظره‌ای رو به دریا برخوردار است. به گفته نیویورک تایمز، «برای ورود به این سازه، بازدیدکنندگان از پلی که در یک لوله شیشه‌ای محصور شده عبور می‌کنند و سپس به داخل مجموعه می‌روند که روی پایه‌های عظیم آسانسورها و پله‌ها قرار دارد.»

۹. بنای یادبود معدنچیان، میترُویکا، کوزُوُ

شاهکارهای تاریخی,خلاقیت درمعماری,معماری علمی‌تخیلی شوروی

در شهر میترُویکا، روی تپه معدنچی، مجسمه بتنی عظیمی از یک گاری معدن به احترام نیروهای معدنچی، گروهی از صرب‌ها و آلبانیایی‌ها که برای مقاومت در برابر اشغال نازی‌ها در طول جنگ جهانی دوم متحد شدند، قرار دارد. این بنای یادبود نماد دوستی بین مردم صربستان و آلبانیایی بود و هنوز هم مهم‌ترین بنای تاریخی شهر در نظر گرفته می‌شود. 

از بناهای تاریخی یوگسلاوی مانند کروشِوُ ماکِدونیوم و بنای یادبود معدنچیان اغلب به عنوان ساختارهای یادبود ساخته شده از دهه‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۹۰ در زمان جمهوری سوسیالیستی فدرال یوگسلاوی تیتو که هدف اصلی آن‌ها احترام به مبارزات مقاومت مردم در طول جنگ آزادیبخش ملی (۱۹۴۱-۱۹۴۵) بود، یاد می‌شود.

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش