پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۰۰ - ۰۶ آبان ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۸۰۴۵۶
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

کشف شگفت‌انگیز یک «شهر گمشده» در کوهستان‌های مرتفع ازبکستان

شهر گمشده در کوهستان‌های مرتفع ازبکستان,ازبکستان
دانشمندان از یافتن یک کلان شهر قرون وسطایی در ارتفاعات بالای کوه‌ها شگفت زده شده‌اند. این یافته اطلاعات جدیدی درباره زندگی در مسیر تجارت باستانی موسوم به جاده ابریشم ارائه داده و بسیاری از تصورات گذشته را تغییر داده است.

به گزارش فرادید، محققان بقایای شهرهای قرون وسطایی را بر فراز جاده باستانی ابریشم در کوه‌های ناهموار جنوب شرقی ازبکستان کشف کرده‌اند. یکی از آن‌ها یک کلان‌شهر گسترده و مرتفع است که قرن‌ها پنهان مانده بود و حالا در مکانی پیدا شده که کمتر کسی انتظار داشت نشانه‌هایی از تمدن‌های باستانی در آن باشد. 

این کشف که با فناوری جدید لیدار مبتنی بر پهپاد ممکن شد، فرضیات دیرینه درباره عدم وجود زندگی شهری در کوه‌های دورافتاده آسیای مرکزی بیش از هزار سال پیش را به چالش کشید. 

تحقیقات پیشگامانه به رهبری کاوشگر جغرافیای ملی، مایکل فراچتی و فرهاد ماکسودوف، مدیر مرکز ملی باستان‌شناسی ازبکستان، شهری شلوغ را نشان داده که بین قرن‌های ششم و یازدهم رونق داشته است. این کشف در ارتفاعاتی تا ۲۱۹۴ متر (قابل قیاس با ماچوپیچو در آند پرو)، پیچیدگی، مقیاس و ارتفاع جوامع قرون وسطایی در امتداد جاده ابریشم را نشان میدهد جاده ابریشم شبکه وسیعی از مسیرهای تجاری باستانی بود که اروپا و آسیای شرقی را به هم متصل می‌کرد. 

ویرانه‌های شهر باستانی توگونبولاک نزدیک به ۳۰۰ هکتار را پوشش می‌دهد و آن را به یکی از بزرگترین سکونتگاه‌های منطقه‌ای زمان خود تبدیل میکند. 

فراچتی، دانشیار انسان‌شناسی دانشگاه واشنگتن، سنت لوئیس، می‌گوید: «لیدار به ما نشان داد یک شهر عظیم آنجا وجود داشته که مقابل چشمان ما پنهان شده است. لیدار به ما این امکان را داد که به این چشم‌انداز بزرگ طوری نزدیک شویم که وسعت و مقیاس مکان را با جزئیات خیره کننده درک کنیم.»

چند کیلومتر دورتر، یک شهر کوچکتر و متراکم به نام تاشبولاک نیز توسط لیدار بررسی شد؛ روش سنجش از راه دور که از نور منعکس شده برای ایجاد نقشه‌های سه بعدی دقیق استفاده می‌کند.

باستان‌شناسان هنگام جستجوی شهرهای باستانی معمولاً مکانهای مرتفع را نادیده میگرفتند، اما هواپیماهای بدون سرنشین مکانهایی مانند توگونبولاک را در ارتفاعات بالاتر نشان دادند.

شهر گمشده در کوهستان‌های مرتفع ازبکستان,ازبکستان

زندگی در ارتفاع 

به سختی میتوان تصور کرد شهرهایی به این بزرگی در محیطی پوشیده از برف و باد رونق گرفته باشند، جایی که حتی امروزه، تنها تعداد انگشت شماری از دامداران عشایری آنجا حضور دارند. زمستان‌های طولانی، صخره‌های شیب دار و زمین ناهموار، کشاورزی در مقیاس بزرگ را در چنین ارتفاعی تقریبا غیرممکن می‌کرد، واقعیتی که شاید توجیه کند چرا مورخان و باستان‌شناسان این منطقه دورافتاده را برای مدت طولانی نادیده می‌گرفتند. 

اما تیم فراچتی باور دارد که این مراکز شهری مرتفع نه تنها زنده ماندند، بلکه در حال شکوفایی بوده‌اند، طوری که بر خلاف انتظارات جوامع کوهستانی قرون وسطایی بوده است. 

تاشبولاک و توگونبولاک هر دو ساختارهای دائمی متعدد و طرح‌های شهری پیچیده دارند که به نظر می‌رسد برای استفاده حداکثری از زمین‌های کوهستانی باشد. تصاویر لیدار با وضوح بالا، نماهای دقیقی از خانه‌ها، میادین، استحکامات و جاده‌هایی را ارائه کرده که زندگی و اقتصاد این جوامع کوهستانی را شکل داده‌اند. بزرگترین این دو، توگونبولاک، پنج برج دیده بانی دارد که با دیوارهایی در امتداد خط الراس به هم متصل شدند و همچنین یک دژ مرکزی که دیوارهای سنگی ضخیم و آجری از آن محافظت میکند. 

شهر گمشده در کوهستان‌های مرتفع ازبکستان,ازبکستان

چرا اینقدر مرتفع؟ 

ساخت مراکز شهری بزرگ، از نظر تاریخی در مناطق مرتفع، غیرمعمول بوده است. معروف‌ترین آن‌ها ماچو پیچو، کوسکو و لهاسا معمولاً استثنا هستند و نمونه‌های جالبی از انعطاف‌پذیری انسان در شرایط سخت هستند. 

اما مکان تاشبولاک و توگونبولاک ممکن است برای مهار بادهای شدید کوهستانی برای برافروختن آتش‌های با دمای بالای مورد نیاز برای ذوب سنگ‌های فلزی انتخاب شده باشد. حفاری‌های محدود آنچه را نشان داده که به نظر یک کوره تولید است، احتمالاً کارگاهی که در آن آهنگران باستانی ذخایر غنی آهن منطقه را به شمشیر، زره یا ابزار تبدیل می‌کردند. 

فراچتی می‌گوید: «ما باید بیشتر تحقیق کنیم، اما این حس قوی را داریم که بخش عمده‌ای از محوطه حول فعالیت‌های تولیدی، ذوب یا انواع دیگر فن‌آوری‌های آتشکاری متمرکز شده است. تا اواسط صبح، زمین از خورشید گرم می‌شده و سپس یک سیستم همرفت طبیعی با باد شدید و طولانی ایجاد میشده که دامنه‌های کوه را در بر می‌گرفته و این شرایط برای فلزکاری عالی بود.» 

این محقق حدس میزند اقتصاد توگونبولاک توسط آهنگری و سایر صنایع فلزکاری هدایت میشده و از مصالح اطراف و نزدیک به جاده ابریشم استفاده میشده است. 

فراچتی می‌گوید: «آهن و فولاد منابعی بودند که همراه اسب و جنگجو طرفدار داشتند. آن دوره دوره‌ی تغییرات سریع بود، زمانی که همه برای زنده ماندن به قدرت نیاز داشتند. اینها میدان‌های نفتی قرون وسطی بودند.» 

شهر گمشده در کوهستان‌های مرتفع ازبکستان,ازبکستان

تپه‌های سرسبز محوطه توگونبولاک جایی را پوشانده‌اند که زمانی مرکز تجاری شلوغی در امتداد جاده ابریشم بوده است.

قرن‌ها، مورخان جاده ابریشم بر قبایل کوچ‌نشین و امپراتوری‌های پست که بر منطقه ازبکستان تسلط داشتند، تمرکز کرده‌اند و اغلب ارتفاعات را حاشیه‌ای ترسیم کردند. اما وجود مراکز شهری گسترده نشان می‌دهد کوه‌ها، خانه جوامع متمایز با اقتصادهای پیچیده، نظام‌های سیاسی و فرهنگ‌های خود بوده‌اند. 

اکتشافات جدید این احتمال را افزایش میدهد که شهرنشینی در ارتفاعات یک ناهنجاری در آسیای مرکزی نبوده، بلکه بخشی از تصویر گسترده‌تر و پیچیده‌تر زندگی قرون وسطایی است. فراچتی می‌گوید: «آن زمان یک نهاد سیاسی بسیار بزرگ در ارتفاع بالا قرار گرفته، در منطقه‌ای خارج از قلمرو کشاورزی معمولی، جایی که انتظار ندارید شهری به این بزرگی پیدا کنید.» 

تحقیقات بیشتر روشن میکند این افراد چه کسانی بودند، اما از قبل میدانیم که آن‌ها شیوه‌های زندگی خودشان را، جدا از جوامع کشاورزی معمولی زمان خود توسعه داده بودند.

فراچتی می‌گوید: «اگر چیزی که ما در حال کشف آن هستیم یک قلمرو سیاسی مرتفع است که از مناطق پست متمایز شده، پس تصویر بسیار متفاوتی از بازیکنان آسیای مرکزی قرون وسطی را نشان میدهد.» 

فراچتی می‌گوید: «اگر حدس ما درست باشد، این مردم گروه‌های اسب‌سوار وحشی نبودند که تاریخ معمولاً آن‌ها را ترسیم کرده، بلکه جمعیتی کوهستانی و احتمالاً دارای سیستم‌های سیاسی عشایری بودند، اما در زیرساخت‌های اصلی شهری نیز سرمایه‌گذاری می‌کردند. این اطلاعات همه چیزهایی که فکر می‌کردیم درباره تاریخ آسیای مرکزی می‌دانیم تغییر می‌دهد.»

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش