![کوسه کوسه,فسیل کوسه](https://media.sarpoosh.com/images/0311/03-11-c36-2373.jpg)
به گزارش فرادید، بسیاری از بیابانهای امروزی روزگاری محیطهای دریایی پررونقی بودند و بسیاری از آنها در احیای درک ما از اکوسیستمهای ماقبل تاریخ و زمینساخت صفحهای که سواحل را طی دورههای زمینشناسی به بیابان تبدیل میکنند، نقشهای بزرگی ایفا کردهاند.
حوضه پِیسکو در پرو یکی از مهمترین مکانهای دیرینشناسی جهان است که توجه زیستشناسان، زمینشناسان و علاقهمندان به فسیلها را به خود جلب کرده است. این حوضه در امتداد سواحل اقیانوس آرام، سابقهی خارقالعادهای از حیات دریایی میلیونهاساله را در لایههای رسوبی خود بهخوبی حفظ کرده است.
تاریخ زمینشناسی حوضه پِیسکو به اندازهی پیچیده بودنش، پویا نیز هست. طی میلیونها سال، جابجاییهای زمینساختی این منطقه را شکل دادهاند و بستر دریا را بالا آوردهاند تا آنچه امروز یک دشت خشک است ایجاد شود. با این حال، رسوبات فسیلی انباشتهشده در محیطهای دریایی قبلی، تا حد زیادی بدون تغییر باقی ماندهاند.
![کوسه کوسه,فسیل کوسه](https://media.sarpoosh.com/images/0311/03-11-c36-2374.jpg)
این حفظشدگی به شرایط خاص حوضه ربط دارد: میزان بالای رسوبگذاری همراه با اختلالات زیستی حداقلی که امکان حفظ عالی فسیلهای دریایی را فراهم کرده است.
نمونهای تازه و شگفتانگیز از این نوع فسیلها، بقایای ۹ میلیون سالۀ یک کوسه باستانی است که زمانی در آبهای اقیانوس آرام جنوبی زندگی میکرد و علاقه زیادی به خوردن ساردینها داشت. این کشف اهمیت زیادی دارد چون نمای مستقیمی از تنوع زیستی دریایی ارائه میدهد که روزگاری در منطقهای وجود داشته که اکنون به دشتهای خشک و صخرههای ساحلی تبدیل شده است.
فسیل تقریباً کامل کوسه Cosmopolitodus Hastalis در فاصله حدود ۲۳۵ کیلومتری جنوب لیما، در حوزه پِیسکو پرو کشف شد، منطقهای داغ و بیابانی که به دلیل کشفهای مکرر گونههای دریایی باستانی معروف است.
این کوسه که به عنوان جد کوسه سفید بزرگ شناخته میشود، اکنون منقرض شده است. دندانهای این جانور به طول ۸.۹ سانتیمتر میرسید و بالغها میتوانستند تا حدود هفت متر طول داشته باشند که معادل اندازه یک قایق کوچک است.
![کوسه کوسه,فسیل کوسه](https://media.sarpoosh.com/images/0311/03-11-c36-2375.jpg)
بقایای این کوسه باستانی از جمله حاوی فک بزرگ و دندانهای تیز آن است. ماریو اوربینا، دیرینهشناس، میگوید: «فسیلهای کامل کوسه در دنیا زیاد نیستند». او اشاره کرد که بقایای تعداد زیادی ساردین درون معده کوسه پیدا شده است.
اوربینا افزود زمانی که این کوسه در دریاهای آزاد و اقیانوسها شنا میکرد، ساردینها منبع اصلی غذای شکارچیان دریایی بودند.
![کوسه کوسه,فسیل کوسه](https://media.sarpoosh.com/images/0311/03-11-c36-2376.jpg)
- 16
- 5