چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۹ - ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۳۹۹۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

هوش استنتاجی و استدلالی؛ «زنبورها» از آنچه که فکر می کردید باهوش‌تر و منطقی‌تر هستند

زنبورها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

تابستان در نیمکره جنوبی در راه است که نوید بازگشت زنبورهایی را می دهد که به صورت دسته ای در فضای باز مشغول خوردن می شوند. اکنون اما بر اساس تحقیقی که توسط دانشگاه میشیگان صورت گرفته، این مخلوقات پلنگی نه تنها مزاحم بلکه بسیار باهوش هستند.

این مطالعه نشان می دهد که زنبورها می توانند از نوعی منطق استدلالی برای درک روابط ناشناخته از روابط شناخته شده و قابل درک استفاده کنند. در واقع این بدین معنی است که آن ها با خود می گویند اگر X بزرگ تر از Y است و Y بزرگ تر از Z است، پس X بزرگ تر از Z خواهد بود، قابلیت و توانمندی که تاکنون تصور بر این بود که تنها مختص انسان است.

زنبورها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

در دهه های اخیر اما مطالعات محققان نشان داده که برخی مهره داران مانند پرندگان، میمون ها و ماهی ها نیز چنین توانایی که از آن با عنوان «استنتاج تراگذر» ( transitive inference) یاد می شود را دارا هستند. الیزابت تیبتس، زیست شناس مشهور شاغل در دانشگاه میشیگان نیز اولین شواهد استنتاج تراگذری را در گونه از زنبورهای زرد که با نام زنبور کاغذی از آن یاد می شود یافته است.

این حشرات که در سراسر نقاط جهان یافت می شوند به خاطر ساخت آشیانه های متفاوت از چوب های جویده شده و ترکیب شده با بزاق دهان که به شکل خمیر کاغذ است و سبک ساختاری شبیه کاغذ پیدا می کند شناخته می شوند. در حالی که نیش این نوع زنبور برای انسان سمی است اما درد آن در مقایسه با نیش دیگر انواع زنبورهای غیرعسل کمتر است.

زنبورها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

مطالعات قبلی به بررسی استنتاج تراگذر در زنبورهای عسل پرداخته بود که در نهایت مشخص شد این نوع زنبور از چنین توانایی و قابلیت ذهنی برخوردار نیست و علت اصلی آن سیستم عصبی کوچک زنبور شناخته می شد. زنبورهای کاغذی نیز سیستم عصبی مشابهی از لحاظ اندازه با زنبورهای عسل داشته و مغز هر دو گونه به یک اندازه و در حد یک دانه برنج است.

با این وجود زنبورهای کاغذی رفتارهای اجتماعی بسیار پیچیده تری از خود نشان می دهند. الیزابت تیبتس تلاش می کرد دریابد که آیا این رفتارهای پیچیده ارتباطی با استنتاج تراگذر دارد یا خیر و کار خود را با آموزش زنبورها برای تمایز قائل شدن بین جفت های رنگی متفاوت آغاز کرد.

زنبورها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

او متوجه شد که این زنبورها به سرعت و به درستی تفاوت بین جفت های رنگی را متوجه شده و در ادامه از چیزی که یاد گرفته بودند برای سازماندهی سلسله مراتب رنگ ها هنگام رویارویی با جفت های رنگی جدید استفاده کنند.

تیبتس در مقاله خود چنین نوشته است: «این مطالعه به شواهد متعدد دیگر افزوده شده که نشان می دهند سیستم عصبی مینیاتوری حشرات رفتارهای پیچیده آن ها را محدود نمی سازد. ما نمی گوییم که زنبورها از منطق استقرایی برای حل این مشکل استفاده کرده اند بلکه به نظر می رسد که آن ها از روابط آشنا برای نتیجه گیری در مورد روابط ناآشنا سود می برند». او بر این باور است که توضیح این مسئله در تفاوت رفتارهای اجتماعی در زنبورهای کاغذی و زنبورهای عسل نهفته است.

زنبورها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

در حالی که یک کلونی زنبور عسل دارای یک ملکه و چندین کارگر مونث در مقامی مشابه نسبت به یکدیگر است، کلونی های زنبور کاغذی شامل چندین زنبور ماده بارور سازنده بوده که همگی برای برتری و حاکمیت تلاش با هم رقابت می کنند. در چنین شرایطی، استنتاج تراگذر می تواند به زنبورهای کاغذی کمک کند که به سرعت در مورد روابط و تعاملات اجتماعی دست به استنتاج های درست بزنند.

این بدین معناست که آن ها می توانند یک سلسله مراتب ضمنی و پنهان را ایجاد و تغییر دهند که به آن ها برای زندگی در کلونی زنبورها کمک خواهد کرد.

زنبورها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

تیبتس که بیش از ۲۰ سال است روی رفتار زنبورهای زرد مطالعه می کند در این باره چنین می گوید: «یافته های ما نشان می دهند که ظرفیت رفتارهای پیچیده می تواند از طریق محیط اجتماعی که این رفتارها در آن ها مفید هستند شکل گیرند و  به حجم مغز وابستگی بسیار زیادی ندارد».

زنبورهای کاغدی نسبت به دیگر انواع زنبورهای عسل و غیر عسل در زمینه تبدیل شدن از زنبور کارگر به ملکه بسیار انعطاف پذیر هستند، از این رو سلسله مراتب حاکمیت و قدرت برای زنبورهای کاغذی بسیار مهم است زیرا یک زنبور کارگر می تواند به ملکه تبدیل شود در حالی که یک زنبور عسل کارگر هیچگاه نمی تواند جایگاه یک ملکه را پیدا کند و نه به آن فکر می کند و نه به دنبال آن است. همچنین کلونی و جامعه زنبورها کاملاً از زنبورهای ماده تشکیل شده و زنبورهای نر مشارکتی در پویایی اجتماعی کلونی ندارند.

زنبورها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

مرحله بعدی تحقیقات در مورد چگونگی استفاده از استنتاج تراگذر توسط زنبورها برای تعاملات اجتماعی است از جمله این که آن ها چطور بدون مبارزه با رقیب از قدرت نسبی خود آگاه می شوند. تیبتس تصریح می کند که دیگر جانوران نیز از استنتاج تراگذر به همین شکل در تعاملات اجتماعی خود استفاده می کنند و : «برای مثال، اگر یک زنبور شاهد مبارزه بین جین و لیزا باشد و قبلاً در مبارزه ای با جین پیروز شده باشد، او می تواند به این نتیجه برسد که احتمالاً می تواند لیزا را نیز شکست دهد».

او در مطالعات گذشته خود نشان داده بود که زنبورهای کاغذی می توانند تفاوت ها در علائم روی صورت را شناسایی کرده و نسبت به زنبورهایی که علائم ناآشنایی روی بدن و صورت خود دارند رفتار تهاجمی تری نشان می دهند. همچنین مطالعات او نشان داده که این حشرات از خاطرات مربوط به تعاملات اجتماعی گذشته خود با دیگر زنبورها برای تصمیم گیری در مورد رفتارهایشان استفاده کرده که نشان می دهد آن ها حافظه طولانی مدت بسیار حیرت انگیزی دارند.

  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش