به گزارش مهر، پیک پنجم بیش از حد طولانی شده است و در نتیجه آن همچنان آمار مبتلایان و مرگ های روزانه در اثر ابتلا به ویروس دلتا، بالا است. این در حالیست که پیش بینی می شود با ورود سویه لامبدا به کشور، پیک ششم اتفاق بیافتد.
در همین حال، این نگرانی وجود دارد که هیچ فاصله ای بین پیک پنجم و ششم ایجاد نشود و سویه لامبدا باعث ورود به پیک ششم شود. در این صورت ، ترکیبی از دو ویروس جهش یافته را با هم خواهیم داشت که میتواند نگران کننده باشد.
بررسی آمارهای وزارت بهداشت از وضعیت کرونا در کشور، نشان می دهد در نواحی جنوبی کشور از جمله استان های بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان و نوار شمالی از جمله اردبیل، مازندران، گیلان و گلستان و استان های قم، تهران، سمنان و تا حدودی یزد، از نظر تعداد بستری های جدید، قله پیک پنجم را پشت سر گذاشتیم و در مرحله گذر هستیم، ولی در استان های غرب و شمال غرب کشور، هنوز آماری از کاهش نمی بینیم.
در پیک سوم، تعداد فوتی ها به ازای هر یک میلیون نفر، حدود ۶ نفر و در پیک چهارم، این رقم کمتر شد و در پیک پنجم به حدود هفت نفر در یک میلیون نفر رسید. همینطور، موارد ابتلا به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت در پیک چهارم، تقریباً دو برابر پیک سوم و در پیک پنجم، تقریباً دو برابر پیک چهارم بوده است. یعنی کشندگی پیک پنجم بیشتر از کشندگی پیک های قبلی نیست و حتی کمتر از پیک سوم است، اما موارد ابتلا در پیک پنجم خیلی بالا رفته است.
مسعود یونسیان اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در واکنش به این موضوع که آیا وارد پیک ششم خواهیم شد یا خیر، بیان کرد:در صورتیکه نتوانیم خیلی زود ۵۰ تا ۷۰ درصد جمعیت کشورمان را در مقابل کرونا (corona) واکسینه کنیم، باید نگران پیک ششم باشیم.
پیام طبرسی رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با عنوان این مطلب که ممکن است پیک ششم را با جهش لامبدا شاهد باشیم، خاطرنشان کرد:احتیاج به مقررات بهداشتی قوی در کشور داریم و تا چنین مقرراتی جاری نشود، هر چقدر هم واکسن تزریق کنیم و دارو در کشور باشد، باز هم کرونا در کشور کنترل نخواهد شد.
او در رابطه با ورود سویه لامبدا به کشور، افزود:در برخی کشورهایی که جهش لامبدا مشاهده شده مانند آمریکا بازهم جهش دلتا بر آن غلبه نموده است اما در برخی کشورهای آسیای جنوب شرقی لامبدا بر دلتا غلبه کرده است.
طبرسی بیان کرد:با ورود جهش لامبدا به کشور پیک بعدی کرونا با درگیری بالاتری آغاز خواهد شد. این جهش واکسن گریزی بیشتری دارد و سن ابتلا را هم کاهش می دهد.
به نظر میرسد ویروس غالب در پیک پنجم، قصد ندارد برود تا شرایط کرونایی کشور قدری آرام بگیرد. زیرا با گذشت بیش از ۷۰ روز از ورود سویه دلتا به کشور، همچنان شاهد آمار بالای ابتلا و مرگ و میر ناشی از این ویروس هستیم.
محمدعلی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که گلایه مردم از کند بودن روند واکسیناسیون قابل قبول است، خاطرنشان کرد:سیاست ما در مقابل کرونا انفعالی بوده، یعنی بعد از آنکه با پیک اول کرونا مواجه شدیم فکر اساسی صورت نگرفت که وارد پیک های بعدی نشویم.
وی افزود:ورود به پیک ششم دور از ذهن نیست و باید به فکر سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون در کشور باشیم.
اگر فرض کنیم که سویه لامبدا وارد مرزهای جغرافیایی کشور شود که خیلی هم دور از ذهن نیست، آنگاه باید نگران دلتا هم باشیم که همچنان باقی مانده باشد. در این شرایط، کار کنترل بیماری به مراتب سخت تر خواهد شد و اگر هر چه زودتر پیک پنجم به پایان نرسد، با روزهای تلخ تر از پیک پنجم مواجه خواهیم شد. این در حالی است که مردم و کادر درمان، از وضعیت موجود خسته اند و انتظار روزهای آرام کرونایی را دارند.
در این بین، کادر بهداشت و درمان که از زمان شیوع کرونا در کشور فرصت استراحت نداشته است، در دوران پیک پنجم، خیلی خسته تر شده است. اشغال تمامی تخت های بیمارستانی توسط بیماران کرونایی و مشکلاتی که در مسیر تامین دارو، اکسیژن و…، برای بیمارستان ها و مراکز درمانی رقم خورد، دست به دست هم داد تا کادر درمان در این پیک، به شدت خسته شود تا جایی که بعضاً از شرایط موجود، ابراز ناامیدی می کنند.
به نظر میرسد برای مصون ماندن از ترکش های پیک ششم، وزارت بهداشت با همراهی سایر دستگاه ها و وزارتخانه های دیگر، باید به گونه ای اقدام کند که اولاً روند واکسیناسیون سرعت بیشتری بگیرد. و ثانیاً، برنامه های کنترلی شدیدی را، اجرا کند تا بتوانیم قبل از درگیر شدن با پیک ششم، برنامه واکسیناسیون عمومی را به پایان برسانیم.
عوارض مصرف رمدسیویر در منزل/انتقاد از سی تی اسکن بی مورد
رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان حکیم استفاده خودسرانه از داروهایی مانند رمدسیویر را در مبتلایان به کرونا مورد انتقاد قرار داد و گفت: این دارو برای بیماران در منزل هیچ اثربخشی ندارد.
به گزارش مهر، شروین شکوهی با اشاره به اینکه درمانهای خودسرانه در مبتلایان به کووید ۱۹ در بیشتر موارد وضعیت بیمار را وخیمتر میکند، اظهار کرد: بهترین و مؤثرترین درمان کرونا عمل به توصیههای پزشک، استراحت و مصرف مایعات فراوان است.
وی ضمن انتقاد از انجام خودسرانه و یا اصرار نابجای برخی مبتلایان به کرونا مبنی بر انجام سی تی اسکن، خاطرنشان کرد: کرونا مثبتها تنها در صورت تنگی نفس و یا پایین آمدن اکسیژن خون و آن هم با نظر پزشک نیاز به انجام سی تی اسکن دارند.
به گفته این متخصص عفونی، بیماران مبتلا به کرونا خصوصاً افرادی که در منزل تحت درمان هستند و علامتهای جدی و خطرناک ندارند به هیچ عنوان نیاز به سی تی اسکن، تجویز آنتی بیوتیک، کورتن، داروهای ضد ویروسی و دگزامتازون و…، ندارد.
وی با بیان اینکه مراجعه بیماران در دو یا سه روز اول ابتلاء به کرونا به بیمارستان و درخواست سی تی اسکن غیرضروری است، گفت: غالباً با هر سی تی اسکن به اندازه ۱۷۰ تا ۱۸۰ عکس ساده اشعه به بیمار وارد میشود، این عمل بی مورد ضررهای بی شماری مانند سرطان سینه و تیروئید را در پی دارد.
شکوهی ادامه داد: درگیرشدن ریهها، ماهیت اصلی ویروس کرونا است که در بیشتر مبتلایان وجود دارد و عوارض جدی هم ندارد، بنابراین به هیچ عنوان انجام سی تی اسکن در افرادی که مبتلا به کووید بوده و در منزل تحت درمان هستند، کاربرد ندارد.
وی تاکید کرد: اکسیژن خون است که مشخص میکند، بیمار نیاز به مداخلات درمانی دارد یا خیر، بنابراین درمان در منزل، خودسرانه و با داروهای مختلف کاملاً اشتباه است.
شکوهی بار دیگر استفاده خودسرانه از دارو در مبتلایان به کووید ۱۹ را مورد انتقاد قرار داد و عنوان کرد: این موضوع که باب شده و مردم به دنبال داروی رمدسیویر هستند، کاملاً اشتباه است. این دارو در درمان بیمارانی که در منزل هستند هیچ اثربخشی ندارد و اگر این دارو در منزل استفاده شود میتواند عوارض وحشتناکی به دنبال داشته باشد.
تجویز بی رویه کورتون توسط پزشکان و یا استفاده خودسرانه آن یکی دیگر از مواردی بود که وی از آن انتقاد کرد.
کرونا درمان اختصاصی ندارد
وی تاکید کرد: برخی از بیماران تصور میکنند هر پزشکی که داروی بیشتری تجویز میکند، از تجربه و سواد بالاتری برخوردار است و به محض ابتلاء به کرونا و یا علامت آن اصرار به استفاده از دارو دارند در حالی که کرونا درمان اختصاصی ندارد و بهترین درمان استراحت در منزل و استفاده از مایعات است.
شکوهی با بیان اینکه استفاده از مکملهای دارویی در بیماران کرونایی هیچ ضرورتی ندارد، ادامه داد: متأسفانه استفاده بی رویه از مکملهای دارویی نیز مورد انتقاد است.
وی یادآور شد: کمبود ریزمغذیها منجر به کاهش سطح ایمنی بدن میشود ولی این موضوع را باید پیش از ابتلاء به کرونا رعایت کنیم، بنابراین در زمان بیماری به هیچ عنوان استفاده از مکملهای دارویی اثربخش نیست و اگر کسی از قبل این دارو را مصرف نمی کرده در پی ابتلاء به کرونا استفاده از این مکملها به هیچ عنوان در دوره درمان اثربخش نخواهد بود.
- 18
- 5