به گزارش خراسان، اگر چه دانش آموزان در سن رشد هستند و باید به مقدار کافی مواد غذایی دریافت کنند اما آمارها نشان از مصرف زیاد موادو ناسالم بودن آن دارد. دکترعبداللهی مصرف سه واحد شیر و لبنیات را در روز برای تامین کلسیم مورد نیاز رشد اسکلتی بدن دانش آموزان ضروری دانست .مصرف سبزیجات، صیفی جات و میوه ها به عنوان میان وعده یا همراه وعده های اصلی برای سلامت دانش آموزان مفید است ودانش آموزان باید روزانه دو تا چهار واحد میوه و سه واحد سبزیجات مصرف کنند.
تحرک بدنی ۶۰ دقیقه در روز !
در کنار مصرف مواد مغذی، دانش آموزان باید روزانه ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشند تا دچار چاقی نشوند اما متاسفانه امروزه به دلایل مختلف دانش آموزان تمایلی به خوردن غذای سالم خانگی ندارند واگر هم تمایل داشته باشند به دلیل کار بیرون از منزل مادران، موفق نمی شوند هر روز هفته ازغذا یا میان وعده سالم استفاده کنند.به نظر می رسد بهترین مراقب، خود بچه ها باشند. باید به آن ها آموزش لازم داده شود تا بتوانند برای بهترین خوراکی ها و میان وعده ها هزینه کنند. چاقی بچه ها وقتی اهمیت بیشتری می یابد که به این نکته توجه داشته باشیم که نوجوان چاق یا دارای اضافه وزن تحرک کافی ندارد و این اضافه چربی در بدن تا بزرگ سالی همراه او خواهد بود و زمینه بروز انواع بیماری های غیر واگیر را فراهم می کند.
قند و چربی خون بالا، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها و دردهای مفصلی از جمله بیماری های متابولیکی هستند که تعداد زیادی از کودکان و نوجوانان در بزرگ سالی به دلیل چاقی به این بیماری ها مبتلا می شوند.بر اساس گزارش وزارت بهداشت، هم اکنون ۲۹ میلیون نفردر ایران، دارای اضافه وزن هستند، به طوری که در سال ۱۹۸۰ (۱۳۵۹) تعداد افراد چاق در ایران، ۲ میلیون نفر بود که در سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) به ۱۱ میلیون نفر رسید که ۵.۵ برابر افزایش یافته است.علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت درباره چاقی دانش آموزان به آمار نگران کننده ای اشاره کرد: ۲۱ درصد دانشآموزان پسر و ۲۰ درصد دانش آموزان دختر چاقی شکمی دارند همچنین ۱۳.۷ درصد آن ها حداقل ۳۰ دقیقه در روز فعالیت فیزیکی دارند و ۷.۴ درصد هیچ فعالیتی ندارند.
عوامل چاقی کودکان
عوامل متعددی در چاقی کودکان موثر است که شاید خیلی به آن توجه نشود همین که گفته می شود کودکان کم تحرک هستند ، زیاد جلوی تلویزیون می نشینند و... اما برای ریشه یابی باید به سبک زندگی که برای کودکان مان فراهم کرده ایم نگاهی جدی بیندازیم تا بتوانیم عیوب آن را اصلاح کنیم. ازجمله کوچک شدن منازل از خانه های حیاط دار به آپارتمان های کوچک که در نهایت مجبور میشویم برای سرگرمی کودکانمان انواع فیلم وکارتون را برایش تهیه کنیم یا یک دستگاه گوشی همراه ، تبلت و... به دستش بدهیم تا انواع بازی را تجربه کند بدون این که مسئولیت زندگی اجتماعی را برایش توضیح دهیم برای مثال تهیه بخشی از مایحتاج منزل ، مسئولیت رسیدگی به کارهای پدر بزرگ و مادر بزرگ ها و خواهر وبرادر کوچک تر.
سال های زیادی است عادت کرده ایم فرزندمان را به مدرسه دورتر ازمحل سکونت مان بفرستیم . او هم عادت کرده است که صبح ها منتظر سرویس مدرسه باشد و ظهرها هم با همان سرویس به منزل برگردد در حالی که قبلا بچه ها در مدرسه محل خودشان ثبت نام میشدند و مسیر مدرسه را پیاده روی میکردند اما امروزه برای بیشتر بچه ها این امکان وجود ندارد.کار بیرون مادر وپدرها باعث شده است تا در هفته نه تنها بچه ها بلکه تمام اعضای خانواده ناهار یا شام خود را از رستوران ها وفست فودی ها تهیه کنند و در آخر، واژه ای که همه ما یاد گرفته ایم تغییر سبک زندگی و فناوری های به روز است که باعث می شود بچه ها برای ساعت های طولانی یک جا بنشینند و تحرکی نداشته باشند.
پیشنهاد:همیشه چند نوع غذای حاضری در منزل داشته باشیم تا بچه ها زمانی که حوصله ندارند، بتوانند از آن استفاده کنند . یک متخصص طب سنتی از مخلوط ارده و شیره یا عسل به عنوان غذای فست فودی سالم یاد می کند که هم ساده آماده می شود و هم مقوی است.خانم های شاغل هم راهکار های زیادی برای تهیه غذای سالم دارند و چه بسا بعضی از خانم های خانه دار مشتری پر وپا قرص تر رستوران ها ،کترینگ ها وفست فودی ها باشند! در هر حال می توان برنامه غذایی تهیه کرد تا بدانیم برنامه غذایی فردایمان چیست و از قبل تدارک آن را ببینیم .با بچه ها درباره مضرات خوراکی های ناسالم صحبت کنیم و اگر قرار است از نوشیدنی های ناسالم استفاده کنند، به میزان کم و با فاصله زمانی زیاد باشد.
یکی از دلایل چاقی بر اثر نوشیدنی های حاوی شکر، میزان اشباع پایین آن هاست به این معنا که احساس سیری زیاد در نتیجه نوشیدن این مایعات حاصل نمی شود این نوشیدنی ها باعث کاهش مصرف غذاهای جامد نمی شود و در نتیجه دریافت کالری را بالا می برد و ایجاد چاقی می کند.
مهین رمضانی
- 16
- 1