سید حامد برکاتی روز چهارشنبه در گفتوگو با ایرنا، درباره وازکتومی افزود: طی سالهای اخیر و بعد از ابلاغ سیاستهای جمعیتی، به دانشگاههای علوم پزشکی اعلام شده که به هیچ عنوان عمل وازکتومی در مراکز دولتی انجام نمیشود. البته حتی قبل از این اقدام هم موضوع وازکتومی برای همه انجام نمیشد و فقط در شرایط خاص این اقدام ممکن بود.
وی ادامه داد: وازکتومی یک اقدام پیشگیرانه برای بارداری است و اقدام درمانی نیست. یعنی نمیتوان گفت که اگر شخص وازکتومی انجام ندهد، ممکن است به بیماری خاصی مبتلا شود.
وازکتومی نوعی عمل جراحی در مردان برای پیشگیری از بارداری محسوب میشود که به بستن لوله مردان نیز مشهور است. در این عمل جراحی فقط عامل باروری مرد (اسپرم) مسدود میشود. وازکتومی در کشورهای پرجمعیت مثل چین برای کنترل جمعیت متداول است.
* برخورد جدی با مراکز متخلف انجام دهنده وازکتومی
علی رضا عسگری، مدیرکل دفتر نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت نیز در گفتوگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره برخورد با مراکزی که به صورت غیرقانونی اقدام وازکتومی را انجام میدهند، گفت: وازکتومی منجر به قطع باروری مردان میشود. بعد از ابلاغ سیاستهای جمعیتی، این اقدام در مجموعههای دولتی انجام نمیشود و این ممنوعیت در سطح کشور بسیار جدی گرفته شده است. در عین حال گزارش هر گونه از این اقدام به منزله تخلف است و اگر گزارش شود، حتما برخورد میشود. البته باید گفت که گزارشهایی از این دست که وازکتومی در مراکز دولتی انجام شده، بسیار بسیار کم و ناچیز بوده است.
* انجام توبکتومی به شرایط خاصی بستگی دارد
برکاتی درباره توبکتومی نیز بیان کرد: انجام توبکتومی (قطع مجاری رحم به منظور پیشگیری از بارداری زنان) منوط به شرایط خاصی در زن است که بالغ بر ۲۰ مورد و مصوب شده کمیتههای علمی است. این موارد باید با رضایت زن و شوهر و بر اساس توصیه پزشک انجام شود.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت اظهار داشت: در هیچ مرکزی توبکتومی بدون طی کردن این شرایط انجام نمیشود. در صورت رضایت زوج برای انجام این کار و توصیه و تایید پزشک، زوج به یکی از مراکز جامع سلامت مشخص شده مراجعه میکند. در این مرکز کمیتهای در سطح شهرستان شامل رئیس شبکه و متخصص زنان و افراد دیگری تشکیل و آن ۲۰ مورد را بررسی کرده و تایید میکنند که یکی از این موارد در زن وجود دارد. به طور مثال بیماری قلبی که در صورت بارداری ممکن است جان مادر را به خاطر بیندازد یا برخی از سرطانها از جمله این موارد است. در این صورت توبکتومی برای زن انجام میشود.
توبکتومی روش پیشگیری از بارداری در زنان است. در این روش، لولههای رحم بسته شده و از انتقال تخمک به رحم جلوگیری میشود. بستن لولههای رحم به روش توبکتومی یک روش دائمی برای جلوگیری از حاملگی است.
* سیاستهای جمعیتی کشور
به گزارش ایرنا، سیاستهای جمعیتی کشور در اردیبهشت ۹۳ از طرف مقام معظم رهبری در راستای «اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و با توجه به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز و در جهت جبران کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری در سالهای گذشته» ابلاغ شد. این سیاستها در ۱۴ بند به همه دستگاهها ابلاغ شده و در آن بر ضرورت هماهنگی و تقسیم کار بین ارکان نظام و دستگاههای ذیربط برای اجرای دقیق، سریع و قوی این سیاستها و گزارش نتایج رصد مستمر اجرای آنها تاکید شده است.
ایران ششمین کشور جهان است که به سرعت به سوی سالمندی پیش میرود.
- 19
- 1