دکتر کیانوش جهانپور در گفت و گو با ایسنا در پاسخ به سوالی درباره تعلیق تزریق واکسن آسترازنکا در چند کشور و نگرانی در مورد بروز عوارض انعقادی ناشی از آن و همچنین وضعیت خرید این واکسن از سوی ایران، گفت: با توجه به اینکه در زمینه مباحث مطرح شده درباره این واکسن، مستندات کامل نیست، موضوع استفاده از آسترازنکا چه در اروپا و چه در ایران در دست بررسی است.
وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره سفارش ایران برای خرید واکسن از مجموعه کووکس و وجود واکسن آسترازنکا در مجموعه واکسنهای سبد کووکس، گفت: در این زمینه با توجه به اینکه هنوز محموله ای وارد کشور نشده، طبیعتا امکان تغییر سفارش را داریم. شرکت تولیدی این واکسن در کره جنوبی و همچنین شرکت تولیدی آن در روسیه، هر دو مجوز مصرف اضطراری را دارند و هنوز تجدید نظری در این زمینه نشده است.
جهانپور افزود: همچنین در صورت ورود محموله به کشور اگر اطلاعات جدیدی دال بر مشکلات و عوارض جانبی غیرمعمول این واکسن بر اساس شواهد و مدارک برای وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو احراز شود، طبیعتا ورود و مصرف آن در کشور به حالت تعلیق درآمده و متوقف می شود. اما تا امروز چنین موضوعی در بررسی های ما احراز نشده است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: همچنین به نظر می رسد در کشورهایی هم که مصرف این واکسن را به حالت تعلیق درآوردند به نوعی این موضوع هنوز احراز نشده است و برای مدت موقتی در مصرف آن احتیاط کردند. علاوه بر آن شائبه برخی منازعات سیاسی پشت برده در برخی کشورها وجود دارد که قاعدتا در مباحث فنی و علمی ورودی ندارد.
جهانپور تاکید کرد: وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در حال رصد موضوع هستند و به محض اینکه تغییری در مجوز مصرف اضطراری آن صورت گیرد، اطلاع رسانی خواهد شد؛ اما تا امروز چنین اتفاقی نیفتاده است.
توضیح درباره توقف تزریق واکسن استرازنیکا در چندین کشور/ میزان واکسنهای وارداتی برای کادر درمان کفایت نمیکند
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری درباره توقف تزریق واکسن استرازنیکا در تعدادی از کشورها توضیحاتی ارائه کرد.
«مصطفی قانعی» دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری و عضو کمیته واکسن کرونا، با اشاره به موضوع متوقف شدن تزریق واکسن استرازنیکا در چند کشور، بیان کرد: وقتی میگویند هر واکسنی باید نتایج فاز سه خود را مشخص کند، این آزمایش باید روی چندین هزار نفر صورت گیرد و واکسن استرازنیکا هم روی چندین هزار نفر تست شده است.
وی ادامه داد: حال یک سری عوارض وجود دارد که وقتی واکسن تزریق شود، احتمال بروز آن است که اگر میزان بروز آن بالا باشد، مانع از تزریق واکسیناسیون عمومی میشوند.
قانعی افزود: اما وقتی رسانهها به این موضوع میپردازند باید صبر کنیم تا تحلیل دادهها مشخص شود، یعنی بررسی شود که عوارضها به واکسن مربوط است یا سیستم ایمنی افرادی که واکسن تزریق کردند دچار نقصهایی بوده است.
وی گفت: تا وقتی که نتایج و تحقیقات مشخص نکند این عوارض به دلیل مصرف واکسن بوده، نمیتوان مانع از واکسیناسیون شد، چون یک موضوع هم این است که شرکتها و کمپانیها تلاششان بر این است دیگری را از صحنه حذف کنند تا خودشان جلو بروند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری در مورد وضعیت توزیع واکسن در کشور، افزود: واکسیناسیون در کشور یک کار اجرایی است و علمی نیست، اما آن چیزی که در ایران وارد شده کاملا مشخص است و عدد واردات هنوز برای نیاز کادر درمان کفایت نمیکند.
وی در مورد مصرف پلاسما در کشور، بیان کرد: فعلا پلاسمایی که از بیماران بهبودیافتهی کرونا، دریافت میشود برای مقابله با کرونا مصرف خواهد شد، ولی از پلاسما، آلبومین و آی جی جی جدا میشود و مصرفهایی دارد که با توجه به اینکه در حال حاضر کارخانههای مربوط به آن در ایران راه اندازی شده، اگر پلاسما به آنها برسد، خیلی از نیازهایمان حل می شود.
قانعی در پایان گفت: بنابراین مهم فقط پلاسما نیست بلکه موادی است که از پلاسما میگیرند که خیلی کارگشا خواهد بود و برای بیماریهایی که کمبود آلبومین دارند، مورد نیاز است.
- 19
- 4