دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۴۵ - ۲۹ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۶۹۲۹
مشاوره پزشکی

اختلال «ولع خوردن» در برخی باعث چاقی و در برخی دیگر منجر به لاغری می‌شود

اختلال ولع خوردن,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

وزن متعادلی دارد و چاق نیست. اما گاهی میل شدید به خوردن پیدا می‌كند. حریصانه هر چه می‌تواند می‌خورد. به رفتار غیرعادی خود می‌خندد و در عین حال به علامت سوال بزرگی كه در ذهنش شكل گرفته، فكر می‌كند. این همه ولع برای خوردن از كجا آمده؟ چرا هرازگاهی یكباره و ناگهانی دچار این ولع می‌شود؟ وقتی به این سوالات فكر می‌كند، ذهنش به او می‌گوید؛ صبر كن به ایست بازرسی رسیدیم، باید بفهمی چرا گاهی اراده و اختیاری در میزان مصرف خوراكی‌ها نداری و حجم زیادی از كالری وارد بدن خود می‌كنی؟ اگر شما هم جزو كسانی هستید كه با چنین مساله‌ای مواجه می‌شوید و دنبال دریافت پاسخ این پرسش هستید، صحبت‌های دكتر پرتو سعید فتحی، متخصص داخلی را مطالعه كنید.

 

میل ناگهانی، شدید و غیرقابل كنترل به خوردن، یك نشانه است. در صورتی كه فرد این تمایل را به مدت چند روز به صورت مكرر داشته باشد، حتما باید در گام اول به یك پزشك عمومی و نه یك متخصص غدد مراجعه كند.

 

نشانه‌ای از وجود اختلال

بی‌شك پرخوری غیرعادی خبر از نوعی مشكل در سیستم كاركرد فیزیكی یا روانی فرد می‌دهد. متخصصان، اصلی‌ترین علت بروز ولع و پرخوری را بروز اختلال در ترشح برخی هورمون‌های لپتین و سروتونین در مغز و عوامل روانی عنوان می‌كنند.

 

هر چند بارداری، افسردگی، دیابت، داروهای لاغری، سوءمصرف موادمخدر، اختلال در متابولیسم و غدد فوق‌كلیوی در بروز چنین مشكلی نیز موثر هستند، این مسائل نیز می‌تواند سبب ایجاد ولع خوردن شود.

 

آرامش بعد از توفان

وقتی میل شدید به خوردن در فرد بروز می‌كند و فرمان آن به مغز صادر می‌شود. فرد به‌دنبال ریزه‌خواری می‌رود.آنقدر می‌خورد تا احساس سیری ناپذیرش بر اثر ترشح هورمون سروتونین فروكش كند و آرامش بعد از توفان حاكم شود.

 

متاسفانه در اغلب مواقع میل به پرخوری با مصرف خوراكی‌های كاذبی همچون پفك، چیپس، بستنی وغیره پاسخ داده می‌شود.

 

البته همه پرخوری‌ها نتیجه یكسانی ندارند. بسته به علت اختلال ولع خوردن در برخی باعث چاقی و در برخی دیگر منجر به لاغری می‌شود.

 

سلول‌های گرسنه

پرخوری در اغلب مبتلایان به دیابت دلیل دیگری دارد. مهم‌ترین علت آن گرسنه بودن سلول‌ها است. كمبود انسولین باعث می‌شود محیط بیرون خون، شیرین باشد، اما سلول‌ها به‌دلیل عدم امكان ورود مواد غذایی به درون سلول‌ها، همیشه گرسنه هستند. این مساله باعث انتقال پیام گرسنگی به مغز و در نتیجه پرخوری می‌شود.

 

عوارض دیابت و مشكلات آن فقط دامن گیر خود فرد نیست، بلكه كنترل آن جزو دغدغه‌های اعضای خانواده فرد نیز هست. تذكرهای مكرر و ممانعت اطرافیان از پرخوری توسط بیمار یك رفتار شایع و در اغلب مواقع آزاردهنده برای طرفین است.

 

تا زمانی كه بیماری به روش درست درمان نشود، این سرزنش‌ها و ممانعت‌ها بی‌فایده است. به محض آن‌كه سلول‌ها با كمك دارو به اندازه كافی با انسولین تغذیه شدند، میل به پرخوری و ریزه‌خواری نیز كاهش می‌یابد و قابل كنترل می‌شود.

 

سلول‌های چربی دوست

سبك تغذیه كاذب این روزها و تمایل اغلب خانواده‌ها برای داشتن كودكان تپل باعث می‌شود بدن بچه‌ها از كودكی به ذخیره سازی چربی عادت كند و ولع خوردن در بزرگسالی نیز ادامه یابد.

 

این مساله علاوه بر چاقی دو سوم بچه‌های امروزی، موجب بروز مشكلات دیگری می‌شود و آن تعارض میان والدین و بچه‌ها است. بچه‌ها ولع پرخوری و والدین تمایل به بازدارندگی فرزندشان از پرخوری دارند. در صورتی كه كنترل میل به خوردن در اختیار كودك نیست. بلكه تحت مدیریت سلول‌هایی است كه ذخیره‌سازی چربی را دوست دارند.

 

در چنین شرایطی متخصصان به جای دارو، اصلاح سبك زندگی و تغذیه را توصیه می‌كنند. سالم‌سازی و اصلاح نوع غذاهایی كه در خانه توسط مادران طبخ می‌شود، به همراه ورزش و تحرك كه به افزایش ترشح هورمون سروتونین منجر می‌شود راهكار درمانی مشكل پرخوری كودكان است.

 

درمان دارویی اختلال پرخوری

در صورتی كه ولع به خوردن با وجود اصلاح سبك زندگی كاهش یافت اما رفع نشد، متخصصان دارودرمانی را شروع می‌كنند. با توجه به این كه ریشه مشكل اختلالات هورمونی در مغز است روان‌درمانی و داروهای مرتبط با آن مهم‌ترین و موثرترین روش درمان است.

 

تحقیقات نشان می‌دهد علت بسیاری از بیماری‌های روانپزشكی، بیماری‌های ناشی از اختلال غدد است. به همین دلیل اغلب داروهایی كه برای درمان غدد استفاده می‌شود، داروهای روانپزشكی است. این داروها بر مراكز سیری و اشتهای فرد در مغز تاثیر می‌گذارند و باعث كنترل پرخوری می‌شوند.

 

 

jamejamdaily.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش