محققان در شرایط آزمایشگاهی با جایگذاری مدفوع موش های جوان تر در روده موش های پیرتر، پروسه زوال شناختی مرتبط با فرآیند پیر شدن موش ها را معکوس کردند.
این مقاله در ژورنال علمی Nature Aging چاپ شده و در واقع اولین مقاله ای است که ارتباطی بین سلامت روده و معکوس شدن سن در جوندگان را نشان می دهد. چنین اتفاقی مثل این است که دکمه به عقب بازگشتن در پروسه افزایش سن جانداری را فشار دهیم.
برای درک بهتر این پروسه باید ابتدا به سراغ تعریف مفاهیمی برویم. میکروبیوم ها گروه هایی از تریلیون ها باکتری هستند که با هم در محیط خاصی زندگی می کنند. اکوسیستم هایی مثل اقیانوس (Oceans) نیز میکروبیم خاص خودشان را دارند و علاوه بر آن گیاهان، انسانها و سایر حیوانات مثل موش ها هم میکروبیم منحصر به فرد خود را دارند.
حالا ده ها سال است که دانشمندان می دانند که میکروبیوم می تواند روی همه چیز، از سلامت گوارش تا عملکرد سیستم ایمنی تاثیر داشته باشد، ولی ارتباط آن با افزایش سن هنوز بطور کامل مشخص نیست. گروهی از محققان دانشگاه کورک آزمایشی ار طراحی کردند تا اثر میکروبیم قوی موش های جوان را روی موش هایی با سن بالاتر مشاهده کنند.
در این آزمایش، محققان برنامه غذایی این جوندگان را با مدفوع موش های جوان تر تقویت کردند. آنها نمونه مدفوع موش های جوان ۳- ۴ ماهه را دو بار در هفته به موش های سالمند ۲۰ ماهه می دادند. پس از هشت هفته، میکروبیم موش های پیر شروع به شبیه سازی میکروبیم های جوان کردند. باکتری هایی مثل انتروکوکوس که در موش های جوان به فراوانی یافت میشوند، در روده های موش های پیر پدیدار شدند.
در این آزمایش مشخص شد که بخش هیپوکامپ مغز که با یادگیری و حافظه در ارتباط است، از لحاظ فیزیکی و شیمیایی مثل موش های جوان کار می کرد. موش های پیری که مدفوع موش های جوان را دریافت کرده بودند می توانستند راحت تر از بقیه همسن و سالان خود مازها را حل کنند و بخش های خود را راحت تر به یاد آورند.
کاشت مدفوع در جانداران کار جدیدی نیست، اما تاکنون نمی دانستیم که چنین چیزی می تواند از فزایش سن جلوگیری کند. کاشت مدفوع در انسان نیز برای درمان برخی شرایط خاص مثل آلرژی ها استفاده می شود، ولی همچنان راه زيادي تا تجویز مدفوع برای جلوگیری از افزایش سن در انسان وجود دارد و مطالعات بیشتری نیاز دارد.
- 9
- 2