به گزارش ایسنا، جراحان دانشگاه آلاباما در بیرمینگام اخیرا با موفقیت دو کلیه خوک را به بدن یک مرد مرگ مغزی شده آلابامایی پیوند زدند و این در حالیست که دو هفته پیش محققان قلب یک خوک را به بدن یک مرد اهل ایالت مریلند پیوند زده بودند. حال جراحان آمریکایی با موفقیت دو کلیه خوک را به" جیم پارسونز" ۵۷ ساله پیوند زدند که این کار گام مهم دیگری در عرصه پزشکی در جهان به شمار می رود.
اگرچه پیوند عضو از حیوانات به انسان موضوع بحث برانگیزی است، اما نظرسنجی ها نشان داده که اگر چنین فناوری به صورت گسترده در دسترس قرار بگیرد، بیشتر افراد آنرا خواهند پذیرفت. دهه هاست محققان بر روی امکان استفاده از اندام های حیوانی برای پیوند مطالعه می کنند، اما تنها مشکلی که با آن در این راه مواجه بوده اند، چگونگی جلوگیری از رد فوري پیوند هنگام پیوند به بدن انسان بوده است؛ اما چندی پیش محققان این نظریه را مطرح کردند که حذف ژن خوک برای یک کربوهیدرات (یک مولکول قند یا گلیکان به نام آلفا گال) که باعث رد شدن پیوند می شود، از این مشکل جلوگیری می کند.
دیلی میل در این باره نوشت: "جیم پارسونز" ۵۷ ساله از هانتسویل، آلاباما در ماه سپتامبر پس از آسیب و ضربه ای که به سر او در حین مسابقه موتورسواری وارد شد، دچار مرگ مغزی شد و بنابراین رسما او یک فرد فوت شده است.
محققان دانشگاه آلاباما در بیرمینگام تنها چهار روز بعد از آن اتفاق و پس از صحبت با خانواده او، در تدارک انجام این عمل پیوند بودند.
طی این عمل کلیه های خود "پارسونز" در حالی که خون هنوز در آنها در گردش بود و قبل از اینکه دو عضو اهدا شده از خوک اصلاح شده به روش ژنتیکی به او پیوند داده شود، برداشته شدند.
کلیه های خوک پیوندی خون را فیلتر کردند، ادرار تولید کردند و مهم تر از همه، بلافاصله توسط بدن او رد نشدند. هر دو عضو تا سه روز پس از پیوند همچنان عملکرد صحیحی داشتند. دکتر "جیم لاک" (Jayme Locke)، جراح اصلی این مطالعه گفت که مراحل این عمل همانند مراحل یک عمل پیوند انسان به انسان بوده است.
در میان پزشکانی که طی این عمل به دکتر" جیم لاک" جراح اصلی این مطالعه کمک کردند، نام دکتر "بابک اوراندی" (Babak Orandi) نیز نوشته شده است. بابک اوراندی جراح پیوند شکم و استادیار جراحی در دانشگاه آلاباما در بیرمنگام است.
نتایج نشان می دهد که چگونه عمل "پیوند از گونه ای بگونه دیگر" (xenotransplantation) می تواند بحران کمبود عضو در سراسر جهان را برطرف کند.
آناتومی و فیزیولوژی قلب خوک ها شبیه به انسان است، بنابراین از آن ها به عنوان مدلی برای توسعه درمانهای جدید استفاده می شود.
"پارسونز" در مرکز اهداء عضو در آلاباما ثبت نام کرده بود. او آرزو داشت که اعضای بدنش پس از مرگش به دیگران کمک کنند، ولی اعضای بدنش برای اهدا مناسب نبود. خانواده او به پزشکان دانشگاه آلاباما در بیرمینگام اجازه دادند تا او را روی دستگاه تنفس مصنوعی نگه دارند تا بدنش در طول مطالعه کار کند.
"جولی اوهارا" همسر سابق "پارسونز" گفت: "جیم" می خواست با مرگ خود تا آن جا که می توانست مردم را نجات دهد و چون می دانست که با این کار میتواند جان هزاران و هزاران نفر را با این کار نجات دهد، هیچ تردیدی نداشت. رؤیای ما این است که هیچ فرد دیگری در انتظار یک کلیه فوت نکند و حال می دانیم که" جیم" بسیار خشنود است که مرگ او می تواند امید زيادي را در دل دیگران زنده کند.
طی این پروسه کلیه های خود "پارسونز" برداشته شد و دو کلیه خوک که به روش ژنتیکی اصلاح شده بودند، به بدن او پیوند زده شدند. در حال حاضر، بیش از ۸۰۰ هزار آمریکایی با نارسایی کلیوی زندگی می کنند و اکثر آنها هرگز به لیست انتظار راه پیدا نمی کنند، زیرا اندام های کمی برای پیوند در دسترس هستند.
اگرچه دیالیز میتواند کیفیت زندگی را برای مدتی حفظ کند، اما پیوند عضو، کیفیت زندگی بهتر و عمر طولانی تری را برای افراد به ارمغان می آورد.
در اوایل این ماه میلادی جاری در اولین جراحی در نوع خود، یک بیمار ۵۷ ساله با بیماری لاعلاج قلبی، پیوند موفقیت آمیزی داشت و قلب یک خوک به بدن او پیوند زده شد. این بیمار که "دیوید بنت" (David Bennett) نام دارد و ساکن مریلند است، به دقت طی روزها و هفته های آینده تحت نظر خواهد بود تا مشخص شود که آیا عضو پیوندی میتواند فوایدی برای نجات زندگی او داشته باشد یا خیر. "دیوید بنت" نخستین بیمار در جهان بود که از یک خوک اصلاح شده ژنتیکی پیوند قلب دریافت کرد.
در همین حال، در اکتبر سال گذشته میلادی، جراحان در نیویورک با موفقیت یک کلیه خوک دیگر را قبل از این که بیمار را از حالت پشتیبانی خارج کنند، به آن پیوند زدند. این عمل در مرکز پزشکی "NYU Langone Health" توسط گروهی از جراحان انجام شد.
اهدای عضو از حیوان به انسان مدتها است که یکی از اهداف پزشکی بوده است. یک مورد از چالش های زيادي که محققان با آن روبه رو هستند، این است که اندام شبیه ترین پستانداران به انسان نیز تفاوت های نامحسوس، ولی مهمی با اندام انسان دارند. این تفاوت کوچک باعث پس زده شدن این اندام ها توسط بدن انسان پس از انجام عمل پیوند عضو می شود.
یکی از محدودیت های اصلی پیوند عضو از خوک به انسان آن است که خوک ها به طور طبیعی قندی به نام آلفا- گال (alpha- gal) تولید می کنند که در بدن انسان ایجاد نمی شود، ولی خوک هایی که توسط محققان دانشگاه نیویورک مورد استفاده قرار گرفتند، از نظر ژنتیکی مهندسی شده بودند تا این قند را تولید نکنند و پیوند آن ها به انسان از نظر تئوری ایمن باشد.
نگاهی به پیشرفت های اخیر محققان در زمینه پیوند از گونه ای به گونه دیگر
مهر ماه سال جاری جراحان آمریکایی برای نخستین بار در جهان موفق به انجام عمل پیوند کلیه (kidney transplant) حیوان به انسان شدند. طی این عمل، برای نخستین بار کلیه یک خوک به انسان پیوند زده شد. این پیشرفتی مهم است که میتواند در نهایت به کاهش کمبود شدید اعضای بدن انسان برای پیوند کمک کند. این عمل که در مرکز پزشکی "NYU Langone Health" شهر نیویورک انجام شد، شامل استفاده از خوکی بود که ژن های آن تغییر داده شده است، به طوری که بافت های آن دیگر حاوی مولکولی که میتواند باعث رد پیوند شوند، نبود.
محققان به رویترز گفتند که گیرنده یک بیمار مبتلا به مرگ مغزی با علایم اختلال عملکرد کلیه بود که خانواده او با این آزمایش موافقت کرده بودند. به مدت سه روز، کلیه جدید به عروق خونی او متصل و در خارج از بدن او نگهداری شد و به محققان امکان دسترسی به آن را داد.
خوکی که از لحاظ ژنتیکی تغییر یافته "GalSafe" نامیده می شود و توسط واحد احیا کننده شرکت یونایتد تراپوتیکس توسعه یافته است. این خوک در ماه دسامبر ۲۰۲۰ توسط سازمان غذا و داروی آمريکا بعنوان غذا برای افراد مبتلا به آلرژی به گوشت و به عنوان منبع مهم درمانهای انسانی تائید شد.
آذر سال جاری نیز مجددا محققان دانشگاه نیویورک خبر از پیوند کلیه خوک به انسان برای بار دوم دادند. مشابه اولین پیوند، پزشکان کلیه ی خوکی که از نظر ژنتیکی بهبود یافته بود را درون بدن یک فرد مرگ مغزی قرار دادند. کلیه در محل اصلی خود در بدن قرار نگرفت، بلکه به عروق خونی ران زبرین (upper leg) متصل شد. سپس این عضو جدید توسط یک محافظ پوشانده شد و محققان آن را به مدت ۵۴ ساعت تحت نظر قرار دادند. در طول این ساعات، کلیه عملکرد طبیعی خود را دنبال کرد و هیچ نشانه ای از پس زده شدن توسط بدن فرد دیده نشد. هر دوی این جراحی ها بخشی از تحقیقات انجام شده توسط محققان دانشگاه نیویورک برای بررسی عملکرد رویکردشان بود و مطالعات بیشتر دیگری پیش از رسیدن به آزمایش های بالینی که در آن بیماران واقعی و نیازمند به پیوند عضو شرکت می کنند، باید انجام شود. اما اگر همه ی این تحقیقات نتیجه بخش باشد، اهدای عضو حیوانات به انسان میتواند سالانه جان بسیاری از کسانی که جان خود را در فهرست انتظار پیوند عضو از دست میدهند، نجات دهد.
دی ماه امسال نیز برای نخستین بار عمل پیوند قلب خوک به انسان انجام شد. در اولین جراحی در نوع خود، یک بیمار ۵۷ ساله با بیماری لاعلاج قلبی، پیوند موفقیت آمیزی با قلب اصلاح ژنتیکی شده خوک دریافت کرد. این قلب تنها گزینه موجود برای این بیمار بود. این جراحی تاریخ ساز توسط دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند انجام گرفت. این پیوند عضو برای نخستین بار نشان داد که یک قلب اصلاح شده حیوان می تواند مانند قلب انسان عمل کند و بدن آنرا بلافاصله پس نمی زند.
"بارتلی پی گریفیت" (Bartley P. Griffith) که این پیوند را انجام داده است، می گوید:این یک جراحی موفقیت آمیز بوده و ما را یک گام به حل بحران کمبود عضو پیوندی نزدیک تر کرده است. تعداد کافی اهدا کننده انسانی برای پاسخ به لیست بلند بیماران در صف اهدا وجود ندارد. ما با احتیاط پیش می رویم، اما خوشبین نیز هستیم که این اولین جراحی در جهان است که گزینه ی جدیدی برای بیماران در آینده فراهم خواهد کرد.
- 11
- 6