یک داروی جدید تجربی ممکن است درمان سرفه مزمن را که شمار زیادی از افراد را بطور روزانه آزار می دهد، متحول کند.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از گاردین پروفسور سوریندر بیرینگ، متخصص پزشکی تنفسی در کینگز کالج لندن یک کارآزمایی بالینی جهانی را سرپرستی کرده است که نشان داروی «گفاپیکسانت» (Gefapixant) میزان سرفه افراد را تا ۶۰ درصد کاهش می دهد و باعث تسکین ۷۰ درصد افرادی می شود که آنرا مصرف می کنند.
بیرینگ می گوید اگر این دارو تجربی مجوز بگیرد، نخستین درمان جدید در بیش از ۵۰ سال برای تسکین دادن علایم این عارضه ناتوان کننده است.
سرفه (cough) مزمن یا طول کشنده بعنوان سرفه ای تعریف می شود که بیش از ۸ هفته طول بکشد. سرفه مزمن افراد امکان دارد به علت دچار بودنشان به آسم، بیماری مزمن انسدادی ریه یا سایر عوارضی باشد که بطور جدید بر تنفس تاثیر می گذارند. ولی در بسياري از افراد دچار سرفه مزمن دلیل پزشکی واضحی برای این علامت پیدا نمی شود.
به گفته پروفسور بیرینگ اگر گفاپیکسانت دردسترس قرار گیرد، می تواند پزشکی تنفسی را متحول کند. بیرینگ می گوید:« این داروی بسیار موثر در اغلب افراد دچار سرفه مزمن علائم را برطرف می کند. کارآزمایی بالینی هم نشان داد که این دارو موثر و بی خطر است.»
مبتلایان به سرفه مزمن زندگی اجتماعی محدودی دارند، زیرا بخاطر سرفه مداوم که ممکن است باعث ناراحتی اطرافیان شود، از شرکت در اجتماعات خودداری کنند. بسياري از این افراد دچار افسردگی و اضطراب هم می شوند. سرفه مزمن همچنین میتواند خواب را مختل کنند و همچنین سرفه های شدید امکان دارد به درد عضلانی و دنده ها بینجامد. بعضی از این بیماران ممکن است در نتیجه سرفه های مداوم غش کنند، بالا بیاورند یا سردرد بگیرند.
نتایج کارآزمایی بالینی گفاپیکسانت نشان داد که این دارو میتواند باعث کاهش ۶۰ درصدی فراوانی سرفه کردن شود. بیماران با مصرف این دارو خواب بهتر، درد قفسه سینه کم تر، خستگی (Fatigue) کمتر و توانایی بیشتر برای اداره زندگی شان پیدا کردند. همچنین این دارو باعث بهبودی بالینی قابل توجه در کیفیت زندگی حدود ۷۰ درصد بیماران شد.
گفاپیکسانت در سوئیس و ژاپن تائید شده و به بازار آمده است. سازمان غذا و داروی آمریکا نیز بررسی این دارو را شروع کرده است.
- 13
- 5