یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۷:۵۱ - ۰۳ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۰۳۱۰
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

شوک درمانی در درمان افسردگی تاثیر بسیاری دارد

افسردگی,تاثیر شوک درمانی در درمان افسردگی
محققان دریافتند که شوک درمانی تاثیر چشمگیری  در درمان افسردگی دارد.

محققان دانشگاه کِنه تیکت آمریکا در مطالعه اخیرشان به بررسی مطالعات پیشین انجام شده درمورد دو روش مورد استفاده در درمان افسردگی پرداخته اند و به نتایج جالبی دست یافته اند.

به گزارش ایسنا به نقل از تی ان، محققان آمریکایی در یک مقاله مروری جدید، اثربخشی درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور (ECT) و کتامین را برای تسکین سریع علایم بیماری افسردگی ارزیابی کرده اند. این مطالعه فراتحلیلی که شواهد نسبتا محدودی را در مقایسه این دو رویکرد درمانی به دست آورد، نشان داد که درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور از ترکیب روان گردان غیر معمول عملکرد بهتری دارد. نتایج این مقاله همچنین عوارض جانبی نسبی دو درمان را با یکدگیر مقایسه کرد و نشان داد که اینها نسبتا منحصر به فرد هستند.

بحران افسردگی درمان نشده

در سال ۲۰۲۰، تقریبا ۲۱ میلیون آمریکایی حداقل یک دوره افسردگی شدید را گزارش کردند. این ۲۱ میلیون آمریکایی تقریبا ۸.۴ درصد از جمعیت بزرگسالان آن کشور است. علائم افسردگی از جمله بی تفاوتی ، از دست دادن لذت در فعالیت هایی که قبلا لذت بخش بوده و اغلب دوره های طولانی درد یا خستگی (Fatigue)، معمولاً با ترکیبی از داروهای ضد افسردگی خوراکی مانند مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین با نام مخفف اس اس آرآی ها( SSRIs) در کنار روان درمانی، درمان می شوند.

ولی برای یک سوم بیماران، این رویکردها، که اغلب چندین هفته طول می کشد تا اثرات خود را اعمال کنند، علائم را کاهش نمی دهند. در سایر بیماران، علایم آن قدر شدید است که در موقعیت خطر فوری قرار دارند. در این مرحله، گزینه های ضد افسردگی سریع در نظر گرفته شده و تجویز می شوند.

درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور شامل عبور جریان الکتریکی از مغز است. این عمل باعث واکنش الکتریکی مغز (تشنج) می شود که تحت بی هوشی عمومی رخ می دهد. درمان با ضربهٔ الکتریکی تشنج آور یا درمان با الکتروشوک (ECT) که قبلاً تحت عنوان شوک درمانی شناخته می شد، یک روش درمانی روانپزشکی است که در آن تشنج از طریق الکتریکی در بیماران ایجاد می شود تا بتواند از اختلالات روانپزشکی رهایی یابد.

کتامین یک داروی مُنفَک کننده (dissociative drug) است که به صورت داخل وریدی تجویز می شود. کتامین که مدت ها به عنوان یک ترکیب بی هوشی مورد استفاده قرار می گیرند، بدون برچسب در بسیاری از کلینیک ها در سراسر آمريکا دردسترس هستند. اخیرا ترکیب مانند کتامین به نام اسکتامین (esketamine) توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان افسردگی تائید شده است. اسکتامین بعنوان اسپری بینی تجویز می شود ولی مکانیسم های اثر کتامین و اسکتامین و درمان با ضربه الکتریکی تشنج آو در این امر نامشخص است.

مُنفَک کننده ها (Dissociatives) دسته ای از توهم زاها محسوب می شوند که ادراک و بینایی و شنوایی و سایر حواس فرد را تحریف و تقلیل می کنند و باعث ایجاد حس جدایی از محیط و خود می شوند. این اتفاق با کاهش یا مسدود شدن سیگنال های ارسال شده به خودآگاهی از سمت نورون های حسی بدن می افتد.

محققان در مطالعه جدید ۶ مطالعه بالینی را که در مجموع شامل اطلاعات ۳۴۰ بیمار بود را بررسی کردند. از این شش مطالعه، پنج مطالعه از طرح کارآزمایی بالینی تصادفی با استاندارد طلایی (RCT) بودند. همه مطالعات تفاوت بین کتامین و درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور را مورد بررسی قرار دادند اما محققان نتوانستند هیچ کارآزمایی بالینی را درباره مقایسه اسکتامین و کارآزمایی بالینی تصادفی پیدا کنند، که این امر نشانه ای از محدودیت های موجود در این زمینه نسبتاً جدید است.

علیرغم این محدودیت ها، بررسی های این گروه از محققان، نتایج ثابتی را در میان مطالعات تحلیل شده نشان داد. در حالی که هر دو درمان بطور کلی برای بیماران مفید بودند، هر پنج مطالعه نشان دادند که درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور در تسکین علائم افسردگی از کتامین بهتر عمل می کند.

دکتر "گرگ ری" (Greg Rhee) یکی از نویسندگان مطالعه و اپیدمیولوژیست روانپزشکی در دانشگاه کِنه تیکت گفت: درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور به طور مداوم در کمک به بیماران مبتلا به افسردگی جدی موفق تر از کتامین است. ما هیچ تفاوتی از نظر سن، جنسیت یا موقعیت جغرافیایی پیدا نکردیم. بنابراین، می توان گفت هر کسی که واجد شرایط دریافت درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور باشد، از آن بهره خواهد برد.

این دو رویکرد عوارض جانبی متفاوتی هم دارند و درمان با ضربه الکتریکی تشنج (seizure) آور به احتمال زیاد باعث سردرد، درد عضلانی و از دست دادن حافظه می شود، در حالیکه کتامین بیشتر احتمال دارد علائم منفک کننده، سرگیجه و دوبینی را ایجاد کند.

نویسندگان امیدوارند داده های خود را با نتایج دو مطالعه دیگری که در حال حاضر در حال انجام است تکمیل کنند.

ری ادامه داد: هر مطالعه به طور مستقیم گزارش می دهند که درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور بهتر از کتامین عمل می کند. اما مردم هنوز به درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور بدبین هستند، شاید به دلیل انگ، یا شاید به دلیل تصویرهای منفی از این درمان در فیلم هایی مانند "دیوانه از قفس پرید" (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) و نمایش هایی مانند "چیزهای عجیب" (Stranger Things) باشد. ما باید آگاهی عمومی از درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور را برای افسردگی مقاوم به درمان افزایش دهیم.

یافته های این مطالعه در مجله "JAMA Psychiatry" منتشر شد.

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش