نتایج یک کارآزمایی بالینی جدید در فاز سوم نشان می دهد: یک ترکیب جدید موسوم به موتیکسافورتید، می تواند به طور ایمن تعداد بهینه سلول های بنیادی را برای جمع آوری و پیوند به بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان افزایش داده و شرایط آنها را بهبود بخشد.
به گزارش سیناپرس، بررسی های جدید پژوهشگران نشان می دهد:جمع آوری سلول های بنیادی سالم بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان و ذخیره و تزریق مجدد آن ها به فرد بیمار پس از شیمی درمانی با دوز بالا، شرایط درمان کلی را نسبت به شیمی درمانی معمولی بهبود می بخشد.
اثربخشی این رویکرد که پیوند سلول های بنیادی اتولوگ یا ASCT نامیده می شود، بر توانایی جمع آوری سلول های بنیادی خون ساز HSPCs متکی است. در این میان وجود پروتئینی با نام G- CSF که به تولید گلبول های سفید و سلول های بنیادی در مغز استخوان کمک می کند، بسیار حیاتی است.
متاسفانه ۴۰ تا ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به مولتیپل میلوما یا سرطان مغز استخوان در حالت عادی با وجود چندین روز درمان، قادر به تولید تعداد بهینه سلول های بنیادی اتولوگ نیستند.
آزمایش های انجام شده نشان می دهد ترکیب جدید موسوم به موتیکسافورتید، در آزمایش های بالینی فاز یک، فراوانی سلول های بنیادی خون ساز را در خون افراد سالم افزایش می دهد.
طی این مطالعات که به سرپرستی دکتر زکری کریس (Zachary Crees) انجام شد، محققان ایمنی و اثربخشی ترکیبی از موتیکسافورتید و G- CSF را در مقابل ترکیب دارونما و پروتئین G- CSF در ۱۲۲ بیمار مبتلا به سرطان استخوان مقایسه کردند. نتایج نشان می دهد که روش درمانی موتیکسافورتید به علاوه G- CSF بی خطر بوده و به خوبی توسط بدن تحمل شده و اغلب عوارض جانبی اورژانسی درمان مبتنی بر این روش فقط برای مدت کوتاهی طول می کشد.
نتایج این آزمایش همچنین نشان داد یک درمان منفرد بر اساس موتیکسافورتید و G- CSF، تعداد بهینه ای از سلول های بنیادی خون ساز را در ۹۳٪ از بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان تولید کرد.
نویسندگان پیشنهاد می کنند که روش جدید درمانی مبتنی بر سلول های بنیادی و G- CSF منجر به افزایش فاکتورها و پروتئین های مورد نیاز و تجدید و بازسازی سلول های بنیادی در افراد بیمار می شود.
در خاتمه گفتنی است این یافته ها یک روش درمانی جدید را ارائه می کند که سریع و ایمن بوده و به خوبی تحمل می شود و پتانسیل بهبود قابل توجهی داشته و علاوه بر ان توانایی جمع آوری HSPC برای پیوند سلول های بنیادی و سایر درمانهای ژنی مبتنی بر این سلول ها را دارد.
شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Nature منتشر شده است.
- 10
- 4