یک روش ژن درمانی جدید که در دانشگاه «اکول پلی تکنیک فدرال لوزان» ابداع شده است، به موش های مبتلا به فلج کامل کمک کرد تا دوباره راه بروند.
به گزارش ایسنا به نقل از نیو اطلس، آسیب کامل نخاعی به فلج شدن تمام اندام ها و عضلات محل آسیب دیده منجر می شود ولی اکنون دانشمندان دانشگاه «اکول پلی تکنیک فدرال لوزان» (EPFL) یک روش ژن درمانی جدید را روی موش ها آزمایش کرده اند و نشان داده اند که این روش می تواند به بازسازی اعصاب بپردازد و توانایی راه رفتن را بازیابی کند.
طناب نخاعی، بزرگراه اطلاعاتی بدن است. پیام های بین مغز و هر قسمت دیگر بدن با سرعت فوق العاده بالا به گروه ضخیم اعصاب می روند. بدین ترتیب، آسیب رسیدن به این بخش میتواند ناتوان کننده باشد و احساس یا تحرک را در مناطق آسیب دیده بدن بیماران از بین ببرد.
جای تعجب نیست که یافتن راههای جدید برای ترمیم کردن این آسیب ها ، یکی از حوزه های کلیدی تحقیقات است. پژوهش های اخیر با استفاده از ایمپلنت هایی انجام شده اند که ناحیه آسیب دیده ، پیوند سلول های عصبی و پروتئین ها و مولکول ها یا ترکیباتی که به تحریک رشد مجدد عصبی کمک می کنند را دور می زنند و موفقیت هایی را به دست آورده اند. گروه دانشگاه اکول پلی تکنیک فدرال لوزان پیشتر موفق شده بودند که رشته های عصبی را با استفاده از ژن درمانی بازسازی کنند اما موفقیت محدودی را به دست آوردند.
«مارک اندرسون» (Mark Anderson) پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: ما پنج سال پیش نشان دادیم که رشته های عصبی را میتوان در صدمات کامل نخاعی از نظر آناتومیک بازسازی کرد اما همچنین متوجه شدیم که این کار برای بازگرداندن عملکرد حرکتی کافی نیست زیرا رشته های جدید در مکان های مناسب سمت دیگر ضایعه نتوانستند به آنها متصل شوند.
پژوهشگران برای رفع کردن این مشکل، فرآیندهای طبیعی ترمیم را که پس از آسیب جزئی نخاع اتفاق می افتند، مورد بررسی قرار دادند. این گروه پژوهشی با استفاده از روشی به نام «توالی یابی آران ای هسته ای تک سلولی»، آکسون های خاصی را شناسایی کردند که برای بازگرداندن عملکرد حرکتی نیاز به ترمیم دارند و بررسی کردند که چگونه میتوانند هدف مناسب را در طرف دیگر محل آسیب دیده پیدا کنند.
پژوهشگران با استفاده از این بررسی، یک روش ژن درمانی جدید ابداع کردند که با چند روش بطور هم زمان برای تقویت اتصال مجدد اعصاب کار می کند. این درمان، برنامه های رشد را در نورون های خاصی فعال می سازد تا رشته های عصبی کلیدی را بازسازی کند، پروتئین های خاصی را که به رشد نورون ها در بافت آسیب دیده کمک می کنند، تنظیم کند و مولکول هایی را بکار بگیرد که اعصاب بازسازی کننده را به سمت اهدافشان در طرف دیگر هدایت می کنند.
در آزمایش های انجام شده روی موش های مبتلا به آسیب های طناب نخاعی، پژوهشگران دریافتند که موش های درمان شده توانایی راه رفتن را در عرض چند ماه به دست آورده اند و در نهایت، مشابه موش هایی راه می روند که از آسیب جزیی بهبود یافته بودند.
اگرچه هنوز کارهای زیادی باید انجام شوند تا بتوان این نوع درمان را برای انسان اعمال کرد ولی پژوهشگران می گویند که این یک گام کلیدی برای رسیدن به هدف نهایی است.
«گرگوار کورتین» (Grégoire Courtine) از پژوهشگران این پروژه گفت: ما انتظار داریم که ژن درمانی ما به اندازه سایر روش های شامل تحریک الکتریکی نخاع، قوی عمل کند. ما معتقدیم که یک راه حل کامل برای درمان آسیب نخاعی، به هر دو رویکرد ژن درمانی (Gene Therapy) برای رشد مجدد رشته های عصبی مرتبط و تحریک ستون فقرات برای به حداکثر رساندن توانایی رشته ها و نخاع به منظور ایجاد حرکت نیاز دارد.
این پژوهش در مجله «Science» به چاپ رسید.
- 17
- 3