دانشمندان در مطالعه ای روی حدود یک میلیون نفر تائید کرده اند که میان سی تی اسکن و افزایش ریسک سرطان خون (چنگار خون) پیوندی محکم وجود دارد.
مطالعه ای روی حدود یک میلیون نفر تأیید کرده است که میان مواجهه با پرتوهای سی تی اسکن در جوانی و افزایش ریسک ابتلا به سرطان خون رابطه ای محکم و مشخص وجود دارد. این تحقیق نشان می دهد که در انجام معاینات رادیولوژی به خصوص در سنین پایین و کودکان باید ملاحظاتی را مدنظر قرار داد.
هرچند مزایای استفاده از روش تصویربرداری توموگرافی رایانه ای (CT) غیرقابل انکار است، اما گروهی از دانشمندان بین المللی ازجمله از بلژیک، دانمارک، فرانسه، آلمان، هلند، نروژ، اسپانیا، سوئد و بریتانیا به رهبری پژوهشگران مؤسسه بهداشت جهانی بارسلون (ISGlobal) نشان داده اند که میان تابش پرتوها در سی تی اسکن و افزایش ریسک سرطان پیوندی واضح وجود دارد.
محققان برای این پژوهش داده های رادیولوژی ۲۷۶ بیمارستان را استخراج کرده و آن ها را به اطلاعات ثبت شده از جمعیت ۹ کشور مرتبط کردند. دانشمندان درنهایت اطلاعات مربوط به یک میلیون نفر را بررسی کردند که پیش از ۲۲ سالگی حداقل یک بار سی تی اسکن انجام داده بودند. آن ها حتی توانستند دوز تابش پرتو را برای هر بیمار تخمین بزنند و این افراد را به طور میانگین به مدت ۷.۸ سال دنبال کردند.
نتیجه تحقیق درباره رابطه سی تی اسکن و ریسک سرطان چه بود؟
این پژوهش تأیید کرد که میان مجموع دوز تابش سی تی اسکن (Computed tomography) به مغز استخوان و ریسک بروز توده های بدخیم لنفوئیدی و میلوئیدی رابطه وجود دارد. مواجهه با ۱۰۰ میلی گری( mGy) تابش سی تی اسکن ، ریسک بروز سرطان خون را حدوداً سه برابر می کند.
این یعنی یک اسکن معمولی (با میانگین دوز تابش ۸ میلی گری) می تواند ریسک بروز این توده ها را حدود ۱۶ درصد افزایش دهد. «مگدا بوش دی باسیا»، محقق ارشد این مطالعه می گوید: «به لحاظ ریسک مطلق، این یعنی به ازای هر ۱۰ هزار کودکی که سی تی اسکن می شوند ، می توانیم انتظار داشته باشیم که پس از ۱۲ سال، ۱ تا ۲ مورد ابتلا به سرطان ببینیم.»
دانشمندان تأکید دارند که پارامترهای فنی و دوز تابش باید به صورت سیستماتیک و کافی در کلینیک ها گردآوری شود تا در آینده بتوان تحقیقات بیشتر و تخمین های بهتری انجام داد.
نتایج این تحقیق در قالب مقاله ای در مجله Nature Medicine منتشر شده است.
- 11
- 3