به گزارش ایرنا از ساینس دیلی، ارگانوید به مجموعهای از سلولها گفته میشود که عملکردشان دقیقا مشابه بافت طبیعی است و گزینه مناسبی برای آزمایش انواع روش های درمانی محسوب میشود.
محققان برای بررسی چگونگی عملکرد فولیکول و رویش مو، ارگانوید سه بعدی پوست را مورد بررسی قرار دارند. ساختار و عملکرد این سلولها دقیقا مشابه پوست است.
محققان در این بررسی در مرحله اول از سلول های جداشده از نوزاد موش آغاز کردند. محققان صدها فیل تایم لپس از رفتار سلولهای پوست تولید کردند و با تحلیل آن بسیاری از رموز پوست را آشکار کردند. محققان دریافتند سلول های پوست با انتقال از شش مرحله مجزا، ارگانویدها را تشکیل می دهند.
این شش فاز سلولهای جداشده، سلولهای جمعشده، کیست ها، کیستهای پیوسته، پوست لایهای و پوست با فولکیولها بودند که پس از پیوند به موش، منجر به رویش مو میشدند. محققان برای بررسی چگونگی رویش مو از ترکیب نمایشهای بیوانفورماتیک و مولکولی استفاده کردند. محققان در برخی مواقع، شاهد افزایش فعالیت در ژنهای مرتبط از قبیل پروتئین کلاژن، انسولین و دیگر فرآیندها بودند. برای تعیین اینکه کدام ژن و در چه زمانی فعال بود، محققان محل دقیق فعالیت ارگانوید را تعیین کردند، سپس فعالیت برخی ژنهای مخصوص متوقف شد تا نقش آن در رشد ارگانوید بررسی شود.
با مطالعه دقیق این فرآیند محققان موفق به توسعه یک راهنمای مولکولی شدند که در آن نحوه شکلگیری ارگانویدها توسط پوست برای رشد مو مشخص میشود. سپس از این راهنما برای تولید ارگانوید از سلول های پوست موش بالغ استفاده شد. مطالعات نشان میدهد با فراهم آوردن مولکول و ژنتیک صحیح در توالی میتوان ارگانویدها را برای رشد مو تحریک کرد. مطالعات نشان میدهد ارگانویدهای بالغ حدود ۴۰ درصد ارگانویدهای نوزاد مو تولید میکنند. محققان امیدوارند روزی با استفاده از این روش بتوانند برای رویش مجدد مو در افراد طاس استفاده کنند.
نتایج این مطالعه در PNAS منتشر شده است.
- 9
- 2