به گزارش ایرنا، بیماری خودایمنی (Autoimmune disease) به دستهای از بیماریها گفته میشود که بر اثر خود ایمنی ایجاد میشوند. بیماری خودایمنی هنگامی رخ میدهد که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه حمله به خود بدن را آغاز میکند که میتواند اندامها و بافتهایی از جمله گلبولهای سرخ خون، عروق خونی، غده تیروئید، لوزالمعده، عضلات، مفاصل و پوست را درگیر کند.
بیش از ۱۰ درصد تمام موارد دیابت، در طبقه دیابت نوع ۱ قرار دارند. این نوع دیابت ابتدا در کودکان تشخیص داده میشود، این وضعیت مزمن یک اختلال خود ایمن در نظر گرفته میشود که عملکرد سلولهای سیستم ایمنی دچار اختلال میشود و سلولهای بتا تولید کنند انسولین را از بین میبرند.
مکانیسمی که باعث ایجاد این رویه میشود هنوز شناخته نشده است؛ اما محققان دانشکده پزشکی دانشگاه جان هاپکینز تصور میکنند که تحقیق جدید آنها بالاخره پرده از رمز و راز این مکانیزم برداشته است.
سیستم ایمنی بدن ما در درجه اول جنگهای خود را با استفاده از دو نوع گلبول سفید یا لنفوسی، به نام سلولهای T و B، انجام میدهد اما محققان در این تحقیق جدید وجود نوع جدیدی از لنفوسیتهای شناخته شده به عنوان بیان کننده دوگانه (DE)(سلولهای X) را تأیید میکنند که توانایی بیان هر دو گیرندههای سلول B و گیرندههای سلولی T را دارد. سلولی که این محققان شناسایی کردهاند، ترکیبی میان لنفوسیت B و لنفوسیت T است اما ویژگی منحصر به فرد این سلول این است که میتواند به عنوان یک سلول B و یک سلول T عمل کند. این ویژگی احتمالاً واکنشهای خود ایمنی را تشدید میکند، زیرا یک لنفوسیت به طور همزمان عملکردهایی را انجام میدهد که به طور معمول نیاز به اقدامات هماهنگ دو لنفوسیت را دارد.
این محققان با همکاری گروهی از زیست شناسان محاسباتی از مرکز تحقیقاتی آی. بی. ام و تعدادی شبیهسازیهای رایانهای نشان دادند که چگونه یک سلول ایمنی DE میتواند باعث بروز دیابت نوع ۱ شود. این مطالعه نشان داد یک پپتید که به طور منحصر به فرد توسط لنفوسیتهای DE تولید میشود، حملات سلولهای T به سلولهای بتا تولیدکننده انسولین را تقویت میکند؛ این موضوع به طور مؤثری ارتباط این سلول را با دیابت نوع ۱ نشان میدهد.
نتایج این مطالعه در مجله Cell منتشر شده است.
- 10
- 2