سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۰۳ - ۲۹ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۳۰۴۰
امنیتی و دفاعی

بعد از مرگ برجام، بمب اتم آری یا نه؟

دستیابی ایران به بمب اتمی,ساخت بمب اتمی توسط جمهوری اسلامی ایران
کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی و مشاور ارشد رهبری از توانایی فنی ایران برای ساخت بمبب اتمی خبر داد. او روز یکشنبه ۲۶ تیر در گفتگو با شبکه الجزیره گفت: «ما توانستیم در عرض چند روز اورانیوم با غنای ۶۰ درصد تولید کنیم و می‌توانیم به‌راحتی اورانیوم با غنای ۹۰ درصد تولید کنیم».

به گزارش روز نو ، اگر برجام را تمام شده بدانیم و اظهارات جدید چند مقام بلند پایه جمهوری اسلامی ایران مبنی بر توانایی ایران در ساختن بمبب اتمی را در نظر بگیریم، این پرسش مطرح می‌شود، که ایران بمب اتمی خواهد ساخت؟

حال که به نظر می‌رسد مذاکرات ایران و غرب بخصوص آمریکا راه به جایی نخواهد برد و پس از سفر بایدن به منطقه و اکنون اجلاس مثلث ایران، روسیه و ترکیه، هر چه بیشتر از رسیدن به توافقی برد برد با آمریکا دور شده‌ایم، از گوشه و کنار کشور و توسط مقامات بلندپایه سابق و کنونی اظهاراتی به گوش می‌رسد که مهر تاییدی بر مرگ برجام است. اخیرا اظهاراتی از سوی کمال خرازی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل و وزیر خارجه سید محمد خاتمی در دولت اصلاحات منتشر شده است که نشان می‌دهد ایران می‌تواند در صورت ضرورت بمب اتمی بسازد و از این امکان برخوردار است.

کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی و مشاور ارشد رهبری از توانایی فنی ایران برای ساخت بمبب اتمی خبر داد. او روز یکشنبه ۲۶ تیر در گفتگو با شبکه الجزیره گفت: «ما توانستیم در عرض چند روز اورانیوم با غنای ۶۰ درصد تولید کنیم و می‌توانیم به‌راحتی اورانیوم با غنای ۹۰ درصد تولید کنیم».

وی ادامه داد: «بر کسی پوشیده نیست که ما توانایی فنی ساخت بمبب هسته‌ای را داریم، اما تصمیم به انجام چنین کاری نداریم.» جمهوری اسلامی ایران اواخر فروردین سال ۱۴۰۰ آژانس بین المللی انرژی اتمی را از قصد خود برای غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم مطلع کرد و اگر ایران سطح غنی‌سازی اورانیوم خود را به ۹۰ درصد برساند، در واقع همه شرایط برای ساختن بمبب اتمی مهیا می‌شود.

پیش از این محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در گفت‌وگویی با همین شبکه احتمال غنی‌سازی نظامی اورانیوم را رد نکرده و گفته بود: «تصمیم برای غنی‌سازی ۹۰ درصد به مقامات بالادستی ارتباط پیدا می‌کند».

این روز‌ها تعداد بیشتری از مقامات جمهوری اسلامی ایران به نوعی از بمب اتمی سخن رانده‌اند. گرچه هیچکدام خبر از ساخت بمب اتمی نداده‌اند، اما اینکه باب سخن درباره توانایی کشور برای ساخت بمب حرف و حدیث زیاد شده، گویای شرایط جدیدی است. شرایطی که دور از انتظار هم نبود، چون با عقیم ماندن مذاکرات ایران و غرب، پیشبینی می‌شد جمهوری اسلامی واکنش مناسب و متناسب با این موضوعات را داشته باشد.

به عنوان مثال محمدجواد لاریجانی دیپلمات اسبق ایرانی و معاون سابق بین‌الملل قوه قضائیه می‌گوید «اگر ایران به این نتیجه برسد که سلاح هسته‌ای بسازد کسی نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد».

وی در گفت‌وگویی با شبکه ۲ تلویزیون جمهوری اسلامی در شامگاه یکشنبه ۲۶ تیرماه، آقای لاریجانی با اشاره به سفر رئیس‌جمهور ایالات متحده به اسرائیل و تأکید دو کشور بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای گفته است که ایران طبق فتوای مقام معظم رهبری اجازه ندارد به دنبال تولید سلاح‌های کشتار جمعی باشد، «اما اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم، کسی نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد، توان هسته‌ای ایران چیزی نیست که با بمبباران از بین برود».

تمام این فکت‌ها و گزاره‌ها البته موجب نگرانی مردم هم می‌شود، چون تحلیل‌هایی وجود دارد که اگر ایران به سمت ساخت و آزمایش بمب اتمی برود، دشمنان ما ساکت نخواهند نشست و هر احتمالی را نباید از نظر دور داشت و اگر اتمسفر حاکم بر روابط ایران با جهان و بخصوص با کشور‌های منطقه هر روز سنگین‌تر و امنیتی‌تر شود، یک بحران جدیدی بر مشکلات اقتصادی و معیشتی موجود مردم افزوده خواهد شد و باید منتظر و شاهد تورم و دیگر مشکلات مرتبط با این موضوع، تحت تاثیر روانی آن، باشیم.

این گمانه‌زنی‌ها، خبر‌ها و تحلیل‌ها در حالی اتفاق می‌افتند که رهبری دستور جدیدی مبنی بر سیاست مسلح شدن ایران به سلاح هسته‌ای صادر نکرده‌اند؛ لذا این دست اظهار نظر‌ها اگر بدون هماهنگی شورا‌ها و اتاق‌های فکر نهاد‌های مرتبط باشد، آسیب‌زا است و اولا بر افزایش قیمت دلار و ناامن شدن بازار سرمایه‌گذاری در ایران تاثیر منفی خواهند گذاشت و دوم اینکه کشور‌های منطقه که در رقابت قدیمی و حتی ایدوئولوژیک با ما هستند را به سمت رقابت تسلیحاتی خواهند برد که در بلند مدت منطقه را به انباری از باروت و این بار از نوع اتمی تبدیل خواهد کرد.

با تمام این تفاسیر، گمانه‌ها و گزاره‌ها، اما هنوز این سوال پیش روی ما است که نظر رهبری در مورد حرام بودن بمب اتمی می‌تواند برای همیشه ایران را از اتمی شدن دور کند یا از نظر فقهی این امکان وجود دارد که مرجع تقلید یا رهبر شیعی یک فتوای خود را مناسب و متناسب با شرایط جدید تغییر دهد؟

  • 15
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
تنها عامل بازدارنده برای هر اقدام از سوی دشمنان ایران داشتن بمب اتم است
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش