جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۰۱ - ۰۴ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۰۳۳۸
امنیتی و دفاعی

یک‌سالگی توهم پوتین؛ تبعات اقتصادي و اجتماعي جنگ اوكراين

شکست پوتین در جنگ اوکراین,پوتین و زلنسکی
یک‌سال از شروع حمله روسیه به اوکراین می‌گذرد؛ جنگی که اکنون به گفته بسیاری از کارشناسان دورنمای مشخصی از پایان آن وجود نداشته و حتی ممکن است ابعاد آن به سایر نقاط نیز گسترش یابد. در طول این یک‌سال علاوه بر پیامدها و تبعات اقتصادی و اجتماعی جنگ اوکراین، برآوردها حاکی از آن است که روسیه از آغاز حمله به اوکراین ۱۳۲ هزار کیلومتر مربع از خاک این کشور را تصرف کرده و در خلال جنگ یک‌پنجم این میزان را از دست داده است. به همین دلیل به طور کلی وضعیت پیشروی میدانی روس‌ها به گونه‌ای رقم خورده که امروز ۱۷ درصد از خاک اوکراین در اشغال روسیه است.

طبق گزارشی که گاردین به مناسبت سالگرد شروع جنگ منتشر کرده، روس‌ها اکنون اکثریت زمین‌هایی که در چهار استان لوهانسک، خرسون، زاپوریژیا و دونتسک تصرف کرده‌اند را در اختیار دارند. با این تفاوت که امروز با پیشروی ارتش اوکراین در حدود ۲۷ درصد از خاک خرسون باز‌پس‌گیری شده است. البته در منطقه دونتسک وضعیت به صورت معکوس رقم خورده زیرا تا دسامبر روس‌ها ۵۱ درصد از این منطقه را در اختیار داشتند اما بعد از گذشت دو ماه، در حال حاضر ۵۴ درصد از زمین‌های این استان را در تصرف خود دارند.

در همین رابطه شواهد نشان می‌دهد روسیه علاوه بر مناطق شرقی اوکراین، به سرعت زمین‌هایی را که در شمال کی‌یف و در امتداد مرز بلاروس تصرف کرده بودند از دست داده‌اند. حالا ورق به گونه‌ای برگشته که نیروهای اوکراینی در برخی از مناطق، روس‌ها را مجبور به عقب‌نشینی کرده‌اند، به طوری که در مجموع، در پنج منطقه شامل چرنیهف، کی‌یف، سومی، ژیتومیر و میکولایف نیروهای روسیه به طور کامل به عقب رانده شده‌اند. آخرین چالش روسیه نیز در جنگ از دست دادن شهر خرسون در ماه نوامبر بود؛ جایی که پس از آن به واسطه فرارسیدن زمستان، از شدت جنگ مستقیم کاسته شده و تنها بمباران مناطق مختلف و به خصوص زیرساخت‌های اوکراین ادامه دارد.

در همین راستا بسیاری از کارشناسان معتقدند که به احتمال زیاد طی هفته‌های آینده روسیه در تدارک حمله‌ای گسترده خواهد بود. پوتین نیز این هفته در سخنرانی در مجلس فدرال روسیه به صراحت شروع جنگ را به گردن اقدامات تحریک‌آمیز غرب انداخت و با اطمینان گفت که شکست دادن ما در جنگ امکان ندارد. او همچنین تاکید کرد که ما قدم به قدم به تمامی اهداف خود در اوکراین دست می‌یابیم.

اما فارغ از وضعیت میدانی امروز، ساعت ۶ صبح ۵ اسفند ماه سال گذشته به وقت محلی، پوتین فرمان حمله به اوکراین را صادر کرد؛ حمله‌ای که توسط روس‌ها به عملیات ویژه نظامی معروف شده است. پوتین در این فرمان حمله گفت که هدف حفاظت از افرادی است که در طول هشت سال گذشته مورد آزار و نسل‌کشی دولت کی‌یف قرار گرفته‌اند. دقیقا در همین نقطه بود که قاره اروپا با بزرگ‌ترین و در عین حال مهم‌ترین درگیری از زمان جنگ جهانی دوم به این سو مواجه شد.

دقیقا در روزهای نخستین جنگ بود که کی‌یف به عنوان پایتخت اوکراین محاصره شد و برخی از ناظران معتقد بودند با سقوط کی‌یف به احتمال فراوان جنگ پایان یافته و اوکراین نیز تسلیم روسیه می‌شود. اما ورق طور دیگری برگشت، به طوری که روسیه تحت شدیدترین تحریم‌های اقتصادی از سوی غرب قرار گرفت و سیل کمک‌های مالی و نظامی اروپا و آمریکا نیز روانه اوکراین شد. به همین دلیل است که در ابتدا کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد که جنگ یک‌سال طول بکشد و امروز کمتر کسی پیش‌بینی می‌کند که جنگ در کوتاه‌مدت تمام شود.

آثار اقتصادی جنگ اوکراین

حاصل جنگ یک‌ساله در اوکراین علاوه بر هزاران کشته غیرنظامی، میلیون‌ها پناهنده و آسیب‌های گسترده زیرساختی به این کشور، سایر نقاط را نیز با تحت تاثیر قرار داده است.

طبق گزارشی که الجزیره در این خصوص منتشر کرده است، اولین اثر اقتصادی جنگ اوکراین افزایش هزینه واردات و در نتیجه تشدید تورم بود. در واقع با توجه به معادلات پیچیده ژئوپلیتیکی به وجود آمده، جنگ اوکراین یک شوک اقتصادی برای جهان به همراه داشت. این مساله در حالی اهمیت می‌یابد که اقتصاد جهانی هنوز به طور کامل از پیامدهای ناشی از بحران همه‌گیری کرونا رهایی پیدا نکرده بود.

از سوی دیگر با توجه به نقش کلیدی روسیه در بازار انرژی که به ترتیب ۱۴ و ۱۸ درصد از تولید نفت و گاز جهان را به خود اختصاص داده، جنگ باعث بروز بحرانی جدی در این بخش شد. به همین دلیل با وضع تحریم‌های گسترده علیه روسیه جریان گاز این کشور به اروپا به میزان ۸۰ درصد کاهش یافته و منجر به چالش‌های جدی در بخش تولید و نیز افزایش تورم در بین کشورهای اتحادیه اروپا شد.

این مساله و سیاست اروپا برای جایگزینی گاز روسیه باعث شد تا قیمت انرژی در سایر نقاط به ویژه آسیا نیز افزایش یابد؛ به همین دلیل هم بود که به طور مثال قیمت LNG در آسیا در سال گذشته میلادی به بالاترین سطح خود رسیده و بسیاری از کشورهای در حال توسعه این قاره در معرض تهدید و کمبود برق قرار گرفتند.

در واقع برخی از کارشناسان معتقدند که در چنین شرایطی از یک طرف، کشورهای واردکننده انرژی گرفتار شده و ناچار به اتخاذ سیاست‌های ریاضت اقتصادی هستند و از سوی دیگر صادرکنندگان انرژی در خاورمیانه و شمال آفریقا با توجه به افزایش تقاضا سعی کرده‌اند از این فرصت به وجود آمده نهایت استفاده را ببرند. به همین دلیل هم هست که برخی معتقدند اعراب حاشیه خلیج‌فارس تا این لحظه بزرگ‌ترین برندگان جنگ اوکراین بوده‌اند.

از طرف دیگر از آنجا که روسیه و اوکراین بزرگ‌ترین تامین‌کنندگان جو، ذرت و آفتابگردان در جهان بوده و ۳۰ درصد از صادرات جهانی گندم را نیز در اختیار دارند، بروز جنگ میان این دو کشور باعث شد در همان روزهای ابتدایی قیمت گندم ۳۵ درصد افزایش یابد. همین مساله به کشورهای وارد‌کننده بسیار آسیب رساند. یکی از این نمونه‌ها مصر است، به طوری که وزیر دارایی این کشور گفته که افزایش قیمت گندم، هزینه یارانه نان را در سال ۲۰۲۲ به میزان ۵/۱ میلیارد دلار افزایش داده و دولت را ناچار به اخذ وام ۳ میلیارد دلاری از صندوق بین‌المللی پول کرده است.

در این رابطه «ماکسیمو تورو» اقتصاددان ارشد سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) توضیح می‌دهد: به واسطه جنگ مساله گرسنگی در جهان تشدید شده است. در سال ۲۰۲۲، شاخص سالانه قیمت مواد غذایی فائو، که تغییرات قیمت مواد غذایی بین‌المللی را اندازه‌گیری می‌کند، ۳/۱۴ درصد نسبت به سال قبل و ۴۶ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۰ بود. در نتیجه، ۲۲۲ میلیون نفر در سراسر جهان در سال گذشته با ناامنی غذایی حاد مواجه شدند.

پیام بایدن در سفر به اوکراین

با توجه به پیامدهای گسترده جنگ اوکراین در سطح جهانی، امروز به نظر می‌رسد که جنگ در حال حاضر ابعادش از اوکراین فراتر رفته و تبدیل به رویارویی معنادار میان روسیه و غرب شده است. به همین دلیل هم هست که سفر جو بایدن به کی‌یف آن هم در آستانه سالگرد جنگ خود نمادی از چنین رویارویی بزرگی میان غرب و روسیه است. یعنی در شرایطی که پوتین در سخنرانی سالانه روز سه‌شنبه خود تاکید کرده که تاکنون غرب در حدود ۱۵۰ میلیارد دلار به اوکراین کمک نظامی کرده است، سفر بایدن به کی‌یف ژستی برای تایید مجدد حمایت آمریکا از دموکراسی و در عین حال حاکمیت اوکراین از سوی غربی‌ها توصیف شده است. به گزارش اکونومیست، او در این سفر از یک بسته دیگر ۵۰۰ میلیون دلاری جهت کمک به اوکراین خبر داد. پیش از این نیز وزارت خارجه از یک کمک ۱۰ میلیارد دلاری به اوکراین خبر داده بود.

بایدن در این سفر گفته که پوتین از اتحاد غرب وحشت‌زده شده و به همین دلیل فکر می‌کرد که می‌تواند از ما پیشی بگیرد. اما امروز مشخص شده که او اشتباه کرده است. به همین دلیل کارشناسان معتقدند از آنجا که اوکراینی‌ها نگران هستند که طی ماه‌های آینده با حملات وسیع‌تری از سوی روسیه مواجه شوند، سفر بایدن باعث شد فرصتی به منظور اخذ کمک‌های بیشتر مالی و تسلیحاتی از سوی غرب و به ویژه آمریکا به دست آورند. امری که به نظر می‌رسد در فرآیندهای آینده جنگ برای اوکراین بسیار حیاتی و برای روسیه انگیزه‌ای جهت مذاکرات صلح و برون‌رفت از فشار اقتصادی و سیاسی جهانی را فراهم کند.

jahanesanat.ir
  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش