حمله هوایی پاکستان به ایران با واکنشهایی همراه شده است.
وزارت خارجه روسیه از ایران و پاکستان خواسته است که «حداکثر» خویشتنداری را از خود نشان دهند و اختلافات را از طریق دیپلماسی حل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه به این نکته اشاره کرده که ایران و پاکستان هر دو عضو سازمان همکاری شانگهای هستند.
ماریو زاخاروا گفت: «مایه تاسف است که این اتفاق میان اعضای دوست سازمان همکاری شانگهای افتاده است که در حال توسعه روابط همکاری آن هستیم.»
او گفته تشدید بیشتر این تنش به سود کسانی خواهد بود که «علاقمند به صلح، ثبات و امنیت در منطقه نیستند.»
اتحادیه اروپا میگوید نگران «چرخه خشونت در خاورمیانه و فراتر از آن» پس از حملات پاکستان و ایران به خاک یکدیگر در روزهای اخیر است.
پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا در پیامی گفته «حملات به پاکستان، عراق و ایران برای اتحادیه اروپا بسیار نگران کننده است زیرا حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها را نقض میکند و همچنین تأثیر بی ثبات کنندهای در منطقه دارد.»
طالبان در افغانستان هم که نزدیکترین همسایه به این دو کشور است، تهران و اسلامآباد را به خویشتنداری دعوت کرده است.
وزارت خارجه طالبان گفته است دو طرف باید از طریق مسیرهای دیپلماتیک مشکلات خود را حل کنند.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی این وزارتخانه در بیانیهای در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «از آنجا که منطقه پس از درگیریهای تحمیلی و بیثباتیهای طولانی نفس امنیت و ثبات میکشد، دو طرف باید در راستای تحکیم بیشتر ثبات منطقه از مجاری دیپلماتیک و گفتوگو عمل کنند.»
حکومت طالبان از دیروز که خبر حمله ایران به خاک پاکستان منتشر شد، سکوت کرده بود.
وزارت خارجه ترکیه هم پس از تشدید تنشها در منطقه از ایران، عراق و پاکستان خواسته است تا از خود خویشتنداری نشان دهند و به «عقل سلیم» مراجعه کنند.
وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای گفته است: « ما معتقدیم مشکلات باید با درکی از دوستی و برادری و بر پایه احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها حل و فصل شود.»
وزیر خارجه ترکیه بعد از تماس با ایران و پاکستان گفته است دو طرف خواهان تنش تشدیدها نیستند.
وزارت خارجه چین هم در واکنش به تحولات اخیر از تمایل پکن برای میانجگری میان ایران و پاکستان برای کاهش تنشها خبر داده است.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است: «امیدواریم هر دو طرف بتوانند خویشتنداری و آرامش داشته باشند و از تشدید تنش جلوگیری کنند.»
او همچنین گفته است: «در صورت نیاز، ما آماده ایم نقش سازندهای در کاهش تنش ایفا کنیم. »
این اظهارات در حالیست که دیروز و پیش از حمله پاکستان گزارشهایی درباره ناکامی چین در میانجگری این کشور در فرونشاندن تنش میان تهران و اسلامآباد منتشر شده بود.
واکنشها به حمله امروز پاکستان در حالی ادامه دارد که ارتش پاکستان در بیانیهای، گفته است که «در این حملات دقیق از موشک، راکت و انواع پهپاد از جمله پهپادهای انتحاری و پرسه زن استفاده شده و حداکثر تلاش صورت گرفته تا از بروز آسیبهای جانبی جلوگیری شود.»
در بخشی دیگر از این بیانیه آمده که مخفیگاههای مورد استفاده «سازمانهای تروریستی» از جمله ارتش آزادیبخش بلوچستان و جبهه آزادیبخش بلوچستان هدف قرار گرفتهاند.
عارف علوی، رئیس جمهور پاکستان در واکنش به این حملات گفت که پاکستان: «در مورد امنیت ملی و تمامیت ارضی خود مصالحه نخواهد کرد و تمام اقدامات لازم را برای دفاع از خاک خود انجام خواهد داد.»
پاکستان روش مشابهی را به مانند آنچه جمهوری اسلامی پس از حملات خود پیش گرفت، برگزیده است.
اسلامآباد میگوید «تروریستها» را هدف قرار داده و به تمامیت ارضی ایران احترام میگذارد؛ هر چند این منش برای ایران قابل قبول نبود و کاردار پاکستان در تهران به وزارت خارجه جمهوری اسلامی احضار شده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران رسما این حمله را محکوم کرده است و خواستار توضیح دولت پاکستان شده است.
خبرها درباره هدف قرار گرفتن «گروههای تروریستی» ضد پاکستان-آنگونه که اسلام آباد گفته است- در حالی منتشر شده که یک نماینده مجلس شورای اسلامی در ایران حضور گروههای ضد حکومت پاکستان در ایران را رد کرده است.
معین الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی گفته است: «برخلاف بیانیه وزارت خارجه پاکستان، هیچ گروه تروریستی علیه این کشور در خاک ایران وجود ندارد.»
واکنش عجیب مجری صداوسیما به حمله پاکستان
پس از توضیح مرحمتی معاون انتظامی و امنیتی استانداری سیستان و بلوچستان درباره حملات هوایی ساعت ۴:۳۰ پاکستان به خاک ایران، مجری صداوسیما در واکنش به این اتفاق گفت: «خب، خدارو شکر» مشخص نیست واکنش عجیب مجری به عدم تلفات در سراوان بوده یا نه اما بیان چنین عبارتی پس از حمله به خاک ایران قابل تامل بود.
خبر ۱۴ صداوسیما و حمله پاکستان
رضا غبیشاوی در عصرایران نوشت: پوشش خبری حمله هوایی ارتش پاکستان به خاک ایران در خبر ۱۴ صداوسیما، ناقص و پرانتقاد بود.
۱. مهمترین خبر روز پنجشنبه ، حمله هوایی ارتش پاکستان به خاک ایران بود که بامداد اتفاق افتاد. با این حال خبر۱۴ پنجشنبه صداوسیما ارزش این خبر را نادیده گرفت و به صورت حداقلی به آن پرداخت. این خبر باید خبر اول و به صورت مفصل پخش می شد اما این اتفاق رخ نداد. این موضوع نادیده گرفتن ارزش این خبر تقریبا در اکثر بخش های خبری مشروح پنجشنبه صداوسیما رخ داد.
خبر ۱۴ ، خبر حمله پاکستان به خاک ایران را حتی در عناوین خبر هم پخش نکرد. در مشروح خبرها هم با تاخیر زیاد و در دقیقه ۳۰ بخش خبری، بعد از خبرهای سفر استانی و سخنرانی رئیسی در فیروزکوه، رزمایش پدافندی ایران در جنوب، جنگ اسرائیل در غزه و حضور حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه در داووس سوئیس پخش کرد اما همه این خبرها نسبت به خبر حمله پاکستان، اولویت و ارزش خبری کمتری دارند.
۲. خبر۱۴، خبر حمله پاکستان را به عنوان یک خبر مستقیم پخش نکرد بلکه فقط واکنش ها و به صورت غیرمستقیم به آن پرداخت. یعنی به جای پخش اصل خبر حمله هوایی پاکستان به ایران، واکنش ها را منتشر کرد. اول واکنش وزارت خارجه ایران، سپس احضار کاردار پاکستان به وزارت خارجه ایران و بیانیه وزارت خارجه پاکستان و در نهایت مصاحبه با مقام مسوول (معاون سیاسی امنیتی استانداری سیستان و بلوچستان).
در حالی که اول باید اصل خبر پخش می شد (حمله هوایی ارتش پاکستان به چند منطقه جنوب شرق ایران ) و بعد به واکنش ها پرداخته می شد.
در این شکل خبررسانی مخاطب تنها از پیشینه و سوابق خبر باید حدس بزند چه اتفاقی افتاده و اصل خبر چه چیزی بوده است.
ضمن اینکه از پخش گزارش و ارائه جزئیات مثل اینکه حمله دقیقا به کجا اصابت کرده؟ محل حادثه در کجای ایران است؟ در نقشه کجاست؟ جای خبرهای بیشتر مثل بیانیه ارتش پاکستان و واکنش های بین المللی مثل اعلام امادگی چین برای میانجی گری نیز خالی بود.
۳. گوینده خبر۱۴ بدون ذکر منبع اعلام کرد "هدف این حمله مبارزه با گروه تروریستی پاکستانی بوده است". سوال اینجاست صداوسیما از کجا چنین چیزی را می داند؟ منبع این اطلاعات کجاست؟ اگر طرف پاکستانی است چرا به منبع اشاره نمی کند. اگر منبع ایرانی گفته یا خبرنگار صداوسیما چنین چیزی را کشف و تایید می کند چرا به صراحت اعلام نمی شود؟ این گفته، طرف پاکستانی است و بهتر بود در خبر ذکر می شد: " به گفته طرف پاکستانی، هدف این حمله ... ".
به ویژه وقتی معاون استاندار سیستان و بلوچستان هدف قرار گرفتن مرکز تروریستی را رد کرد و گفت تعدادی کودک پاکستانی کشته شده اند.
بماند که دیگر مسوولان آنها را غیرایرانی توصیف کردند. خبرنگار صداوسیما در محل می توانست بررسی و مشخص کند آنها ایرانی بی شناسنامه بوده اند یا پاکستانی.
۴. چرا با وجود گذشت ۹ ساعت از حمله پاکستان، خبرنگار صداوسیما به محل حمله نرفت؟ و گزارش تصویری از محل تولید و پخش نکرد؟ تا مخاطبان با منطقه مورد حمله قرار گرفته از جمله فاصله آن تا مرز پاکستان، قربانیان آشنا شوند. خبرنگار صداوسیما می توانست به منطقه برود با شاهدان صحبت و فیلم با کیفیت و پرجزییات از محل اصابت شلیک ها پخش کند. مشخص نیست با وجود دفتر صداوسیما در زاهدان، چرا گزارش اختصاصی از محل حادثه پخش نشد و به جای آن فیلم های کم کیفیت موبایلی پخش شد.
صداوسیما در مرز لبنان - اسرائیل و داخل منطقه غزه خبرنگار دارد تا جزئیات درگیری این مناطق را زنده دریافت و منتشر کند اما در سیستان و بلوچستان و منطقه ای از کشور که مورد حمله و تجاوز نظامی پاکستان قرار گرفته خبری از خبرنگار اعزامی صداوسیما نیست.
۵. شبکه خبر در زیرنویس خود نوشت "حملات امروز از سمت پاکستان" . این عبارت نادرست است. وقتی دولت و ارتش پاکستان خود مسوولیت حملات را برعهده گرفته اند می شود "حملات پاکستان".
"حملات از سمت پاکستان" یعنی طرف هایی غیر از حکومت (مثلا یک گروه )، از خاک این کشور به سمت ایران شلیک کرده اند یا حمله ای ناشناس از خاک پاکستان به سمت خاک ایران انجام شود.
۶. خبرها با کوچک انگاری و بزرگ نمایی رسانه ، کوچک و بزرگ نمی شود بلکه رسانه تنها جایگاه خود را در اطلاع رسانی تضعیف می کند.
صداوسیما با اطلاع رسانی ناقص از یک حادثه با ارزش، برای هزارمین بار به مخاطبان تاکید می کند جای مناسبی برای خبر رسانی نیست.
صداوسیما با پول مردم ایران فعالیت می کند و قرار است اطلاع رسانی واقعی، صحیح، دقیق و کامل داشته باشد. اینکه مردم ایران هم پول فعالیت صداوسیما را بدهند هم با اطلاع رسانی ناقص و معیوب آن روبه رو شوند نهایت بی انصافی است.
حمید رسایی و آمنهسادات ذبیحپور: حمله پاکستان هماهنگشده بود!
مید رسایی، نماینده پیشین مجلس و آمنهسادات ذبیحپور، خبرنگار صداوسیما طی پستهایی جداگانه در شبکه اجتماعی ایکس با به کار بردن کلمه «هماهنگ» درباره حمله نظامی پاکستان تلویحا گفتهاند که جمهوری اسلامی اجازه حمله این کشور به خاک ایران را داده است!
مشاور رئیس مجلس: این عملیاتها باید با حملات بیشتر تکمیل شود و «خواهد شد»
مشاور محمدباقر قالیباف، رییس مجلس درمورد حملات موشکی اخیر ایران میگوید «عملیاتهای قهرمانانه ۲۶ و ۲۷ دی باید تا ایجاد معادله بازدارندگی با حملات بیشتر تکمیل شود و خواهد شد.»
مهدی محمدی، مشاور محمدباقر قالیباف، رییس مجلس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: القاء هماهنگ بودن ایران و پاکستان در تعرض پاکستان به جدار مرز ایران نادرست، بسیار خطرناک و بازی با آبروی کشور است. عملیاتهای قهرمانانه ۲۶ و ۲۷ دی باید تا ایجاد معادله بازدارندگی با حملات بیشتر تکمیل شود و خواهد شد. طبعا این مسیر هزینههایی هم دارد که در میان مدت عین سود است.
مرندی: خشم پاکستان پیشبینی شده و قابل درک است
مرندی تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: پاکستان مشکلاتی در کنترل مرزها دارد و تمرکزش روی هند است، اگرچه مشکلات اقتصادی هم دارد. تروریستهای حمایت شده توسط اسرائیل قصد حمله داشتند و ایران باید سریع تصمیم میگرفت. خشم پاکستان پیشبینیشده و قابل درک است.
- 15
- 5
کاربر مهمان
۱۴۰۲/۱۰/۳۰ - ۱۱:۵۹
Permalink