چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۱۸ - ۱۶ فروردین ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۱۰۸۴۲
امنیتی و دفاعی

حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق؛ هزینه- فایده حضور نظامی در سوریه به چه بهایی؟

واکنش ها به حمله اسرائیل به سفارت ایران,حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق
واکنش‌ها و تحلیل‌ها به حملات روز ۱۳ فروردین اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق همچنان ادامه دارد و در حالی‌که در فضای بین‌الملل شاهد واکنش‌های متفاوت نسبت به این حمله و واکنش احتمالی ایران هستیم؛ کنشگران داخلی نیز با نگاهی نقادانه به هزینه و فایده حضور در سوریه می‌نگرند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: واکنش‌ها و تحلیل‌ها به حملات روز ۱۳ فروردین اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق همچنان ادامه دارد و در حالی‌که در فضای بین‌الملل شاهد واکنش‌های متفاوت نسبت به این حمله و واکنش احتمالی ایران هستیم؛ کنشگران داخلی نیز با نگاهی نقادانه به هزینه و فایده حضور در سوریه می‌نگرند.

جلسه اضطراری شورای امنیت، جدال دیپلماتیک قابل پیش‌بینی 

ایران در پی حملات اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق،‌ خواستار برگزاری نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد شد که روسیه نیز به عنوان عضو دائم این شورا از این خواسته حمایت کرده بود.

نمایندگان روسیه، چین و الجزایر در این جلسه حمله به کنسولگری ایران را محکوم کردند. بسیاری از کشورها گفتند که حمله نقض قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل دایر بر حفاظت از مراکز دیپلماتیک بوده است.‌ 

واسیلی نِبِنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با انتقاد از «نقض فاحش» حق حاکمیت سوریه به شورای امنیت گفت که مسکو باور دارد «اسرائیل چنین اقدامات متجاوزانه‌ای را با هدف دامن زدن به جنگ انجام می‌دهد. این اقدامات مطلقا قابل قبول نیستند و باید متوقف شوند.» گنگ شوانگ، معاون سفیر چین در سازمان ملل نیز گفت که حمله اسرائیل «ماهیتی بسیار شرورانه» داشت و ناقض حق حاکمیت ملی سوریه و ایران بوده است.

همچنین زهرا ارشادی، سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل، گفت: «جمهوری اسلامی ایران خویشتن‌داری معتنابهی از خود به نمایش گذاشته است، اما باید اذعان کرد که چنین بردباری‌هایی توامان با محدودیت است.»

وی افزود: «رژیم اشغالگر اسرائیل باید مسئولیت کامل عواقب جنایات خود را بپذیرد. جمهوری اسلامی ایران حق مشروع و ذاتی خود را بر اساس قوانین بین‌المللی و منشور ملل متحد برای پاسخ قاطع به این‌گونه اقدامات مذموم محفوظ می‌داند.»

در مقابل بلوک حامی ایران؛ آمریکا، فرانسه و بریتانیا از محکوم کردن اسرائیل خودداری اما تاکید کردند که بناهای دیپلماتیک باید در جریان جنگ مصون بماند و این حمله می‌تواند منجر به بی‌ثباتی هرچه بیشتر خاورمیانه شود.

البته معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت به ایران هشدار داد که حمله به پرسنل آمریکایی را از سر نگیرد. رابرت وود اظهار داشت: «ما هیچ گزارشی را درباره این رخداد نمی‌توانیم تایید کنیم. اما یک چیز در حالی که مشغول جمع‌آوری اطلاعات هستیم واضح است، این که ایران و گروه‌های نیابتی آن باید از دامن زدن به تنش‌ها در منطقه خودداری کنند.»

معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل ضمن تأکید بر این‌که «ایران نباید از موقعیت استفاده کرده و دوباره حملات خود به پرسنل آمریکایی را از سر بگیرد» هشدار داد: «ما در دفاع از پرسنل خود تردید نخواهیم کرد و هشدارهای قبلی خود به ایران و نیروهای نیابتی آن را تکرار نخواهیم کرد.»

طوفان‌الاقصی و حملات اسرائیل به مستشاران نظامی ایران

بسیاری از کارشناسان بین‌الملل بر این باورند که از زمان آغاز طوفان‌الاقصی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ ( پانزدهم مهر ۱۴۰۲)  جنگ نیابتی ایران و اسرائیل وارد مرحله جدید و پیچیده‌ای شده است. یازدهم آذرماه روابط عمومی کل سپاه در اطلاعیه‌ای از شهادت «محمدعلی عطایی شورچه» و «پناه تقی زاده» حین انجام ماموریت مستشاری در جبهه مقاومت اسلامی سوریه، توسط اسرائیل خبر داد.

چهارم دی ماه در پی در حملات گسترده هوایی اسرائیل به منطقه سیده زینب، سید رضی موسوی، مسئول هماهنگ‌کنندۀ امور لجستیکی نیروی قدس سپاه در سوریه، به شهادت رسید. در آخرین روز دی ماه و در پی حملۀ دیگر اسرائیل در منطقۀ المزه در دمشق سوریه، پنج تن از اعضای سپاه پاسداران از جمله صادق امیدزاده، رئیس اطلاعات سپاه نیروی قدس در سوریه، جان باختند.

یازدهم اسفند نیز رضا زارعی از کارکنان منطقه یکم نیروی دریایی سپاه و از مستشاران نظامی ایران در سوریه بر اثر شلیک موشک جنگنده‌های اسرائیل جان باخت.

همچنین دوازدهم بهمن  حملۀ هوایی دیگر در حاشیه جنوبی دمشق به وقوع پیوست که طی آن سعید علیدادی، پاسداران نیروی قدس سپاه جان باخت، سیزدهم فروردین نیز یکی از بزرگترین عملیات‌های اسرائیل در ماه‌های اخیر انجام شد که به شهادت هفت فرمانده و افسر سپاه از جمله محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد نیروی قدس سپاه انجامید. در این حمله در مجموع ۱۴ نفر جان خود را از دست دادند و این حمله را می‌توان یکی از پرتلفات‌ترین عملیات‌های اسرائیل در ماه‌های اخیر دانست. 

تحلیلگران بر این باورند که دامنه و شدت این عملیات‌های اسرائیل در ماه‌های اخیر گسترش یافته و حتی جایگاه نظامی افرادی که در طول این مدت جان باخته‌اند، ‌روز به روز بالاتر رفته است. همین تغییرات صورت گرفته در میدان سوریه نگرانی‌ها از افزایش تقابل میان ایران و اسرائیل را افزایش داده است.

یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ابراز تاسف از شهادت تعدادی از مستشاران کشورمان در حمله اسرائیل به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق خواستار اتخاذ تمهیداتی از سوی شورای امنیت ملی برای انتقام سخت از جنایتکاران اسرائیلی شد.

علیرضا پاک فطرت، نماینده شیراز گفت: «جای تاسف دارد که تعدادی از نیروهای باتجربه نظامی خود را از دست دادیم و این موضوع می‌طلبد مسئولان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تمهیدات لازم را در نظر بگیرند تا بعد از این شاهد از دست دادن این گنجینه‌های ارزشمند نظام نباشیم.»

نماینده شیراز به اشراف اطلاعاتی اسرائیل بر کشور سوریه اشاره کرد و گفت: «بی‌تردید رژیم صهیونیستی اشراف اطلاعاتی بر جلساتی که در سوریه برگزار می‌شود، دارد بنابراین لازم است این قبیل جلسات در کشورهایی به غیر از سوریه برگزار شود و اجازه ندهیم به راحتی نیروهای ارزشمند کشورمان از دست بروند.»

سوریه سرزمین از دست دادن‌های ایران

روابط راهبردی ایران و سوریه از سال ۲۰۱۱ و با حضور مستشاران نظامی ایران و حمایت از دولت بشار اسد وارد فاز جدیدی شده است. بیش از یک دهه حضور نظامی ایران در خاک سوریه و کمک‌های متعدد اقتصادی و نظامی به دولت اسد و همکاری مشترک با روسیه، به ظاهر باید دست بالا را به کشورمان برای استفاده از ظرفیت بازسازی و تجارت در سوریه می‌داد. 

اما در سال‌های اخیر نتیجه استراتژی یک دهه اخیر ایران در خاک سوریه مورد مناقشه قرار گرفته و هزینه‌های نظامی ایران نیز به شدت افزایش یافته است. در زمینه استفاده از فرصت بازار و تجارت با این کشور هم به هیچ عنوان نتایج مورد نظر حاصل نشده است. به طور مثال ترکیه  در حالی که طی یک دهه گذشته از نیروهای مخالف بشار اسد حمایت کرده و به تبع آن، تنش‌های گسترده‌ای نیز با روسیه داشته، صادراتش به سوریه ۱۰ برابر ایران و صادراتش به روسیه ۶ برابر ایران است. همه این واقعیت‌ها نشان می‌دهد که سیاست ایران در خاک سوریه چه در بعد نظامی و چه اقتصادی نیازمند تجدیدنظر جدی است.

در همین راستا، محمد تقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم با محکوم کردن حملات اسرائیل به کنسولگری ایران می‌گوید: «این رژیم حل مشکلات خود را از راه آدم‌کشی می‌داند؛ اما چرا باید ایران در سوریه تا این حد تلفات بدهد؟ وزارت خارجه ایران چه می‌کند؟ حضور نیروهای ما در آنجا با چه قیمتی؟»

طهمورث حسینی

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش