به گزارش دیده بان ایران به نقل از یورونیوز، روسیه روز جمعه ۲۸ ژوئن (۸ تیر ۱۴۰۳) اعلام کرد که وزیر دفاع این کشور به مقامات تحت امر خود دستور داده تا برای پروازهای پهپادهای آمریکایی بر فراز دریای سیاه به فکر «پاسخ» باشند.
این بدین معنی است که مسکو ممکن است اقدامات قهری را برای جلوگیری از هواپیماهای تجسسی آمریکایی در نظر بگیرد.
وزارت دفاع روسیه از «شدت فزاینده» فعالیت پهپادهای آمریکایی بر فراز دریای سیاه در مدت اخیر خبر داد و بیان کرد که این پهپادها «دادههای اطلاعاتی و مختصات اهداف را برای تسلیحات نقطهزنی که کشورهای غربی به ارتش اوکراین دادهاند تا به تأسیسات روسیه حمله کند، را فراهم میکنند.»
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: «این نشاندهنده مشارکت فزاینده آمریکا و سایر کشورهای ناتو در درگیریهای اوکراین در کنار رژیم مستقر در کییف است.»
خطر رویارویی مستقیم بین ائتلاف ناتو و فدراسیون روسیه
در این بیانیه آمده است: «این گونه پروازها به طور قابل توجهی احتمال وقوع حوادث مربوط به هواپیماهای نظامی روسیه و به موجب آن، خطر رویارویی مستقیم بین ائتلاف و فدراسیون روسیه را افزایش میدهد.»
در این بیانیه آمده است: «[در این صورت] اعضای ناتو مسئولیت آن را بر عهده خواهند داشت.»
این وزارتخانه اعلام کرد که آندری بلوسف، وزیر دفاع روسیه به ستاد کل دستور داده است که «پیشنهاداتی را درباره اقدامات واکنش عملیاتی به تحریکات ارائه کند.»
واشنگتن و مسکو پیش از این بر سر پهپادهای آمریکایی در دریای سیاه با هم درگیر شده بودند. در حادثهای در سال ۲۰۲۳، یک جنگنده روسی به یک پهپاد آمریکایی در آنجا آسیب رساند و باعث سقوط آن شد. تکرار چنین رویارویی میتواند تنشها را بر سر جنگ در اوکراین بیشتر کند.
نیروی هوایی روسیه در تاریخ ۱۴ مارس ۲۰۲۳ (۲۳ اسفند ۱۴۰۱) با جتهای جنگنده سوخو-۲۷ خود یک پهپاد آمریکایی «امکیو-۹ ریپر» را رهگیری و پس از تعقیب و گریز، باعث سقوط آن در دریای سیاه شد.
این حادثه اولین درگیری مستقیم بین نیروهای روسیه و ایالات متحده از زمان جنگ سرد بود.
پنتاگون و ستاد فرماندهی آمریکا در اروپا پس از این حادثه گفتند که ۲ فروند جنگنده سوخو-۲۷ روسیه بر روی پهپاد امکیو-۹ که در حال انجام یکی از مأموریتها نظارتی معمول خود بر فراز دریای سیاه در حریم هوایی بینالمللی بود، سوختپاشی کردند.
وزارت دفاع روسیه در آن زمان اعلام کرد که پهپاد آمریکایی در نزدیکی مرز روسیه در حال پرواز بود و به منطقهای که توسط مقامات روسیه ممنوع اعلام شده بود، نفوذ کرده بود.
روسیه مناطق وسیعی در نزدیکی کریمه را برای پروازها ممنوع اعلام کرده است.
از زمان الحاق غیرقانونی کریمه به خاک روسیه در سال ۲۰۱۴ و حتی مدتها قبل از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، مسکو هواپیماهای تجسسی ایالات متحده را به پرواز بسیار نزدیک به مرزهای این کشور و در عین حال نادیده گرفتن اخطارهای صادر شده توسط روسیه متهم کرده است.
بیانیه روز جمعه روسیه در حالی مطرح میشود که اوکراین در اوایل این هفته، با استفاده از موشکهای تاکتیکی دوربرد ارتش آمریکا موسوم به «اتکمز» به شهر بندری سواستوپل در شبهجزیره کریمه حمله کرد که به گفته مقامات روسی، منجر به کشته شدن چهار نفر و مجروح شدن حدود ۱۵۰ نفر شد.
مقامات روسی مدعی شدهاند که آمریکا با ارائه پوشش اطلاعاتی و مختصات هدفگیری، مستقیماً در این حمله دست داشته و نسبت به اقدامات تلافی جویانه هشدار دادند.
- 18
- 6