چهارشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۲۸ - ۰۷ آبان ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۸۰۵۱۲
امنیتی و دفاعی

چرا ترورهای جیش‌العدل هماهنگ با افزایش تنش میان ایران و اسرائیل پیش می‌روند؟

جیش‌العدل,هماهنگی جیش‌العدل با اسرائیل
برخی معتقدند که افزایش حملات جیش‌العدل همزمان با افزایش درگیری‌های ایران و اسرائیل، سوء استفاده این گروهک از شرایط خاص فعلی است تا به اهداف مدنظر خود از جمله کارشکنی بر سر راه‌ کریدور شمال- جنوب و توسعه سواحل مکران برسند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: همزمانی حمله تروریستی گروهک جیش‌العدل به مرزبانان ایرانی در منطقه تفتان استان سیستان و بلوچستان با حمله نظامی اسرائیل به ایران، به شاهد تازه‌ای تبدیل شده از هماهنگی و همکاری هدفمند گروه‌های تروریستی با رژیم اسرائیل. 

۱۱ سال پیش، در سوم آبان ۱۳۹۲ اعضای جیش‌العدل به گشت مرزبانی در سراوان حمله کردند و ۱۴ مرزبان ایرانی را کشتند. از آن ۱۴ مرزبان، ۱۲ نفرشان سرباز وظیفه بودند. 

چند ماه بعد، در بهمن ۹۲ نیز جیش‌العدل در عملیاتی دیگر، پنج مرزبان ایرانی را در نزدیکی مرز ایران و پاکستان ربود و در فروردین سال بعد یکی از آنان را به شهادت رساند. 

پس از آن حملات در سال ۹۲، گزارش‌های متعددی منتشر شد درباره اینکه موساد و سیا چگونه از ظرفیت این گروه‌ها برای ضربه به ایران بهره‌ برده‌اند. 

در یکی از این گزارش‌ها، مارک پری، تحلیلگر آمریکایی، نحوه ارتباط‌گیری افسران موساد با اعضای جیش‌العدل را افشا می‌کرد. به نوشته او افسران موساد در لباس افسران آمریکایی به اعضای گروه سابق جیش‌العدل به رهبری عبدالمالک نزدیک می‌شدند اما آنطور که عبدالمالک بعدها اعتراف کرده، آنها می‌دانستند، کسانی که با آنها دیدار می‌کنند، افسران موساد هستند، نه افسران آمریکایی. 

بنا بر گزارش این دیدارها به سال ۲۰۰۷ برمی‌گردند اما در سال‌های بعد، موساد به صورت کاملا آشکار افرادی از جیش‌العدل را به استخدام خود درآورده و سازمان سیا نیز پس از مدتی از میزان و نوع این همکاری‌ها اطلاع یافته و برای مدیریت آن برنامه‌ریزی می‌کند. 

علیه شیعه می‌توان با صهیونیست‌ها هم اتحاد داشت!

یادداشت‌ها و افشاگری‌ها در این خصوص حاکی از این بود که رهبران جیش‌العدل قائل به هیچ منع شرعی برای مشارکت با اسرائیل و آمریکا علیه ایران نبوده و حتی برای اعضای خود چنین توجیه می‌کرده‌اند که برای از بین بردن شیعه می‌توان با یهودی‌ها و صهیونیست‌ها همکاری کرد. در یادداشت‌های مذکور اشاره شده بود که استراتژی ایجاد ناامنی‌‌های نقطه‌ای در برخی شهرهای نزدیک به مرزهای ایران در شرق کشور از علائم مدیریت افسران صهیونیستی است. 

وزارت خارجه آمریکا در ژوئیه ۲۰۱۹ اعلام کرد که جیش‌العدل را به فهرست گروه‌های تروریستی اضافه کرده است. اما این اقدام سوء‌ظن‌ها را از آمریکا برنداشت و همواره نه تنها موساد، بلکه سیا نیز از سوی ایران متهم بوده‌اند به اینکه در پشت پرده از این گروه‌ها برای ضربه زدن به ایران حمایت و پشتیبانی می‌کنند. 

ایران همواره اعلام کرده که این گروه از حمایت‌های لجستیکی آمریکا و اسرائیل برخوردار است. در یکی از موارد پس از حمله آذر پارسال جیش‌العدل به مقر فرماندهی نیروی انتظامی راسک که منجر به شهادت ۱۱ نیروی ایرانی شد، قوه قضائیه ایران از اجرای حکم اعدام فردی به اتهام «ارتباط با سرویس‌های بیگانه از جمله موساد در سیستان و بلوچستان» خبر داد و افزود که فرد مذکور به صورت آگاهانه اطلاعات طبقه‌بندی شده را جمع‌آوری و از طریق واسطه‌هایی در اختیار سرویس‌های اطلاعاتی کشورهای خارجی از جمله موساد قرار می‌داده است.

پای سواحل مکران در میان است؟

حالا با همزمانی‌های ترورهای جیش‌العدل و حملات اسرائیل علیه ایران، این گمان محکم با اطمینان بیشتری از همیشه مطرح می‎شود. ناظران و رسانه‌ها اشاره می‌کنند که نه تنها در حمله روز شنبه، بلکه در بهار امسال نیز بلافاصله پس از تعدی اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق در ۱۳ فروردین، در حالی که ایران در تدارک پاسخ به تجاوز اسرائیل بود، جیش‌العدل به کادر نیروی انتظامی در راسک، چابهار و سرباز حمله کرد. 

در جریان آن حمله نیز ۱۲ نفر از افراد سپاه پاسداران و ۴ تن از نیروی انتظامی به شهادت رسیدند. 

نه فقط در آبان و فروردین امسال، بلکه به طور کلی طی بیش از یک سال اخیر، همزمان با بالا گرفتن تنش میان ایران و اسرائیل، ترورهای جیش‌العدل نیز شدت گرفته است. 

بسیاری معتقدند که این نشانه‌ای معنادار از ارتباط این دو است. برخی دیگر اما معتقدند که افزایش حملات این گروه همزمان با افزایش درگیری‌های ایران و اسرائیل، صرفا سوء استفاده گروه‌های تروریستی از شرایط خاص فعلی است تا به اهداف مدنظر خود از جمله کارشکنی بر سر راه‌ کریدور شمال- جنوب و توسعه سواحل مکران برسند. 

روزنامه فرهیختگان پس از حمله تروریستی جیش‌العدل به مرزبانان در فروردین امسال در مطلبی در تحت عنوان «تروریست‌های توسعه» به همین موضوع پرداخت و در بخشی از یادداشت خود نوشت: «در عملیات اخیر، گروهک تروریستی «جیش العدل» تلاش کرده است تا مخالفتش با توسعه استان را به ادعاهای غیرواقعی همچون اسکان ۷ میلیون نفر شهروند غیربلوچ در سواحل بلوچستان ربط دهد.»

تحلیلگران در این راستا، ناامن‌سازی‌ شرق کشور را در راستای خدمت به تحریم‌های آمریکا تفسیر می‌کنند؛ از آن جهت که چابهار به عنوان یکی از تنفس‌گاه‌های تجاری و اقتصادی ایران را هدف می‌گیرد و اجازه توسعه به آن را نمی‌دهد. 

تعلل پرهزینه و نابخشودگی در استانداردسازی امنیت مرزها

با این حال، تنظیم موج ترورهای جیش‌العدل با حملات اسرائیل، چه به دلیل هماهنگی و همکاری مستقیم و منظم این دو با یکدیگر باشد و چه صرفا سوء استفاده جیش‌العدل از اوضاع آشفته شبه‌جنگی، آنچه بیش از همه مورد توجه قرار گرفته است، تعلل ایران در سامان دادن به مرزهای شرقی است. 

درست است که حملات جیش‌العدل همراه با جنایات اسرائیل، شدت گرفته اما پیش از آن نیز این ترورها به طور مکرر تکرار شده‌اند. 

«توسعه ایرانی» پاییز پارسال در گزارشی به شرح این ترورها تنها طی ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۲ پرداخت که نشان می‌داد در سه فصل، سیستان و بلوچستان دست کم ۱۰ بار مورد حملات خونبار تروریست‌ها قرار گرفته است. 

با این وصف نطق دیروز بسیاری از نمایندگان مجلس در بهارستان نیز ناظر به همین موضوع و ضرورت اقدام عاجل برای تجهیز مرزبانان و تامین آنها با امکانات لجستیکی درخور بود. 

علی کرد، نماینده خاش در مجلس در نطقی تند، پس از اشاره به حادثه ناگوار و غم‌انگیز شهرستان تفتان و شهادت تعدادی از پرسنل فراجا، گفت: «فرزندان مظلوم فراجا در استان سیستان و بلوچستان با کمترین امکانات لجستگی، خودرویی، رفاهی و کمبود شدید نیرو و عدم استقرار کلانتری‌های مصوب شبانه روزی امنیت آرامش و ثبات اجتماعی را به وجود می‌آورند و جان عزیز خود را در طبق اخلاص گذاشتند و هر هفته شاهد پرپر شدن آنها هستیم. تا کِی دست روی دست بگذاریم؛ در اسرع وقت تدابیر امنیتی ویژه اندیشیده شود و به صورت عملیاتی وارد میدان شوید و نسبت به رفع نواقص و کمبود‌ها اقدام فوری کنید.»

عبدالحکیم آق‌ارکاکلی، نماینده گنبد کاووس نیز با تکان‌دهنده خواندن تعداد شهدای عملیات تروریستی جیش‌العدل، خطاب به رئیس مجلس اظهار کرد: «از شما انتظار داریم در رابطه با تکرار حادثه نیروهای فراجا ورود کنید، تقویت امکانات فراجا ضروری است. با یک سمند که نمی‌شود به مبارزه با اشرار رفت.»

نمایندگان دیگری نیز از وزیر کشور خواستند که نسبت به تجهیز نیروهای امنیتی و انتظامی در مرزها اقدام کند. 

نکته اما این است که این درخواست‌ها تازگی ندارند. شمار حملات تروریستی در مرزهای شرقی به لیست بلند بالایی تبدیل شده که هر چند وقت یک بار به روز می‌شود و آمار مرزبانان شهیدمان را بالا می‌برد اما وضعیت در مرزبانی کماکان در سطحی بسیار پایین‌تر از استانداردهای لازم و با حداقل تجهیزات و امکانات باقی می‌ماند. 

در این وضعیت امنیت مرزها بهترین طعمه برای همدستی اسرائیل و گروه‌های تروریستی علیه ایران هستند؛ حال چه این همدستی مستقیم و هماهنگ‌شده باشد، چه غیرمستقیم.

محبوبه ولی

  • 11
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش