در یادداشتی در روزنامه شرق ، در ١٩ آبان ١٣٩٢ با عنوان «برهای که هار شد!» با اشاره به ماجراجوییهای تروریستی عربستان سعودی به مطلبی از فرید زکریا، مفسر صاحبنام سیاسی اشاره کرده بودیم که با عنوان «آیا سعودیها دیوانهاند؟ چه بد!» نوشته بود: «اگر قرار بود جایزهای به غیرمسئولانهترین سیاست خارجی تعلق میگرفت، قطعا باید آن را به عربستانسعودی میدادند».
عربستان کشوری است که بیشترین مسئولیت را در ظهور رادیکالیسم و ستیزهجویی مذهبی در سراسر جهان برعهده دارد. ثروت نفتی بیکران این کشور در ٤٠سال گذشته صرف نوعی روایت افراطی، ستیزهجویانه و بدون رواداری از اسلام شده است که بهوسیله روحانیون وهابی تبلیغ میشود. به هر جای دنیا بروید- از آلمان تا اندونزی- با مراکز اسلامیای برخورد میکنید که با پول عربستان ایجاد شده که به ترویج عدم رواداری و نفرتافکنی مشغولاند.
استوارت لِوی که در سال ٢٠٠٧ از مقامات بالای خزانهداری آمریکا بود به شبکه خبری اِنبیسی گفت: «اگر میتوانستم با یک اشاره حمایتهای مالی از سوی کشوری را قطع کنم، آن کشور عربستان سعودی بود». هر وقت مدارکی به مقامات سعودی ارائه میشود اغلب ادعا میکنند که این اعتبارات از سوی شهروندان خصوصی و بنیادها تدارک میشود و دولت کنترلی روی آنها ندارد. اما بسیاری از این بنیادها بهوسیله دولت یا اعضای اصلی خاندان سلطنتی برپا شدهاند.
در دسامبر ٢٠٠٩/ آذر ١٣٨٨ به موجب تلگرامی که دو سال بعد در افشاگری ویکیلیکس لو رفت، هیلاری کلینتون وزیر خارجه وقت تأیید میکند عربستانسعودی کماکان به عنوان «پایگاهی بسیار مهم در حمایت مالی از تروریسم باقی مانده است...» اتفاقا آقای ترامپ هم در دوران مبارزه انتخاباتی همین را میگفت. اما پس از دریافت هدایای گزاف و امضای قراردادهای گزافتر در نمایش ریاض، ظاهرا دراینباره تعهدی برای نادیدهگرفتن گذشته از عربستان گرفته است و اینک به سوی قطر اشاره میکند. قطر هم به نوبه خود در شیوه تجهیز و راهاندازی النصره بیتقصیر نبوده و اکنون مورد حمله و انتقاد عربستان قرار گرفته است.
اکنون اختلاف عربستان و قطر مورد بحث ما نیست. موضوع حوادث و جنایات گروگانگیری در تهران و در مرز پاکستان است که پس از تهدید رسمی وزیر جنگ و نایب ولیعهد عربستان درباره کشاندن جنگ به داخل ایران رخ داده است و عربستان پس از تهدیدهای مکرر اخیر و فتاوی نژادپرستانه ضدایرانی و ضدشیعه از سوی علمای آن کشور باید پاسخگوی آن باشد.
چند روز پیش ١٠ نفر از جوانان مرزبان ایرانی با تیراندازی از داخل خاک پاکستان از سوی تروریستهای تربیتشده در عربستان شهيد شدند، و اکنون حوادث تروریستی نمایشی آنان در مجلس شورای اسلامی و در حرم امام خمینی(ره) رخ داده است. این حمله چند روز پس از جنایت منچستر نشان از خشم داعش و عربستان از شکستی دارد که پس از سالها برنامهریزی و هزینه در موصل و اکنون تدریجا در رقه سوریه نصیبشان شده است. سیاستمداران باید مواظب سخنان مسئولیت آفرینشان باشند و وزیر جنگ و نایب ولیعهد جوان عربستان هم باید پاسخگوی تهدیدی باشد که صریحاً به زبان آورده است.
معمولا آوردن بینه یا ارائه دلیل و مدرک برای اثبات ادعا برعهده مدعی است، اما تهدید رسمی وزیر جنگ عربستان و جنایات متعاقب آن برای آن کشور ایجاد و اثبات مسئولیت کرده و باید پذیرای عواقب آن باشد.
فریدون مجلسی
- 16
- 3