بیشتر مردم هواپیماهای بمب افکن را از طریق فیلمهای مستند جنگی و یا فیلمهای سینمایی دیدهاند و محو قدرت و کشتار بیرحمانه این تجهیزات شدهاند ولی آیا قویترین بمبافکنهای تاریخ را میشناسید؟!
پاسخی کامل به این پرسش که بهترین هواپیماهای بمب افکن تولید شده در طول تاریخ کدامها هستند، میتواند کمی چالش برانگیز باشد. با این وجود اگر نگاهی دقیق به بمبافکنهای مختلف داشته باشیم و ویژگیهای هر کدام را به صورت مقایسهای با دسته دیگر بررسی کنیم، به لیستی اجمالی و البته مستدل خواهیم رسید.
در این بررسی فاکتور های مختلفی از جمله قدرت، سرعت، برد، فناوری و همچنین جنگ افزار های یک بمب افکن لحاظ شدهاند.
از این رو تمامی بمب افکنهایی که در ادامه معرفی میشوند، از هر نظر مرگبار و حرفهای به شمار میآیند.
لازم به ذکر است که تجزیه و تحلیلهای فنی نیز در نظر گرفته شده است و گزینش تنها از میان بمب افکنهایی که رد حال حاضر وضعیت عملیاتی دارند خواهد بود.
همانطور که در ادامه مشاهده خواهید کرد، نامی از هواپیماهای بمب افکن در دست طراحی و توسعه در لیست مذکور آورده نشده است.
شماره ۱- نورثروپ گرومن بی-۲ اسپیریت
نورثروپ گرومن بی-۲ اسپیریت از بمب افکنهای چند منظوره و رادار گریز شرکت نورثروپ و همچنین کمپانی بوئینگ است که گلوله سیلور سیاست آمریکا لقب دارد. هدف از تولید این بمب افکن استفاده از آن برای مقابله با تهدیداتی که از بالاترین اولویت برخوردار هستند بوده است.
این پرنده نظامی استراتژیک طی جنگ سرد طراحی شد و تمام مراحل توسعه آن با در نظر گرفتن شرایط امنیتی ویژه صورت گرفت. جالب است بدانید که به دلیل قیمت بالا فقط ۲۰ فروند نورثروپ گرومن بی-۲ اسپیریت توسط نیروی هوایی آمریکا به خدمت گرفته شده و هیچ گاه برای فروش به سایر کشور ها ارائه نشده است.
از نقطه نظر عملکردی نیز این بمب افکن استراتژیک قابلیتهای ویژهای در اختیار دارد. برای مثال میتواند حدود ۱۸۰۰۰ کیلوگرم محموله جنگی حمل کرده و بیش از ۱۲۰۰۰ کیلومتر بدون نیاز به سوخت گیری مجدد پرواز کند.
شماره ۲- توپولف-۱۶۰
مورد بعدی توپولف-۱۶۰ بمب افکن استراتژیک مافوق صوت ساخت روسیه است که به منظور مقابله با مهمترین پرندههای جنگی آمریکا طراحی و تولید شد. این بمب افکن قابلیت حمل بمبهای هستهای را دارد و از طرفی بزرگترین هواپیمای مافوق صوت مجهز به بال متغیر تولید شده در سراسر جهان به شمار میرود. گفته میشود از توپولف-۱۶۰ با برد ۱۴۵۰۰ کیلومتر تاکنون تنها ۳۹ فروند ساخته شده است. برخی منابع اعلام کردهاند که خود روسیه ۱۶ فروند از این بمب افکن را به صورت رسمی در اختیار دارد.
شماره ۳- راکول بی-۱ لنسر
راکول بی-۱ لنسر آمریکایی بمب افکنی چهار موتوره و مافوق صوت است که از حضور بال متحرک بهرهمند بوده و در جایگاه سومین بمب افکن استراتژیک برتر دنیا قرار گرفته است.
این پرنده در سال ۱۹۸۶ خدمت رسانی رسمی خود به آمریکا را آغاز کرد و اساسا با هدف جایگزینی با بی-۵۲ ساخته شد. بی-۱ لنسر قابلیت حمل داخلی ۳۴۰۰۰ کیلوگرم بمب و موشک را دارد و از این نظر نسبت به تمام بمب افکنهای آمریکایی برتر است. مجموعا ۱۰۰ فروند از این بمب افکن تولید شد و هم اکنون حدود ۷۰ لنسر آماده خدمت رسانی در مواقع لزوم خواهد بود.
شماره ۴- بوئینگ بی-۵۲ استراتوفورترس
شماره چهارم لیست به بوئینگ بی-۵۲ استراتوفورترس تعلق دارد. این پرنده یک بمبافکن راهبردی فرو صوت است که طی جنگ سرد به عنوان جایگزین بی-۳۶ ساخته شد. از سال ۱۹۵۵ تاکنون نیز در خدمت نیروی هوایی آمریکا قرار دارد.
از تمامی مدلهای این بمبافکن در مجموع ۷۴۴ فروند تولید شد و به دلیل عملکرد مناسب در کنار هزینههای پایین نگهداری، همچنان مورد استفاده واقع میشود. بوئینگ بی-۵۲ استراتوفورترس بدون نیاز به سوخت گیری مجدد میتواند ۱۸۵۰۰ کیلومتر پرواز کند، از طرفی ظرفیت حمل ۳۲۰۰۰ کیلوگرم سلاح مختلف از موشک گرفته تا بمبهای هدایت شونده را نیز دارد.
شماره ۵- توپولف تو-۹۵
توپولف تو-۹۵ یکی دیگر از بمبهای استراتژیک دوربرد است که توسط اتحاد جماهیر شوروی طراحی و تولید شد. بمب افکن در سال ۱۹۵۶ مجوز ورود به سرویس را دریافت کرده و هنوز هم از آن در شمار یکی از مهمترین عناصر قدرت هوایی دور برد روسیه یاد میشود.
توپولف تو-۹۵ توانایی حمل ۱۵۰۰۰ کیلوگرم بار را داشته و میتواند ۱۲۵۰۰ کیلومتر بدون سوخت گیری مجدد پرواز کند. بیش از ۵۰۰ فروند از این بمب افکن ساخته شده است و انتظار میرود که حداقل تا سال ۲۰۴۰ همچنان با موفقیت خدمت رسانی کند.
شماره ۶- توپولف تو-۲۲ ام
بمب افکن استراتژیک روسی دیگر توپولف تو-۲۲ ام نام دارد. این پرنده که مجهز به موتور توربوفن کوزنتسف NK-25 است، ظرفیت بارگیری تا ۲۴۰۰۰ کیلوگرم را در اختیار دارد.
بیش از ۵۷۰ فروند هواپیما از انواع مدلهای این بمب افکن تولید شده است که تو-۲۲ ام ۳ آخرین مدل آن است. حدود ۹۰ فروند از آنها نیز در خدمت نیروی هوایی روسیه در وضعیت فعال قرار دارد. لازم به ذکر است که نیروی دریایی هند هم از این بمب افکن استراتژیک استفاده میکند.
شماره ۷- اچ ۶
اچ ۶ یک جت بمب افکن دو موتوره است که برای نیروی هوایی ارتش چین ساخته شد و میتوان آن را نمونهای زیر دست توپولف-۱۶ روسی به شمار آورد. این بمب افکن توانایی حمل ۹۰۰۰ کیلوگرم محموله و همچنین قابلیت حمله هستهای دارد.
- 12
- 1