
به گزارش ایران، رقابتهای تسلیحاتی و نظامی با گسترش علم و فناوری هر بار وارد مرحله تازهای میشود؛ اکنون توجه قدرتهای نظامی جهان روی ایجاد «ارتش فضایی» متمرکز شده است. پس از ایالات متحده امریکا، این بار فرانسه اعلام کرد که تحت نظارت و مجموعه نیروی هوایی خود قرار است ارتش فضاییاش را ایجاد کند.
بهگزارش فرانس ۲۴، امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، روز گذشته در آستانه برگزاری مراسم روز ملی باستیل که طی آن قرار بود رژهای نظامی در شانزه لیزه برگزار شود، گفت: «برای آنکه اطمینان حاصل کنیم ظرفیتهای ما در فضا توسعه پیدا میکنند و تقویت میشوند در ماه سپتامبر ارتش فضایی کشور را تأسیس خواهیم کرد. بنابراین میتوانیم از امنیت و دفاع فضایی خود مطمئن باشیم.
از این به بعد میتوانیم دانش خود را درباره فضا ارتقا بدهیم و از ماهوارههایمان محافظت کنیم. در آینده فلورانس پارلی، وزیر دفاع، جزئیات این طرح را منتشر خواهد کرد.» او در سخنان خود تمرکز این کشور روی ایجاد نیروی فضایی را «مسأله امنیت ملی حقیقی» دانست. سال گذشته مکرون برای نخستین بار از اهمیت نیاز استراتژیک برای تقویت دفاع فضایی سخن گفت و یک سال بعد از اجرایی شدن این طرح پرده برداشت.
رقابت تسلیحاتی در فضا
پس از آنکه امریکا، چین و روسیه اعلام کردند بودجههایی را برای ایجاد یا توسعه نیروی فضایی خود در نظر گرفتهاند، فرانسه نیز به تکاپو افتاد تا از این قافله جا نماند. ناظران میگویند طی سالهای اخیر فعالیتهای نظامی در قالب حملات سایبری، ماهوارههای جاسوسی، ردیابی موقعیتها و... در مدار زمین افزایش یافته است.
چین که در سال ۲۰۱۶ به فکر ایجاد ارتش فضایی افتاده بود، همواره طی این سالها دغدغهای به دغدغههای سیاستمداران امریکایی افزوده بود. ترامپ که از بدو ورود به کاخ سفید نشان داد با رهبران پکن قصد رقابت دارد، سال گذشته فرمان داد ارتش فضایی این کشور نیز فعالیتش را آغاز کند. امریکا بارها اعلام کرده بود در فضا احساس ناامنی میکند و صدمه دیدن قدرتهای بالقوه امریکا در فضا باید یکی از مهمترین دغدغههای امنیت ملی این کشور باشد.
بهگزارش فرانسه، پاریس در نظر دارد از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵ در مجموعه ۳.۶ میلیارد یورو برای تقویت بنیه نظامی فضاییاش لحاظ کند. بازسازی ماهوارههای دیدهبانی CSO و ارتباطی Syracuse نیز میشود. راهاندازی سه ماهواره الکترومغناطیسی CERES و مدرنسازی یک رادار سه بعدی بهنام GRAVES نیز از جمله برنامههای نیروهای فضایی فرانسه است. وزیر دفاع فرانسه نیز ماه پیش اعلام کرده بود که این کشور در حال تحقیق روی نسل تازه ماهوارههای نظامی است. او در این باره گفته بود: «عملیاتهای فرانسه دیگر بدون حضور در فضا نمیتواند به طور کامل حامی منافع این کشور باشد.»
۵ ماه پیش نیز ترامپ فرمانی را به امضا رساند که پنتاگون را موظف میکرد ارتش فضایی ایجاد کند؛ اما این فرمان هنوز به تأیید کنگره نرسیده است. در ماه مارس، سازمان ملل در ژنو مذاکراتی را آغاز کرد تا از رقابت تسلیحاتی در فضا جلوگیری شود؛ مذاکراتی که بدون توافق به پایان رسید.
در حالی که دولتها در تلاش هستند بودجه نسبتاً هنگفتی برای توسعه نیروی فضایی خود در نظر بگیرند، برخی ناظران اعتقاد دارند، مردم هنوز به ضرورت تشکیل چنین ارتشی اعتقاد ندارند. به گزارش پایگاه خبری هیل، دفتر تحقیقات امنیت ملی امریکا اخیراً تحقیقی کرده است که نتیجه آن نشان میدهد میان عقیده سیاستمداران درباره اهمیت تشکیل این نیرو و باور مردم فاصله عمیقی وجود دارد.
راجر زاخائیم، مدیر مؤسسه مطالعاتی ریگان در این باره میگوید: «در سالهای اخیر متخصصان سیاسی و سیاستمداران روی امنیت ملی و دفاعی متمرکز شدهاند و تشکیل نیروی نظامی فضایی را بیش از پیش جدی گرفتهاند. اما مردم اعتقاد دارند متمرکز شدن بر سیاستهای داخلی از اهمیت بیشتری در حوزه امنیت ملی برخوردار است و مایل هستند این بودجه به بهبود مسائل داخلی اختصاص داده شود.» تازهترین مثال برای این اختلاف دیدگاه نیز این است که در مراسم روز گذشته فرانسه، جلیقه زردها که ماههاست در اعتراض به شرایط اقتصادی و بیکاری و نرخ بالای سوخت هر شنبه خود را به خیابان شانزه لیزه میرسانند، مکرون را هو کنند و شعار سر بدهند: «مکرون برو».
- 17
- 3