جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۱۵ - ۱۵ مرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۵۱۱۴۷
سیاست داخلی

ظهور ابراهیم در سایه خروج لاریجانی‌ها/ چرا علی و صادق لاریجانی در مراسم تحلیف حضور نداشتند؟

علی لاریجانی و صاق آملی لاریجانی,عدم حضور لاریجانی ها در مراسم تحلیف رئیسی
علی لاریجانی به همراه برادرش صادق آملی لاریجانی در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی حضور نداشتند. غیبتی آشکار که از عمق اختلاف و شکاف در جریان اصولگرایی حکایت می‌کند. چرا برادران لاریجانی به پارلمان نیامدند؟

به گزارش رویداد۲۴، در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی رئیس جمهور جدید ایران افراد زیادی حاضر بودند از هیئت‌های خارجی و مقام ارشد اروپا تا مقام‌های مختلف ارشد کشور. حسن روحانی، اسحاق جهانگیری، وحید حقانیان، ناطق نوری و بسیاری دیگر از مقام‌های کشور در این مراسم حاضر بودند. در ابتدای این مراسم اژه ای رئیس دستگاه قضا سخنرانی کرد و پس از آن ابراهیم رئیسی پس از ادای سوگند نامه سخنرانی کرد. مراسم تحلیف هشتمین رئیس جمهور ایران اما بدون حاشیه نبود. غیبت افراد شاخص در این مراسم گمانه‌زنی‌هایی را درباره حذف و کنار رفتن برخی سیاسیون مطرح کرد.

غیبت برادران لاریجانی در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی

در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی در حالی که دوربین‌ها به دنبال حاضرین بودند، چشم‌ها به دنبال فرد یا افراد غایب این مراسم نیز بودند. هرچند احمدی‌نژاد، خاتمی، میرحسین موسوی و کروبی از چهره‌های برجسته و روسای سابق قوا در این مراسم حضور نداشتند اما غیبت آنها قابل پیش بینی بود. 

آنچه قابل پیش بینی نبود غیبت صادق آملی لاریجانی رئیس سابق دستگاه قضا و رئیس فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای نگهبان بود. وی که در مراسم تنفید ریاست جمهوری رئیسی با حضور رهبری حضور داشت اما حاضر نشد به پارلمان بیاید و در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی شرکت کند. اگرچه این غیبت قابل پیش بینی نبود اما دلایل آن روشن و قابل بررسی است.

پس از اعلام نتایج بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و عدم احراز صلاحیت علی لاریجانی، اختلاف درون شورای نگهبان به وضوح مشخص شد و صدای آملی لاریجانی عضو این شورا را درآورد. وی در رشته توییتی در توییتر به شدت به مواضع شورای نگهبان علیه برادرش تاخت و آنها را به دلیل ردصلاحیت‌های بی اساس به باد انتقاد گرفت.

سبقه اختلاف در جریان اصولگرا اما به چند سال پیش باز می‌گردد. ابراهیم رئیسی که در دوران ریاست صادق لاریجانی به مرور از قوه قضائیه فاصله گرفته بود و به مشهد رفته بود، در اولین روز‌های کاری به عنوان رئیس قوه قضائیه دو نفر از نزدیکان صادق لاریجانی را به خاطر فساد اقتصادی تحت پیگرد قرار داد.  اکبر طبری معاون اجرایی قوه قضائیه در دوران ریاست آملی لاریجانی بازداشت و در چند فقره به فساد و دریافت رشوه متهم شد.

صادق لاریجانی بعداً در نامه‌نگاری‌هایی با مرحوم محمد یزدی درباره فساد قائم مقام قالیباف و معاون اقتصادی سپاه افشاگری کرد و این افشاگری باعث شد تا نزدیکان قالیباف و چهره‌های سیاسی نظامی هم به اردوگاه ابراهیم رئیسی بپیوندند.

علی لاریجانی برادر صادق و فردی که ۱۲ سال ریاست قوه مقننه را بر عهده داشت هم در این مراسم غایب بود. علی لاریجانی در انتخابات اخیر ریاست جمهوری قصد رقابت با ابراهیم رئیسی را داشت، اما رد صلاحیت شد. وی بارها خواستار اعلام علت ردصلاحیتش از سوی شورای نگهبان شد و در این باره نامه نگاری کرد اما جوابی نگرفت. علی لاریجانی نیز در مراسم تنفیذ حضور داشت اما در مراسم تحلیف خبر از پارلمانیست سابق نبود.

این غیبت های آشکار در میانه مجلس، دولت و قوه قضائیه یک دست، به نظر می‌رسد صادق لاریجانی و علی لاریجانی جدیدترین گزینه‌ها برای خروج از قطار نظام باشند. خروجی که می‌تواند با ظهوری متفاوت در سال های پیش رو همراه شود.

ظهور ابراهیم رئیسی در سایه خروج لاریجانی‌ها

یکی از مشهورترین چهره‌های سایبری اصولگرا در صفحه توییتر درباره غیبت لاریجانی در مراسم تحلیف رئیسی می‌نویسد «آیا او مرده است که در مراسم شرکت نکرده» چنین اهانتی به علی لاریجانی در حالی صورت گرفته که پنج سال پیش اصولگرایان برای آنکه لاریجانی به جای عارف بر صندلی ریاست مجلس بنشیند هزاران ساعت لابی کردند و ریاست لاریجانی بر مجلس را جشن گرفتند.

از جشن ۵ سال پیش تا مراسم ختم روز پنجشنبه، در گفتمان و رفتار سیاسی لاریجانی‌ها، هیچ تغییری به وجود نیامده است. حتی مسائل اقتصادی مطرح شده درباره آن‌ها هم مربوط به چند سال قبل است و پیش از این توسط محمود احمدی‌نژاد هم قسمتی از آن افشا شده بود، اما همان زمان صادق لاریجانی جز خواص نزدیک به شمار می‌رفت و در اوج التهابات سیاسی ۸۸ رئیس دستگاه قضا شده بود.

برخی تحلیلگران می‌گویند آنچه در این ۵ سال تغییر کرده است ظهور (یا رشد ناگهانی) ابراهیم‌ رئیسی در سطح یک سیاست ایران است و به نظر می‌رسد اختلاف رئیسی و لاریجانی در چگونگی اداره دستگاه قضا، بسیار بیشتر از این حرف‌ها بوده و حالا به این شکل خود را نشان داده است.

از سویی دیگر نه تنها صادق لاریجانی در جلسه تحلیف ابراهیم‌ رییسی غایب بود بلکه او تنها عضو شورای نگهبان است که تصویر او در عکس‌های امضای اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان دیده نمی‌شود. در سایت شورای نگهبان تصویر ۱۱ عضو دیگر منتشر شده است.

آیا این غیبت آغاز غیبت‌های مکرر لاریجانی‌ها در سایر مسئولیت‌های سیاسی و اجتماعی خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوال باید مدت زیادی صبر کرد، اما بعید است که اصولگرایان از این خطای برادران لاریجانی در عدم بیعت با ابراهیم رئیسی به سادگی بگذرند. غیبت غیر موجه لاریجانی شاید مهم‌ترین خبر سیاسی مردادماه بود حتی مهمتر از معرفی کابینه ابراهیم رئیسی.

  • 27
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش