امید فراغت/روزنامهنگار در کانال تلگرام روزنامه قانون نوشت:
در لایحه بودجه ۱۴۰۱، با اینکه بودجه برخی از سازمانها و موسسات مذهبی اعلام نشده اما بر اساس همین لایحه غیر شفاف، بودجه مرکز خدمات حوزههای علمیه نسبت به سال گذشته چند ده درصد افزایش داشته است. واقعیتی که انتقادات بسیاری به همراه داشته و ذهن اکثریت ملت را دچار شک و تردید کرده است.
بر همین اساس آیتالله محقق داماد عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: یکی از مشکلات امروزِ حوزه علمیه وابستگی به دولت و حکومت است و اولین کسی که برای حوزه بودجه تعیین کرد، خاتمی بود! حجتالاسلام مسیح مهاجری هم نسبت به افزایش بودجه حوزههای علمیه توسط دولت و همچنین غیر شفاف بودن بودجه نهادهای دیگر انتقاد کرد.
این مقدمه آزار دهنده صرفا جهت اطلاع است اما پیامی که در دلِ این مقدمه، بر اساس اظهارات آیتالله محقق داماد و حجتالاسلام مسیح مهاجری که هر دو نیز لباس روحانیت بر تنشان است، این بود که حوزههای علمیه به نهاد دولت و حکومت وابسته است و قاعدتا مثل گذشته نفوذ و تاثیرگذاری خود را در جامعه امروز ایران ندارند!
سوال این است به چه دلیل و دلایل سید محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران به عنوان اولین دولت برای حوزه علمیه بودجه تعیین کرد؟! پاسخ به این سوال میتواند ابهامات و همچنین اتهاماتی که به نهاد حوزه علمیه که سابق بر این بدون وابستگی مالی به نهاد دولت و حکومتها نقش آفرینی داشت را مشخص کند!
نکته کلیدی و مهم این است قد، قواره و مختصات بشر و همچنین هر نوع نهادی در فضای وابستگی، تقلیل پیدا میکند! و به تعبیری وابستگی با آزادگی در تضاد است.
نکته ابهام آمیز و سوال برانگیز این است با توجه به وابستگی حوزه به پول دولت و حکومت، چرا نهاد حوزه بین ملت و دولت، دولت را انتخاب کرده است؟ اگر هم احساسشان این بوده که دولت زائیده رای ملت است پس چرا نسبت به واقعیتهای امروز مملکت، یعنی فاصله معنادار ملت- دولت اظهار نظر نمیکنند؟
برای مثال وقتی در فضایی که رضایت عمومی نسبت به عملکرد دولتها پایین است آیا وابستگی نهاد حوزه به بودجه دولت و حکومت اشکال عقلی و شرعی ندارد؟ بر همین اساس لازم است نهاد حوزه از استقلال و عدم وابستگی تاریخی خود با توجه به وابستگیشان از زمان دولت خاتمی دفاع کنند.
رئیس دولت اصلاحات نیز نسبت به این خبط و خطای تاریخی خود به جامعه پاسخ بدهد و البته دلایلی که منجر به بودجهریزی برای نهاد مستقل حوزه نیز شده است را بیان کند! وقتی آیتالله محقق داماد مدعیست قم هیچگاه جای افراد تندرو نبوده است؛ این شهر محل درس بوده، حتی افرادی که در زمان آیتالله بروجردی تندروی داشتند، توسط ایشان از قم اخراج شدند. پیام چنین جملاتی این است یکی از دغدغههای بزرگان حوزه همیشه حفظ و حراست از کیانِ مستقل نهاد حوزه از دولتها و حکومتها بوده است.
سوال پایانی اینکه آیا وابستگی پولی و مالی حوزه به دولت و حکومت مغایر با خواست و اهدافِ مراجع و بزرگان حوزه نیست؟ روحانیتی که در طول تاریخ همیشه ملجاء و پناهگاه مردم بوده است و به تعبیری در حمایت از ملتها در مقابل حکومتها ایستاده است. سوال مهم اینکه اگر خاصیت مردمی نهاد حوزه تبدیل به خاصیت دولتی شود، چه آسیبهایی متوجه نهاد حوزه میشود؟!
- 11
- 2
حبیب
۱۴۰۰/۱۰/۱ - ۱۲:۱۳
Permalink