دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۲۰:۳۲ - ۰۱ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۰۰۸۰
سیاست داخلی

افزایش۴۰درصدی بودجه نهادهای مذهبی چه سودی برای مردم دارد؟

دست در جیب مردم برای بودجه حوزه علمیه,بودجه حوزه های علمیه
آقایان در افکار خود خانه‌تکانی کنند چرا دولت پاسخگوی این سوال نیست که به چه دلیل بودجه فلان نهاد ۱۶ برابر شده است؟!

به گزارش دیده بان ایران، یک هفته پس از آن‌که سردار رحیمی، رئیس پلیس تهران اظهار کرد که «جرم سرقت با دستگیری سارقان تمام نمی‌شود و پخش کردن تصویر سارقان در رسانه‌ها اثری ندارد، در نتیجه باید شرایط اقتصادی کشور درست شود» یک قاضی دادستان تهران گفت: «سن سارقان پایین آمده و اغلب از خانواده‌های فقیر هستند.» این اظهارات نشان از آن دارد که حتی گرداندن سارقان در سطح شهر و افزایش مدت محکومیت هم نتوانسته مردم را از ارتکاب به جرم منع کند و آن هم به قول امان‌الله قرایی‌مقدم، جامعه‌شناس این رویه یک دلیل بیشتر ندارد و آن هم وضعیت بد معیشتی مردم جامعه است.

در همین رابطه سایت دیده‌بان ایران با «امان‌الله قرایی‌مقدم» استاد جامعه‌شناسی به گفت‌وگو پرداخته که مشروح آن در ذیل آمده است؛ 

*آقای قرایی‌مقدم! هفته گذشته سردار رحیمی، رئیس پلیس تهران اقرار کردند که دیگر دستگیری سارقان جواب نمی‌دهد و وضعیت معیشت باید بهبود پیدا کند، از سویی دیگر یک دادستان در تهران اذعان داشته است که سن سارقان به شدت پایین آمده است! نظر شما در این باره چیست؟ به اعتقاد شما علت چنین وضعیتی در کشور چه می‌تواند باشد

همه این نظرات درست است به دلیل اینکه هم سن جرایم پایین آمده، هم نوع خانواده‌های این‌گونه افراد معمولا خانواده‌های فقیر و درمانده هستند و هم اظهارات آقای رحیمی صحیح است. در حال حاضر شرایط اقتصادی ایران به گونه‌ای است که در این وضعیت تامین معاش برای این جوانان به‌گونه‌ای شده با اطلاع بر این قضیه که خطر زیادی برای آینده‌شان دارد، دستبه چنین خلاف‌هایی می‌زنند البته از سویی دیگر نوع تربیت خانواده، محل زندگی این افراد و دوستان و همسالان‌شان در تشدید این آسیب‌ها موثر است. علاوه بر آن براساس نظر  رابرت کی. مرتن، جامعه شناس آمریکایی، چون هدف و خواسته های جوانان زیاد شده است و امکان رسیدن به این اهداف وجود ندارد، دست به چنین جرایمی می‌کنند.

با توجه به اینکه سال ها قبل پیش‌بینی می‌شد، این روند بسیار سریع رو به افزایش خواهد رفت و نصیحت و زور دیگر فایده‌ای ندارد. تا زمانیکه معضل بیکاری حل نشود و شرایط اقتصادی بهبود پیدا نکند، این‌گونه جرایم به مراتب افزایش پیدا خواهد کرد و در آینده هم باید شاهد کاهش هر چه بیشتر سن خلافکاری، خواهیم بود. مردم در تامین معیشت دچار مشکل جدی هستند.

 براساس تئوری میدان نیرو لوین، چون نیروهای برانگیزنده به جرم، خلافکاری و آسیب‌های اجتماعی افزایش پیدا کرده، نیروهای بازدارنده در مقابل افراد جامعه توان مقابله ندارند. متاسفانه در جامعه ما به دلیل فقر و بی عدالتی‌ها، فرد گرسنه تحریک به انجام جرم می‌شود. در مقابل این افراد پلیس و زندان وجود دارند؛ قطعا پلیس نمی‌تواند در مقابل همه افراد جامعه بایستد. وقتی همه گرسنه هستند و درآمدی ندارند چه راهی جز دزدی برایش باقی خواهد ماند؟! رسانه‌ها هم دیگر هیچ تاثیری نمی‌تواند بر مردم بگذارند. مردم کار می‌خواهند حرف به در آن‌ها نمی‌خورد. برای یک جوان اشتغال‌زایی مهم است نه حرف و شعار! شما وقتی یک فرد معتاد را می‌گیرید و او را از دام اعتیاد نجات می‌دهید نباید پس از آن او را در جامعه رها کنید، باید برایش شغل ایجاد کنید وگرنه کار شما هیچ فایده‌ای نخواهد داشت. بیکاری ام‌الفساد است در نتیجه آن سن بذهکاری به شدت پایین خواهد آمد.

*قبل از اظهارات آقای رحیمی هم بسیاری از جامعه‌شناسان این هشدار را داده‌بودند که نمی‌شود با زور و زندان و یا این‌که مجرم را در خیابان بگردانند، مردم را از برخی جرایم مثل دزدی منع کرد؛ چون بالاخره مردم گرسنه هستند و در تامین اساسی‌ترین کالاهای زندگی دچار مشکل جدی هستند. چند وقت پیش بود که یک پدر برای دزدی سه بسته بادام هندی به ۱۰ ماه حبس محکوم شد! در حال حاضر حاکمیت بیشتر از همه نسبت به این موضوع آگاهی دارد، چرا نسبت به حل مشکل معیشتی و بهبود شرایط اقتصادی مردم گام مثبتی برنمی‌دارد؟ یکی از مشکلات جدی ما عدم به سرانجام رسیدن برجام است! چرا حاکمیت مقداری از مواضع تند و تیز خودش به‌خاطر مردم کوتاه نمی‌آید تا با توافق برجام و برداشته شدن تحریم‌ها مردم مقداری به آرامش برسند؟

این صحبت شما بسیار صحبت درستی است. یکی از عوامل مشکلات موجود در جامعه، برجام و اف ای تی اف است. مسئله دیگری که وجود دارد توزیع ناعادلانه ثروت، رانت و رشوه است. مسئله سوم این است که، بودجه کنونی کشور به لحاظ جامعه‌شناسی، مواد هزینه‌ای بودجه کشور براساس هزینه و فایده تدوین نشده است یعنی برای یک هزینه، فایده آن را در نظر نگرفته‌اند. در بودجه ۱۴۰۱، بودجه برخی نهادها که اثر چندانی در بهبود شرایط جامعه ندارند، ۱۶ برابر شده است اما فایده این نهادها برای جامعه چه است؟ هیچی. این نهادها چه سودی برای جامعه دارند؟! چرا آقایان این بودجه را صرف کار و اشتغال برای جوانان نمی‌کنید؟! بودجه ۱۴۰۱مثل همه بودجه‌های چهل سال گذشته، براساس هزینه و سود تهیه نشده است. بودجه برخی نهادها افزایش ۵۰ درصدی داشته است، آیا تا به الان برای اشتغال و راحتی جوانان چنین افزایش بودجه‌ای تدوین کرده‌اند؟! آقایان برای رفع بیکاری چه‌کار کردند؟! تا دیروز پول مملکت را محمود احمدی‌نژاد به ونزوئلا می‌داد حالا آقایان این پول را به حزب‌الله لبنان تقدیم می‌کنند! همین‌ها باعث می‌شود که فقر و شکاف طبقاتی در کشور بالا برود. بودجه و اقتصاد ما به‌شدت سیاست‌زده است. در این مملکت هر کسی زورش بیشتر است، از پول و بودجه این ملمکت بیشتر سهم دارد. بودجه باید برای مردم باشد نه برای گروه‌های خاص. تعداد زیادی از مردم ما زیر خط فقر هستند و در تامین معیشت دچار مشکل هستند، طبیعی است که آمار دزدی بالا می‌رود. آمار زنانی که دختران‌شان را با پول به مردان اجاره می‌دهند به شدت بالا رفته است! الان افزایش بودجه برخی از همان نهادهایی که در این همه سال یک درصد هم سود برای مردم نداشته است، چه دلیلی داشته است؟

*دلیل بی توجهی دولت های چند سال اخیر نسبت به وضعیت حال حاضر معیشت و اقتصاد مردم چیست؟ چون ما الان فقط با بحران اقتصادی رو به رو نیستیم بلکه با موجی از بحران‌های اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هم رو به رو هستیم!

سیاست‌زدگی، نفوذ گروه‌های خاص و اقتدارگرایی همین وضعیت را برای کشور ایجاد می‌کند.

*شما اذعان داشتید که عزم راسخی از دولت ابراهیم رئیسی برای حل مشکلات کشور نمی‌بینید. با توجه به شرایط حال حاضر کشور، پیش‌بینی شما در خصوص شرایط حال  آینده وضعیت کشور چیست؟

ما سال‌ها قبل هم در خصوص افزایش جرم و جنایت‌ها در اثر وضعیت بد معیشتی مردم بارها تذکر دادیم و مقاله نوشتیم. به اعقتاد بنده وضعیت از این چیزی که است بسیار وحشتناک‌تر خواهد شد. زنگ‌های خطر به صدا در آمده است. بنده ۳۲ سال قبل نوشتم که روح وحشتناک انسان شرافتمند از بین رفته است. دولتمردان در افکار خود خانه‌تکانی کنند. تا وقتی‌که برنامه‌ریزی بودجه کشور تحت نفوذ گروه‌های اقتدارگرا است و گروه‌های نفوذ در کشور هر کدام پول و نان این مملکت را به زور به سمت خودش می‌کشند، وضعیت کشور بدتر خواهد شد. چرا دولت پاسخگوی این سوال نیست که به چه دلیل بودجه فلان نهاد ۱۶ برابر شده است؟! این راهی که این آقایان در پیش گرفته‌اند به ناکجاآباد خواهد رسید. بودجه باید براساس علم تدوین شود نه این‌که بگویند بودجه فلان نهاد ۱۲ درصد افزایش پیدا کند! وقتی فکری به حال جوانان نمی‌شود مشخص است این جوان بیکار به سمت دزدی گرایش پیدا می‌کند. به اعتقاد بنده روز به روز سن جرایم در حال کاهش است و حتی در آینده نزدیک تنوع در جرایم بسیار گوناگون‌تر خواهد شد و در نهایت منجر به  اعتراض ها از سوی بخشی از مردم در سطح کشور منجر خواهد شد.

نازیلا معروفیان

didbaniran.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش