جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۱۱ - ۱۰ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۰۰۹
سیاست داخلی

اصرار بر ادامه رویه‌های جاری در حکمرانی، وضعیت را به کجا خواهد کشاند؟

حاکمیت انشقاق به‌جای وفاق | کشاندن نزاع به محلات و مساجد

نزاع و خشونت این روزهای ایران,جنگ داخلی در اعتراضات 1401
در وضعیتی که بخشی از شعارهای تند معترضان متوجه نیروهای بسیج است و رسانه‌ها ویدئوی ضرب و شتم یک بسیجی را منتشر کرده‌اند، واگذار کردن موضوع حساسیت‌برانگیز امر به معروف و نهی از منکر به بسیج، دمیدن بر تنور همین جنگ داخلی است و همچنین نشان دیگری از حکمرانی لجوجانه!

روزنامه توسعه ایرانی: کار به جایی رسیده که وقتی خبر کشته‌ای می‌آید، شنونده می‌پرسد از این وری‌ها بوده یا آن وری‌ها؟! آنها که دل در گرو تمامیت ارضی ایران و آحاد مردم آن دارند اما این روزها هم سوگوار آن جوان بسیجی هستند که ویدئوی ضرب و شتمش دست به دست می‌شود و هم غمخوار دختر معصومی که مادر معترضش در مهاباد کشته شده است؛ چراکه هر دو قربانی یک سیاست هستند.

کار به جایی رسیده که دانشگاه صحنه صف‌آرایی خشونت‌بار دو رأی و عقیده متفاوت شده و عریان‌ترین این صف‌آرایی، آنچه دو روز پیش در دانشگاه آزاد واحد تهران شمال رخ داد. این اگر جنگ داخلی نیست پس چیست؟ آنچه این روزها رخ می‌دهد، اگر آغازی بر سوریه‌سازی ایران نیست، پس چیست؟ سوریه‌سازی؛ همان تعبیری که مقامات ارشد کشور مدام درباره آن تکرار می‌کنند که اجازه نخواهند داد دشمنان، ایران را تبدیل به سوریه کنند. اما به نظر می‌رسد رفتارها و تصمیم‌گیری‌های لجوجانه به کمک دشمن شتافته تا به سرعت کشور را به سوی جنگ داخلی سوق ‌دهد.

مگر جنگ داخلی چیزی غیر از رودررویی دو یا چند گروه در درون یک واحد سیاسی مستقل است؟ جنگ داخلی نزاع و خصومت یک مردم داخل کشور است که بیش از هر چیز دلالت بر فقدان وحدت ملی دارد؛ جنگی شبیه به آنچه که سوریه، یمن و لیبی سال‌هاست گرفتارش هستند و آن را در بالاترین سطح خود، یعنی جنگ مسلحانه علیه یکدیگر تجربه می‌کنند.

 عقلانیت؛ کم‌فروغ‌تر از همیشه

نزاع و خشونتی که این بار در ایران شکل گرفته، با توجه به افزایش موارد استفاده‌ از سلاح گرم، هشداری است درباره تغییر فاز ناآرامی‌ها و اعتراضات در ایران. اظهارات دیروز رئیس پلیس آگاهی انتظامی آذربایجان غربی تاییدی بر همین هشدار است. سرهنگ صادق شکری دیروز ضمن ابراز همدردی با متوفیان وقایع اخیر در پیرانشهر و مهاباد، گفته است: «متاسفانه مواردی از اصابت تیر به ماموران امنیتی و مردم از بین جمعیت معترضان در تجمعات اخیر به وقوع پیوسته و گروه‌های ضد انقلاب و اشخاص مغرض از این فرصت به انحای مختلف استفاده و اقدام به قتل شهروندان می‌کنند که به همین منظور پلیس با دستور ویژه برای پیگیری این موضوع اقدام می‌کند.»

اخبار و اظهاراتی از این دست زنگ هشدار برای بحرانی‌تر شدن وضعیت در کشور است. در چنین شرایطی تنها امید به عقلانیت و تدبیرهای به دور از تعصب است؛ عقلانیتی که این روزها از تریبون‌های رسمی کم‌فروغ‌تر و کم‌سوتر از هر امر دیگری ظاهر می‌شود و در مقابل، این صدای طبل تهدید، تکذیب، قدرت‌نمایی و لجاجت بر سر مواضع قبلی است که بلند است.

در حالی که انتظار می‌رود پس از قریب به دو ماه ناآرامی و اعتراض و آشوب و بلوا که هزینه‌های بسیار جانی و مالی بر دست مردم و نظام گذاشته، حاکمیت دست کم درباره گشت ارشاد اشتباهات را پذیرفته و برای بازنگری اعلام آمادگی کند، مهدی باقری، نماینده زنجان دیروز در گفت‌وگویی اظهار کرده که گشت ارشاد کلا جمع نشده و به واسطه قانونی که در این رابطه داریم، همچنان مشروعیت دارد.

او کمبود نیرو را دلیل ناپدید بودن ون‌های گشت ارشاد در هفته‌های اخیر دانسته و گفته که اولویت نیروی انتظامی اکنون ایجاد فضای آرام در بازار و جامعه است. این نماینده مجلس تلویحا وعده داده که بعد از آرام شدن فضا گشت‌های ارشاد دوباره باز خواهند گشت. این اظهارات برای معترضان به گشت ارشاد اما بدان معناست که اگر می‌خواهید ون‌های ارشاد بازنگردند و شما را با خود ببرند، همچنان در خیابان بمانید!

 کشاندن نزاع به محلات و مساجد

نمونه دیگر از این نوع لجاجت‌ها، خبر روز یکشنبه ستاد امر به معروف و نهی از منکر است. پس از ایده‌های عجیب و غریب دبیر این ستاد برای مقابله با بدحجابی، روز یکشنبه سخنگوی ستاد امر به معروف و نهی از منکر خبر از امضای تفاهم‌نامه‌ای میان این ستاد، بسیج و قوه قضائیه داده است.

به موجب این تفاهم‌نامه، بار امر به معروف و نهی از منکر بر دوش بسیج گذاشته شده است. علی خان‌محمدی در این باره گفته است: «بسیج یک ظرفیت بی‌نظیر مردمی است که قرار است از آن در حوزه فرهنگ‌سازی، امر به معروف و نهی از منکر، ترویج معروفات و مقابله با منکرات استفاده شود. نیاز است که ستاد امر به معروف از این ظرفیت بزرگ مردمی و شبکه‌سازی بسیج در جهت اهدافی که دارد استفاده کند.»

نزاع و خشونت این روزهای ایران,جنگ داخلی در اعتراضات 1401

او درباره نقش قوه قضائیه در این تفاهم‌نامه گفته است که ضابط قضایی باید زیر نظر قوه قضائیه باشد و طرح نیز این است که فرمانده پایگاه بسیج به عنوان ضابط قضایی عمل کند!

در وضعیتی که بخشی از شعارهای تند معترضان متوجه نیروهای بسیج است، درگیری نیروهای بسیج با دیگر دانشجویان در داخل دانشگاه‌ها بر خشم و خشونت‌ها افزوده و در موقعیتی که رسانه‌ها ویدئوی ضرب و شتم یک بسیجی را منتشر کرده‌اند که در نهایت به قیمت جان او تمام شده، واگذار کردن چنین موضوع حساسیت‌برانگیزی به بسیج، دمیدن بر تنور همین جنگ داخلی است و همچنین نشان دیگری از حکمرانی لجوجانه!

سخنگوی ستاد امر به معروف از ظرفیت مساجد و محلات گفته است؛ گویی قرار است تقابلی که تاکنون میان مردم و پلیس بوده به نزاع «مردم و مساجد» و تقابل مردم با یکدیگر در محلات کشیده شود.

 بالاترین سطح دسترسی به اینترنت به چه کسانی می‌رسد؟!

مسئله اینترنت نیز در بستر همین حکمرانی لجوجانه، دنبال می‌شود. پس از قریب به دو ماه محدودیت اینترنت و آسیب‌های هنگفت آن در تمام ابعاد خرد و کلان، نماینده مجلس دیروز خبر داده که بهارستان با وزیر ارتباطات جلسه گذاشته و در حال تصمیم‌گیری و تعریف سطوح دسترسی به اینترنت است.

لطف‌الله سیاهکلی در این باره توضیح داده: «امروز اینترنت، جزو جدایی‌ناپذیر زندگی مردم شده و نمی‌توانیم آن را ببندیم. باید سطوح دسترسی برای اقشار مختلف مردم تعریف کنیم. یعنی باید یک سطح دسترسی خاص در اختیار کودکان و یک سطح دسترسی متفاوت به پزشکان، مهندسان، اساتید دانشگاه و دیگران قرار داد.»

اشاره او به «کودکان» بیش از هر چیز یادآور «کودک‌انگاری» همه کاربران ایرانی و قفل کودکی است که وزارت ارتباطات سه ماه پیش بر گوگل زد و همه را شوکه کرد؛ اقدامی که آغاز طرح صیانت و بی‌اعتنایی «لجوجانه و متعصبانه» به تمام نظرات کارشناسی و دیدگاه‌های مردمی درباره این طرح بود.

با یادآوری آن قفل کودک این سوال مطرح می‌شود که در تصمیم‌گیری برای سطح‌بندی دسترسی به اینترنت آیا برای کاربران ایرانی آن سطح از بلوغ، شعور و حقوق شهروندی در نظر گرفته خواهد شد که امکان دسترسی به جریان آزاد اطلاعات را به همگان بدهد؟

نکته دیگر در خصوص سطح‌بندی دسترسی به اینترنت، پاسخ به این سوال است که در این صورت بالاترین سطح دسترسی به اینترنت را چه کسانی خواهند داشت؟ پاسخ را شاید بتوان در حضور مستمر مقامات و مسئولان در توئیتر و اینستاگرام پیدا کرد که نشان می‌دهد علی‌رغم محدودیت شدید اینترنت و فیلترشکن‌هایی که یکی پس از دیگری از کار می‌افتند، این مقامات در حال حاضر بالاترین سطح دسترسی را دارند!

 دودی که از هفت‌تیر کابوی‌ها بیرون می‌آید!

گذشته از حوزه تصمیم‌سازی، اقدام و عمل، متاسفانه باید گفت که این لجاجت در میدان رأی و نظر نیز مقدم بر هر رویکرد دیگری جلوه می‌کند. حتی مناظره‌هایی که از تلویزیون پخش می‌شوند تا به عنوان کوششی برای پیدا کردن راه‌حل قلمداد شوند، بیش از آنکه برآیند همگرایی نخبگان و چهره‌های شاخص سیاسی و اجتماعی برای برون‌رفت از وضعیت کنونی باشد، دوئلی سیاسی است؛ فرقی هم ندارد زیدآبادی و کوشکی باشند یا قوچانی و روانبخش؛ در اغلب این مناظرات طرفی که به هسته قدرت نزدیکتر است سعی در منکوب کردن آن سوی میز دارد تا در پایان مناظره به مانند کابوی‌های آمریکایی دود بیرون آمده از هفت تیرش را فوت کند و فاتحانه صحنه مناظره را ترک کند؛ بدون آنکه اندکی از فقر وفاق ملی کاسته باشد!

در واقع در غیاب احزاب موثر، اصولگرا و اصلاح‌طلب علی‌رغم هشدارها درباره عبور جامعه از آنان، منازعات همیشگی خود را روی آنتن تلویزیون آورده‌اند و صبح به صبح آن را در مطبوعات و رسانه‌هایشان نیز ادامه می‌دهند.

کیهان دیروز با اشاره به واکنش برخی روزنامه‌ها به بیانیه اخیر سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات نوشت: «روزنامه‌های زنجیره‌ای دیروز در اقدامی هماهنگ با تیترهایی نظیر «روزنامه‌نگاری جرم نیست»، «روزنامه‌نگاری را ممنوع کنید»، «دفاع از حیثیت یک حرفه» و... سعی کردند با تخطئه بیانیه دو نهاد رسمی کشور، پادویی برای رسانه‌های ضد انقلاب را «روزنامه‌نگاری» جا بزنند.»

در کنار رسانه‌هایی چون کیهان، مقامات عالی‌رتبه نیز پشت هر تریبونی که می‌ایستند، با تحقیر، تخفیف، تهدید، توهین و سبک شمردن آنها که اعتراض دارند، باب هر نوع گفت‌وگویی را می‌بندند. مقاومت در برابر خواست‌هایی چون برگزاری رفراندوم برای موضوعاتی که چالش‌برانگیز شده‌اند نیز نشان دیگری از عدم انعطاف و اصرار لجوجانه بر ادامه رویه‌های جاری است؛ این اصرار لجوجانه اما صرفا منجر به حکمرانی لجوجانه نمی‌شود، بلکه لجاجت شهروندان و نافرمانی‌های مدنی را نیز برمی‌انگیزد و در نهایت کشور را به بن‌بست می‌کشاند!

toseeirani.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش