دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۱:۰۵ - ۰۱ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۰۰۳۸
سیاست داخلی

فیض‌الله عرب‌سرخی:

چرخه خشونت با قطع خشونت به پایان می‌‌رسد نه با مقابله

خشونت علیه معترضان در پاییز 1401, برخوردهای قهری با معترضان
عرب سرخی گفت: باید حق اعتراض را به رسمیت شناخت و سپس تدارک لازم برای برقراری امنیت اعتراض‌کننده‌ها دیده شود. این‌ها جزو وظایف حکومت است. حکومت باید امنیت معترضان را تامین کند

روزنامه هم میهن گفت‌وگویی با فیض‌الله عرب‌سرخی فعال سیاسی اصلاح‌طلب انجام داده است. 

در این مطلب آمده است: با ادامه ناآرامی‌ها و اعتراضات در کشور، تضاد نظر‌ها درباره نوع برخورد با معترضان به اوج رسیده است و این اختلاف‌نظر در مدافعان سیاست‌های در نظر گرفته‌شده سیستم نیز به‌خوبی مشهود است. برخی مانند حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان معتقد هستند که نظام باید مماشات را کنار گذاشته و با خشونت بیشتری مقابل معترضان قرار بگیرد و در مقابل او برخی دیگر از هم‌طیف‌های کیهان مخالف این‌نظر هستند.

فیض‌الله عرب‌سرخی، تحلیل‌گر سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با هم‌میهن با بیان اینکه سیستم باید حقوق معترض را به‌رسمیت بشناسد، معتقد است چرخه خشونت فقط در صورتی به پایان خواهد رسید که خشونت متوقف شود.

‌با توجه به افزایش شدت خشونت در ناآرامی‌های برخی استان‌ها ساختار سیاسی چه راهبردی باید اتخاذ کند؟

موضوع اعتراض مردم در دنیای امروز یک امر پذیرفته‌شده و کاملا عادی است، بنابراین آنچه این روزها در جامعه شاهد آن هستیم، هرچند از نظر برخی در حکومت ناهنجاری یا آشوب است، اما در واقع امری بدیع و تازه نیست و انحصار به کشور ما ندارد. حتی در کشورهای توسعه‌یافته که از نظر اقتصادی وضعیت تثیبت‌شده و روشنی هم دارند، باز هم موضوعاتی پیش می‌آید که منشأ اعتراضات مردم می‌شود. بنابراین ابتدا باید حق اعتراض را به رسمیت شناخت و سپس تدارک لازم برای برقراری امنیت اعتراض‌کننده‌ها دیده شود. این‌ها جزو وظایف حکومت است.

حکومت باید امنیت معترضان را تامین کند و حتی اگر خشونت‌هایی که دیده می‌شود از جانب افرادی است که به‌دنبال ایجاد خشونت در جامعه هستند؛ باید بدون اینکه به نفی اعتراض منتهی شود، عوامل خشونت را از جامعه خارج کنند نه اینکه زمینه‌های اعتراض را منتفی کرده و فکر کنند برای اینکه خشونت جمع شود، باید اعتراض ممنوع شده یا معترضان را دستگیر کنند.

وظیفه حکومت است که بدون خشونت‌ورزی و با استفاده از راهکارهای بدون خشونت، شرایطی را فراهم کند که مردم معترض بتوانند اعتراض خود را به هر حوزه‌ای که اعتراض هست، بیان کنند و جلوی خشونت هم گرفته شود. موضوع مهم دیگر هم حضور خشونت‌بار نیروهایی ا‌ست که گرچه گفته می‌شود ربطی به حکومت ندارند، اما چنین نظری در بخش قابل توجهی مورد قبول جامعه قرار نگرفته است. بنابراین باید با پرهیز تمام از خشونت، شرایط بیان آزادانه اعتراض را برای مردم فراهم کرد.

روزنامه‌هایی نظیر کیهان بر ضرورت تسلیح ماموران بسیج و پلیس به گلوله جنگی برای مقابله با مخالفان مسلح سخن می‌گویند. آیا این الگو نتیجه‌بخش خواهد بود و از چه منظری طرح می‌شود؟ در مقابل روزنامه جوان دلایل خودداری را عنوان کرده است. آیا نوعی دودستگی وجود دارد یا تصمیم نظام همچنان مبتنی بر خشونت حداقلی است؟

باید حق اعتراض را به رسمیت شناخت و سپس تدارک لازم برای برقراری امنیت اعتراض‌کننده‌ها دیده شود. این‌ها جزو وظایف حکومت است. حکومت باید امنیت معترضان را تامین کند و حتی اگر خشونت‌هایی که دیده می‌شود از جانب افرادی است که به‌دنبال ایجاد خشونت در جامعه هستند؛ باید بدون اینکه به نفی اعتراض منتهی شود، عوامل خشونت را از جامعه خارج کنند نه اینکه زمینه‌های اعتراض را منتفی کرده و فکر کنند برای اینکه خشونت جمع شود، باید اعتراض ممنوع شده یا معترضان را دستگیر کنند.

در اصل این نکته که در نیروهای حامی سیستم تفاوت‌نظر وجود دارد، نمی‌توان تردید داشت. این نیروها هم یکدست نیستند، اما توجه به این نکته حائز اهمیت است که چرخه خشونت با قطع خشونت به پایان خواهد رسید نه با مقابله؛ حتی اگر فکر کنیم در این زمینه حرف‌های مستند و دقیقی گفته نشده و فکر کنیم کسانی به نام مردم دست به اسلحه برده‌اند و خشونت ورزیده‌اند، با آن فرد خاص می‌توان برخورد کرد اما نمی‌توان در سطحی گسترده با مردم معترض برخورد کرد. مگر می‌شود اگر یک نفر در گوشه‌ای مرتکب خلاف قانون شد یا خشونت ورزید، سایر معترضان در جامعه را مورد خشونت و دستگیری قرار داد و به سمت آنها تیراندازی کرد. این راهکارها از سمت افرادی است که دارای فکر و اندیشه منطقی نیستند.

چشم‌انداز درگیری‌ها مخصوصا در مناطق قومی چیست و چگونه می‌توان از ظرفیت‌های مردمی برای کاهش خشونت و آرام شدن فضا سود برد؟

ماجراهای اعتراضی در مناطق قومی متفاوت است، علت هم این است که علاوه بر مباحث امروزی، مناطق قومی اعتراضات کهنه‌ای هم دارند و تبعیض‌هایی که اعمال شده زمینه اعتراضات گسترده‌تری فراهم کرده، به اعتقاد من راهکاری که باید در این مناطق برای حل‌وفصل مسائل در نظر گرفته شود، اولا راهکار منحصر به خود آن منطقه است و ثانیا نیازمند ظرافت و دقت بسیار بیشتری است و ثالثا باید تلاش جدی شود با گفت‌وگو اعتمادهای ازبین‌رفته طی سالیان گذشته کم کم برگردد.

از چهره‌های وزین‌تر و با اعتبارتری در این زمینه‌ها کمک گرفته شود تا بتوانند از منظر و موضع اعتماد بیشتر با بزرگان این مناطق و معترضان گفت‌وگو کنند. در این مناطق چه سیستان و بلوچستان گرفته و چه در کردستان، مطالبات انباشته گذشته وجود دارد که حل آنها نیازمند تدبیر و توجه جدی است. به اعتقاد من با راهکارهایی که سراغ مناطق عادی می‌رویم، نباید سراغ مناطق قومی هم برویم. در این مناطق نیازمند راه‌حل‌های منحصر به خود همان منطقه هستیم. اقوام باید صبوری و توجه بیشتر را در برخورد با خود ببینند. در این مسیر نیازمند سرمایه اجتماعی بیشتر و افراد پخته و با تجربه‌تری هستیم تا آرامش در این مناطق برقرار شود.

  • 10
  • 56
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
اینا خودشون رو از طرف خدا میدونن و مردم و این کشور رو جزو اموال خودشون و کسی هم حق اعتراض نداره بیخود تلاش نکنید برای فهماندن به این جماعت که پنج انگشت یک دست همه یک جور نیستن
مقامات از اول اینگونه تربیت شده وعادت کرده اند که هیچ کسی نباید بگه بالای چمت ابرو است (یک عده هم این مسید چاپلوسی را خوب یاد گرفته اند با چاپلوسی و بله قربان هر چه شما بگویی درسته به مقام منصب وپولهای باد آورده سیده و پشت پرده به همون مقامات می خندند )همین وبس تغییر واصلاح واقعی ممکن نیست نتیجه اش شده همین که می بینید با خشونت و ...هم بدتر میشه
حق اعتراض رااز کجا باید شروع کرد اعتراض به برنامه ها وانتصابات در مجلس قو ه مجریه یا قوه قضایی ویا در اداره جات ودانشگاه ها زمینه پرسش وپاسخ را فراهم کنند
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش