شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۴۱ - ۲۶ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۲۴۳۵
سیاست داخلی

آن قاضی که زیر آن تابلو نشسته دیگر عدالت ندارد

قبلا بالای سر قاضی‌ «العدل اساس الملک» نوشته شده بود، الان نوشته‌اند دادگاه رسیدگی به پرونده اغتشاشگران❗️

اعدام معترضان پاییز 1401,اعدام محسن شکاری
هیچ پرونده‌ای را کمتر از یک سال نمی‌شود رسیدگی کرد. چون مرحله تحقیق و مقدماتی آن باید طی شود. بعد در نوبت دادگاه برود و بعد دادگاه طرفین را احضار کند، یا وقت دادرسی را به آنها اعلام کند. این مراحل زمان می‌برد. در ضمن بعد از اینکه رای پرونده‌ای صادر شد، متهم ۲۰ روز حق دارد که اعتراض کند. یعنی نمی‌شود امروز حکمی را اعلام کنید و فردا بگویید این حکم قطعی است

روزنامه توسعه ایرانی: در حالی که کشور قریب به سه ماه است درگیر اعتراض،‌ تنش‌ و چالش‌هایی جدی است و چنددستگی در جامعه موج می‌زند، عده‌ای که اتفاقا در حاکمیت مسئولیت دارند، با اظهاراتی رادیکال و خارج از چارچوب منطق، از قوه‌قضاییه می‌خواهند به بازداشتی‌ها رحم نکنند و در اسرع وقت حکم‌شان را اجرا کنند؛ حتی اگر آن حکم اعدام باشد! این نوع رفتار که ریشه در کج‌فهمی از قانون و تفکر افراطی دارد، به‌خودی خود جامعه را تحریک کرده و احتمال فروکش کردن تنش را بسیار پایین می‌آورد و حتی محال می‌کند. جای تعجب است که در میان نظام حکمرانی اراده‌ای برای کنترل و موردسوال قراردادن رفتار رادیکال گروهی که اتفاقا نماینده‌ مجلس، امام‌جمعه و .. هستند، مشاهده نمی‌شود؛ حال آنکه تا رویه این آتش ‌بیاران معرکه ادامه دارد، برپایی آرامش و پایان چنددستگی در جامعه را باید امری بعید دانست.

 اینکه یک نماینده مجلس می‌گوید باید بازداشتی‌ها را خیلی سریع و طی ۵ روز اعدام کنید و دیگری اعدام‌ها را امری مبارک می‌داند و عضو خبرگان رهبری می‌گوید «خانواده مقتول هم محارب را ببخشند، امام جامعه باید او را مجازات کند» ؛چه تاثیری می‌تواند در فضای عمومی جامعه داشته باشد؟

این رفتارها جز اینکه جایگاه نمایندگان مجلس، امامان جمعه و دیگر مسئولان را پیش مردم متزلزل کند و مردم بدانند که بی قانونی انجام می‌دهند، نتیجه دیگری ندارد.  به هر حال دستگاه قضا نباید به این حرف‌های بی‌منطقی و رادیکال گوش دهد.  این نوع اظهارات نشان می‌دهد این نماینده مجلس نه قانون اساسی را خوانده و نه اصل تفکیک قوا را می‌داند. امام جمعه‌ای که در مورد حجاب می‌گوید، نمی‌داند اگر آتش به اختیارها فعال باشند، طرف مقابل هم آتش به اختیار می‌شود و این جنگی داخلی را موجب می‌شود.  این اظهارات در حالی مطرح می‌شوند که  عده‌ای درباره همه چیز اظهارنظر می‌کنند که اطلاع حداقلی از حقوق مردم و قانون ندارند.

قبلا بالای سر قاضی‌ «العدل اساس الملک» نوشته نشده بود، الان آن را برداشته‌ و نوشته‌اند دادگاه رسیدگی به پرونده اغتشاشگران! یعنی آن قاضی که زیر آن تابلو نشسته دیگر عدالت ندارد، چون از قبل اعلام کرده که اینها اغتشاشگر هستند و این دیگر از نظر حقوقی عدالت ندارد

قوانین در این زمینه چه می‌گویند؟

قوانین به ۲ گروه قوانین ماهیتی و قوانین شکلی تقسیم می‌شوند. قوانین شکلی یعنی آیین دادرسی! در این حالت، اگر رایی صادر شود و تا مرحله نهایی برود، اما آیین دادرسی و تشریفات رسیدگی و اجرای آن درست انجام نشده باشد، آن راًی اعتبار ندارد. لذا کسی که می‌گوید باید متهمین را ظرف ۵ تا ۱۰ روز اعدام کرد، اظهارنظری بی‌ربط مطرح کرده است.

باور من این است، کسانی که این حرف‌ها را می‌زنند، بویی از اسلام هم نبرده‌اند. چراکه اگر شناختی از اسلام داشته باشند،  تشریفات دادرسی را که مصوبه جمهوری اسلامی است و باید رعایت شود در نظر می‌گیرند. یعنی هیچ پرونده‌ای را کمتر از یک سال نمی‌شود رسیدگی کرد. چون مرحله تحقیق و مقدماتی آن باید طی شود.  

مرحله تحقیق و مقدماتی یعنی پرونده به دادسرا برود و در آنجا روی آن تحقیقات انجام شود و طرفین را بخواهد و علت آن را جویا شود و در نهایت قرار مجرمیت و کیفرخواست صادر شود و بعد، آیا مورد اعتراض قرار گیرد یا نگیرد و بعد در نوبت دادگاه برود و بعد دادگاه طرفین را احضار کند، یا وقت دادرسی را به آنها اعلام کند. معلوم است، این مراحل زمان می‌برد.

در ضمن بعد از اینکه رای پرونده‌ای صادر شد، متهم ۲۰ روز حق دارد که اعتراض کند.  یعنی نمی‌شود امروز یک حکمی را اعلام کنید و فردا بگویید این حکم قطعی است.  چون کسی که محکوم شده است این حق را دارد تا ۲۰ روز بعد (حتی روز آخر) اعتراض کند و بعد از آنکه از مهلت ۲۰ روزه‌اش گذشت و رای قطعی شد، پرونده به دیوان عالی کشور می‌رود و در دیوان عالی کشور در نوبت قرار می‌گیرد و آنجا باید گزارش تهیه شود و بعد راًی به شور گذاشته می‌شود که تایید یا رد می‌شود. اگر تایید شد به شعبه بدوی برمی‌گردد و شعبه بدوی آن را به اجرای احکام می‌فرستد و اجرای احکام باید از رئیس محترم قوه قضاییه اذن اجرای حکم بخواهد و بعدا به اجرای احکام برود.

سئوال این است،‌ آیا همه این مراحل در ۵ تا ۱۰ روز انجام شدنی است؟ با این نوع  اظهارات و درخواست‌ها در واقع به قوانین جمهوری اسلامی اهانت می‌کنند. یعنی کسانی که می‌گویند باید فوری کشت! قانون را نخوانده‌اند. چون اگر قانون را خوانده باشند و اگر به قانون اساسی و اصل تفکیک قوا اعتقاد داشته باشند،‌ نباید در کار قوه قضاییه دخالت کنند.

من نمی‌خواهم مثل بزنم اما در کشور سوئد،  در یک محاکمه‌ای که درست یا غلط آن محل بحث است، هشتاد و چند جلسه زمان برد که به پرونده آقای نوری رسیدگی شد. ولی ما می‌گوییم ۵ روزه حکم دهید. در ضمن الان پرونده آقای نوری در نوبت تجدید نظر است و یک سال دیگر برای آن نوبت تجدید نظر گذاشته‌اند و با تجدید نظر آن ۹۰  جلسه طول می‌کشد تا بخواهند حکمی را صادر کنند. در هندوستان نگهبان و محافظ خانم مهاتما گاندی، او را به رگبار بست و کشت و دادگاه ۳ سال طول کشید. با این توضیح که  بالای سر قاضی‌شان هم «العدل اساس الملک» نوشته نشده است، البته الان این نوشته را برداشته‌اند و نوشته‌اند دادگاه رسیدگی به پرونده اغتشاشگران! یعنی آن قاضی که زیر آن تابلو نشسته دیگر عدالت ندارد، چون از قبل اعلام کرده که اینها اغتشاشگر هستند و این دیگر از نظر حقوقی عدالت ندارد.

بعد از واکنش‌ها به اعدام محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد؛ اعدام ماهان صدارت متوقف شد و دیروز امیرحسین رحیمی و سونیا شریفی با وثیقه به مرخصی آمدند. فکر نمی‌کنید قوه قضاییه تصمیم گرفته است،  مقداری فضا را تعدیل کند؟

قوه قضاییه با این تصمیم به قانون بازگشته است، یعنی نوع رسیدگی قبلی‌ غلط و غیرقانونی بود.

توصیه شما چیست؟

گروه کثیری از مردم اعتراض دارند و توقع‌شان این است که صدای‌شان شنیده شود. به همین دلیل همه تصمیم‌گیران نظام باید این را در نظر بگیرند، اگر عده‌ای اجازه افراطی‌گری داشته باشند، رفع مشکل دشوارتر از هر دشواری خواهد بود. به‌همین دلیل توصیه دلسوزانه چیزی جز این نمی‌تواند باشد که دستگاه قضایی اجازه اظهارنظر درباره پرونده‌ها را به افراد غیرمرتبط ندهد تا از این طریق، افراطیون فضا را برای هیزم در آتش انداختن مهیا نبینند.

سعید شمس

toseeirani.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش