جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۰:۲۷ - ۲۷ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۲۵۳۴
سیاست داخلی

نظام، اظهارات علم‌الهدی و مهدوی را صدای خود می‌داند؟

علم‌الهدی و مهدوی,اظهارات علم‌الهدی و مهدوی درباره اعتراضات اخیر کشور

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: «آتش به اختیار»؛ اصطلاحی که بیش از هر چیز یادآور خاطره رعب‌آور اسیدپاشی هشت سال پیش اصفهان است که چندین قربانی گرفت و در نهایت نیز پرونده‌اش بدون هیچ نتیجه‌ای مسکوت ماند و اصلا از همین روست که وقتی امام جمعه اصفهان روز جمعه بی‌حجاب‌ها را تهدید به «آتش به اختیار» کرد، محمدتقی فاضل میبدی در واکنش به او نوشت: «لابد اسیدپاشی هم در دستور کار است.»

ابوالحسن مهدوی روز جمعه در جمعی تحت عنوان «بانوان مطالبه‌گر عفاف و حجاب» که در خیمه گلستان شهدای اصفهان تجمع کرده بودند، حاضر شد و پس از سخنرانی، طی دست‌نوشته‌ای متذکر شد: «ان‌شاءالله مسئولین به وظیفه‌ انقلابی خود عمل کنند و الا مردم متدین وظیفه‌ آتش به اختیار دارند.»

فاضل میبدی، مدرس حوزه و دانشگاه در واکنشی تند نسبت به آن، نوشت: «در شگفتم که امام جمعه موقت اصفهان فقه را کجا را فراگرفته؟ می‌گوید اگر مسئولین با بدحجابی برخورد نکنند، مردم آتش به اختیارند. جناب امام جمعه! کدام فقیهی برای نهی از منکر چنین روشی را مجاز دانسته. لابد اسیدپاشی هم در دستور کار است. کاش امامان جمعه کمی فرصت مطالعه داشتند، تا گرفتار بدعت‌گذاری نمی‌شدند.»

وقتی نظام،  اظهارات آیت‌الله را گردن نمی‌گیرد

صدای «آتش به اختیار» نه فقط از اصفهان، بلکه از مشهد نیز بلند است. احمد علم‌الهدی که به عنوان تندروترین امام جمعه کشور شناخته می‌شود نیز در خطبه‌های روز جمعه خود از مردم خواست که در برابر بی‌حجابی عقب‌نشینی نکنند؛ جلوی بی‌حجاب را بگیرند و اضافه کرد که دستگاه‌های حکومتی نیز پشت مردم در این راه خواهند ایستاد.

به نظر می‌رسد در نبود گشت ارشاد و حجاب‌هایی که در غیبت سه ماهه این گشت شُل یا شُل‌تر شده‌اند، تریبون‌های تندرو و مشخصا برخی ائمه جمعه می‌کوشند تا خشونت از نوع «آتش به اختیار» را جایگزین این گشت کنند.

منصور حقیقت‌پور، فعال سیاسی اصولگرا و نماینده ادوار مجلس اما دیروز گفته است که احمد علم‌الهدی، نماینده نظام نیست. او افزوده «اساسا نماز جمعه مشهد نه تنها صدای نظام نیست، بلکه خیلی هم مهم نیست و به همین دلیل نباید رفتارهای آقای علم‌الهدی را به حساب نظام گذاشت.»

او در گفت‌وگو با رویداد ۲۴ درباره تاثیر این نوع گفتار در نگاه مردم به حاکمیت تاکید کرده: «مردم نباید این بداخلاقی‌ها را به حساب نظام و حکومت بگذارند. همانطور که رهبری خطیب‌ترین عالِم جهان اسلام هستند و در اظهارات‌شان همه موارد لازم را رعایت می‌کنند. به همین دلیل حالا مثلاً یک امام جمعه از جمع ۱۰ هزار جمعه یک اشتباهی می‌کند، دلیل نمی‌شود به کل حاکمیت تعمیم بدهیم.»

موضوع اما این است که برخی ائمه جماعات مانند علم‌الهدی از جمع ۱۰ هزار جمعه «یک اشتباهی» نمی‌کنند، بلکه خطبه‌های تمام ۱۰ هزار جمعه آنها مانند هم است و «اشتباهی» که مرتکب می‌شوند نیز در همه این خطبه‌ها، مکرر در حال تکرار است.

علی‌اکبری سری هم به مشهد و اصفهان بزند

با این وصف این سوال پیش می‌آید که ادعای حقیقت‌پور درباره اینکه علم‌الهدی صدای نظام نیست برای افکار عمومی تا چه حد قابل اعتناست؟ و اصلا آیا نظام علائمی از اینکه سیاست‌های کلی آن با آنچه احمد علم‌الهدی یا امام جمعه اصفهان می‌گویند، فاصله دارد، نشان داده است؟ مثلا آیا رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور سفری مانند آنچه که به زاهدان داشت، به اصفهان و مشهد داشته است؟

ماه گذشته در حالی که خطبه‌های انتقادی و اعتراضی مولوی عبدالحمید چندین هفته بود به راهپیمایی و اعتراضات نمازگزاران پس از ادای فریضه، ختم می‌شد، محمدجواد علی‌اکبری با یک هیأت همراه راهی زاهدان شد و گفت: «برای اتمام حجت از جهت شنیدن مطالب، ارائه پیام‌های جدی به بعضی افراد و دادن پیام‌هایی به برخی دیگر که باید در مطالب و دیدگاهشان مراقب باشند، آمده‌ایم.»

آن اظهارات به روشنی موید این بود که نظام، اظهارات اخیر مولوی عبدالحمید را صدای خود نمی‌داند اما درباره کسی چون علم‌الهدی که منصور حقیقت‌پور معتقد است نظام آن را صدای خود نمی‌داند، چنین هشدار و اتمام حجت‌هایی دیده نمی‌شود؛ در حالی که هزینه خطبه‌های علم‌الهدی و امام جمعه اصفهان برای مردم و نظام کمتر از هزینه خطبه‌های مولوی عبدالحمید نیست. آنچه بر این ادعا صحه می‌گذارد، دومین اعدام مربوط به اعتراضات اخیر است.

 دو پرونده خشن در دو شهر مذهبی

مجیدرضا رهنورد که به اتهام قتل دو بسیجی، هفته گذشته، ۲۳ روز پس از بازداشتش اعدام شد، ساکن مشهد بود؛ شهر خطبه‌های تند و تیز آیت‌الله! شهری که علم‌الهدی از تریبون نماز جمعه‌اش فرمان آتش به اختیار می‌دهد و جوانان را به رویارویی با یکدیگر می‌کشاند.

همین وضعیت درباره اصفهان نیز صدق می‌کند. اصفهان همانگونه که از قرابت فرهنگی و جغرافیایی‌اش با دو شهر مذهبی یزد و قم برمی‌آید، مانند مشهد، شهری مذهبی است اما خشونت ناشی از آتش به اختیار گریبان این شهر را هم گرفته است.

سال پیش چندی قبل از اینکه موتورسواران بر صورت دختران اصفهان اسید بپاشند، یوسف طباطبایی، امام جمعه دیگر اصفهان و نماینده ولی فقیه در این استان گفت که «مسئله حجاب دیگر از حد تذکر گذشته ‌است و برای مقابله با بدحجابی، باید چوب تر را بالا برد و از نیروی قهریه استفاده کرد.»

در نگاه اول شاید به نظر می‌رسد هزینه آن تندروی صرفا برای مردم و دخترانی بود که با اسیدها سوختند. اندکی تامل اما نشان می‌دهد که هزینه بزرگ‌تر چنین خطبه‌هایی برای نظام و کشور است؛ خطبه‌هایی که هیچ بخشی از حاکمیت رسما و صریحا آنها را گردن نمی‌گیرد اما در عین حال موضعی نیز نمی‌گیرد که نشان دهد اظهارات این ائمه جمعه، تناسبی با «مکنونات قلبی نظام» ندارد.

حقیقت‌پور جای دیگری از مصاحبه‌اش می‌گوید: « اما اینطوری نیست که هر کسی در هر گوشه‌ای حرفی بزند، به حساب نظام اسلامی گذاشت. در واقع حرف‌های علم الهدی حرف‌های خودش است.» واقعیت اما این است که او نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی، قطب مذهبی کشور به واسطه وجود حرم امام هشتم شیعیان در آن است. امام جمعه مشهد است و یک تریبون هفتگیِ همیشگی نیز دارد. عضو مجلس خبرگان نیز هست. تمامی اینها به نوعی نظام اسلامی را نمایندگی می‌کنند و بر همین اساس حرف‌های او به حساب نظام گذاشته می‌شود و هزینه‌اش را هم قاطبه نظام و کشور خواهند داد؛ مگر آنکه مسئولان نظام به طور صریح، رسمی و عملی تکلیف تندروی‌ها  و موضع خود در قبال آنها را مشخص کنند.

محبوبه ولی

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش