چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۴۹ - ۱۸ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۶۳۵
سیاست داخلی

وکیل محمدمهدی کرمی: حکم اعدام با نادیده گرفتن کامل قانون و حقوق متهم اجرا شد

محمدمهدی کرمی,اعدام محمدمهدی کرمی
 در شرایطی یک پسر ۲۲ ساله را محاکمه می‌کنند؛ که نه مطلقا دادگاه را می‌شناسد، نه مقررات را می‌داند و نه بلد است از خود دفاع کند؛ باید با دست بسته و زبان بسته در محضر دادگاه حاضر شود و از حقی که قانون اساسی و قانون آیین دادرسی کیفری برای او در نظر گرفته است، محروم شود

روزنامه توسعه ایرانی: دیروز صبح خبر اجرای حکم اعدام دو جوان متهم به محاربه در اعتراضات اخیر، بار دیگر شوکی بزرگ بر افکار عمومی وارد کرد. در حالی که این روزها بارها و بارها وکلا و حقوقدانان بسیاری از ضرورت بهره‌مندی متهمان از وکلای تعیینی صحبت کرده و حتی سخنگو و معاون دستگاه قضا و رئیس دیوان عالی کشور بر این موضوع تاکید داشتند، محمدمهدی کرمی و سیدمحمد حسینی بدون داشتن وکیل انتخابی اعدام شدند و حتی اجازه اعاده دادرسی هم نیافتند. هرچند عنوان می‌شود که برخی روسای شعب و قضات کشور بنابر تفاسیر خاص خود از قانون، اجازه حضور وکلای تعیینی را در پرونده‌ها نمی‌دهند، اما بررسی موارد قانونی این تفاسیر را از هیچ کدام از مواد قانونی و تبصره‌های آن تایید نمی‌کند.

محمدحسین آقاسی، وکیل خانواده محمدحسین کرمی، تلاش کرد تا وارد پرونده شود، اما رئیس دادگاه صادرکننده حکم بدوی با این بهانه که در مرحله دادرسی فقط وکلای مورد تایید رئیس قوه‌قضائیه می‌توانند ورود کنند با پذیرش استیجازه امضای وکالت‌نامه با متهم خودداری کرد. این حقوقدان با بیان اینکه مسئولان زندان حتی به موکلش اجازه آخرین دیدار با خانواده‌اش را ندادند، در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی» از فرآیند خلاف قانونی که به اعدام او و سیدمحمد حسینی دیگر متهم پرونده منجر شد؛ سخن گفت.

    

برخورداری از حق وکیل یکی از اصلی‌ترین حقوق مطرح شده در قانون اساسی و آیین دادرسی کیفری برای متهم است. درخصوص پرونده اعدام‌های اخیر اما آنچه به عیان دیده می‌شود، محرومیت از این حق است. به نظر می‌رسد تبصره‌ای در این خصوص وجود دارد که اجازه این تخطی از قانون را هموار می‌کند. آیا چنین برداشتی درست است؟ آیا تبصره الحاقی ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری، حق داشتن وکیل انتخابی را به تمامی از متهم سلب می‌کند؟

در ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری توضیح داده شده است که متهم می‌تواند وکیل مورد نظر خود را انتخاب کند. در آخرین لحظات تصویب این قانون و در زمان رفت و برگشت آن به شورای نگهبان، تبصره‌ای به این ماده اضافه شد که عنوان می‌کرد؛ در پرونده‌های امنیتی در مرحله تحقیقات مقدماتی- تاکید می‌کنم «در مرحله تحقیقات مقدماتی»- وکلای مورد تایید رئیس قوه قضاییه می‌توانند وکالت متهم را برعهده داشته باشند. منظور از تحقیقات مقدماتی، تحقیقاتی است که در ابتدای تشکیل پرونده توسط ضابطین شروع می‌شود و در آن مرحله مشغول جمع‌آوری دلایل هستند. حال فرض می‌کنیم در کل مرحله تحقیقات که در دادسرا انجام می‌گیرد، به موجب این تبصره؛ متهمین باید وکیل مورد تایید رئیس قوه قضائیه را داشته‌ باشند، اما دادگاه دیگر مرحله تحقیقات نیست؛ بلکه محاکمه است و در نتیجه متهم مشمول این تبصره نمی‌شود و می‌تواند از وکیل انتخابی خود استفاده کند.

با توجه به این حق قانونی چه مرجعی و به استناد به چه قانونی، وکالت شما را تایید نکرد و نتوانستید به این پرونده دسترسی داشته باشید؟

رئیس شعبه‌ای که این رای را صادر کرده است؛ یعنی رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی کرج با نادیده گرفتن حقوق مسلم متهمین از جمله موکل من مانع از این شد که ایشان بتواند از وکیل انتخابی خود بهره‌مند شود و در نتیجه در کل روند رسیدگی و دادخواهی، وکیل مورد تایید رئیس قوه قضائیه، وکالت ایشان را برعهده گرفت؛ یعنی از بازپرس گرفته تا دادگاه و دیوان عالی کشور همه حاکمیتی بودند. حتی وکیل هم که باید مستقل می‌بود، مورد پذیرش رئیس دادگاه بود!

براساس همان تبصره‌ اضافه شده به ماده ۴۸ قانون دادرسی کیفری هم، روند دادرسی این پرونده بر اساس قانون قابل توجیه نیست؟

نخیر! این حکم با نادیده گرفتن کامل قانون و حقوق متهم صادر شده است. روز سه‌شنبه هفته گذشته محمد ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به یک خبرنگار تصریح کرد که تبصره ۴۸ که پیشتر به آن اشاره شد مربوط به دادسراست و نه دادگاه و دیوان عالی کشور. در این خصوص دیوان عالی کشور هم کوتاهی کرد، به طوری که به موجب قانون؛ زمانی که متهمی بدون داشتن وکیل انتخابی محاکمه می‌شود؛ این دیوان مکلف است که حکم را نقض کند و برگرداند و دستور داده شود تا با حضور وکیل این محاکمه انجام شود؛ اما متاسفانه این کار هم انجام نشد.

سعیده علیپور

محمدمهدی کرمی روز چهارشنبه با من صحبت کرد و گفت که در اعتراض به نداشتن حق وکیل انتخابی می‌خواهد اعتصاب غذای خشک کند. اما در عرض دو روز او را اعدام کردند. در چنین شرایطی یک پسر ۲۲ ساله را محاکمه می‌کنند؛ کسی که نه مطلقا دادگاه را می‌شناسد، نه مقررات را می‌داند و نه بلد است از خود دفاع کند؛ باید با دست بسته و زبان بسته در محضر دادگاه حاضر شود و از حقی که قانون اساسی و قانون آیین دادرسی کیفری برای او در نظر گرفته است، محروم شود.

با وجود همه این محدودیت‌هایی که به آن اشاره کردید هیچ امکان کمکی از سوی شما وجود نداشت؟

قصد داشتیم تا حداقل برای این پسر لایحه اعاده دادرسی بنویسیم و در اختیارش بگذاریم که اگر وکیلی که برایش تعیین شده هم قبول نمی‌کند؛ خود او اعاده دادرسی بخواهد. اما متاسفانه به سرعت اعدامش کردند. عملا فرصتی وجود نداشت.

در توئیتی به نقل از پدر محمدمهدی نوشتید که خانواده هم پیش از اعدام با او دیدار و وداعی نداشتند. آیا چنین تاکیدی در خصوص متهمان به اعدام در قانون وجود ندارد؟

براساس آیین‌نامه مقررات اعدام باید به وکیل اطلاع داده شود. به خانواده هم اجازه وداع داده شود. هیچ اطلاعی داده نشد. شش صبح شنبه (دیروز) پدرش به من زنگ زد و گفت که شنیدم حکم را اجرا کردند. البته یکی از سایت‌های وابسته به نهادهای نظامی ساعت ۱۰ شب جمعه اعلام کرده بود که قرار است اعدام‌ها صورت گیرد.

در خصوص وکیل تسخیری مورد تایید رئیس قوه قضائیه اطلاعی وجود دارد؟ آیا توانستید با او ارتباطی برقرار کنید؟

ما به هیچ وجه متوجه نشدیم ایشان چه کسی است. پدرش محمد‌مهدی کرمی البته شماره تلفنی از او داشت که هیچ‌گاه موفق به برقراری ارتباط نشد.

آیا بازتاب و تبعات اجتماعی، سیاسی و جهانی صدور سریع احکام، تاثیری بر روند دادگاه‌های دیگر خواهد داشت؟ به هر حال افراد زیادی احکام محاربه دریافت کرده‌اند.

شنیده بودیم که ظاهرا تصمیم بر این است که احکام با سرعت؛ مثل دو محکومی که پیشتر اعدام شده بودند، صادر نشود و به صورت درست و دقیق رسیدگی‌ها پیش رود، ما هم امیدوار شده بودیم؛ ولی متاسفانه با اجرای این حکم تردید دارم که شنیده‌های ما درست باشد.

امکان شکایت از قضاتی که بی‌توجه به قانون حکم صادر می‌کنند، وجود دارد؟

می‌توان شکایت کرد، اما برای برخی از قضات یک مصونیت نانوشته وجود دارد که به این شکایات رسیدگی نمی‌شود. در پایان هم این نکته را اضافه کنم که بنا به اطلاعی که از وکیل محترم سیدمحمد حسینی، متهم دیگر اعدام شده در روز گذشته دارم، نامبرده چهارشنبه اعاده دادرسی را ثبت کرده بود و به شعبه دیوان کشور ارجاع شد، اما صدور توقیف اجرای حکم به شنبه موکول شد که خب شنبه هم حکم اجرا و دادرسی بی‌اثر شد.

سعیده علیپور

  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش