یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۱۶ - ۱۱ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۹۹۸
سیاست داخلی

خشم عمومی از وضع اینترنت

وضعیت اینترنت در ایران,نارضایتی کاربران از وضعیت اینترنت

روزنامه اعتماد نوشت: وضعيت اسفناك كنوني اينترنت ايران همچون ماجراي گشت ارشاد مي‌تواند آتش خشم اجتماعي را دوباره شعله‌ور سازد. شايد بتوان گفت از اواسط دهه ۱۳۷۰ كه اينترنت وارد خانه‌ها شد و به ‌شكل عمومي درآمد، هيچ‌گاه اينترنت ايران تا اين حد با فيلترينگ و كاهش سرعت مواجه نبوده است.

طي يك سال گذشته، اينستاگرام و واتس‌آپ هم به زمره پلتفرم‌هاي فيلترشده درآمده‌اند و مي‌شود گفت كه تقريبا تمام پلتفرم‌هاي جهاني در ايران فيلتر هستند. به‌علاوه، با چنان كاهش سرعتي در پهناي باند بين‌المللي روبه‌روييم كه باعث خشم و عذاب همه كاربران ايراني است. براي گذشتن از چنين محدوديت‌ها و موانع خودساخته‌اي، تقريبا تمام كاربران ايراني ناچار شده‌اند از فيلترشكن و وي‌پي‌ان استفاده كنند و در عمل، هزينه ماهانه فيلترشكن نيز به هزينه‌هاي ارتباطات اينترنتي آنها افزوده شده است. اما مقامات مسوول طوري سخن مي‌گويند و عمل مي‌كنند، گويي هيچ يك از اين موانع و محدوديت‌ها وجود خارجي ندارد و كاربران ايراني به ‌راحتي مي‌توانند از اينترنت استفاده كنند، تو گويي بي‌خودي در حال غرزدن به جان مقامات هستند.

در واقع، مسوولان با بستن مرزهاي اينترنتي ايران، يك شبكه اينترانت داخلي درست كرده‌اند و هر صحبتي هم كه مي‌كنند درباره اين شبكه است. اما اينترنت واقعي به شبكه‌هاي ناشناخته و پنهاني فروش فيلترشكن واگذار شده است كه محصولات خود را از درگاه‌هاي سيستم بانكي رسمي به فروش مي‌رسانند، هر موقع بخواهند آنها را قطع مي‌كنند، خودشان نرخ فيلترشكن تعيين مي‌كنند و هيچ نهادي هم بر آنها نظارت ندارد. با چنين ساختاري كه مقامات از ارتباطات اينترنتي درست كرده‌اند، ما در عمل دو شبكه ارتباطي مجازي داريم: اينترانت فيلترشده و محصوري كه وزارتخانه‌ها و مجلس و شوراهاي عالي و نهادهاي رسمي خود را به آن مشغول كرده‌اند و  يك اينترنت واقعي كه در دست فروشندگان فيلترشكن و شبكه‌هاي ناشناخته زيرزميني است. كاربران ايراني براي اينكه به اينترنت دست پيدا كنند، ناچارند با اين شبكه زيرزميني سر و كار داشته باشند. آنها در عمل خود را با اين واقعيت روبه‌رو مي‌بينند كه بايد يك‌بار پول اينترانت داخلي ايران را به اپراتورهاي اينترنتي بدهند و يك‌بار هم پول فيلترشكن‌ها را به شبكه‌اي پنهان. اين هزينه دوم براي آنها پول زوري به ‌حساب مي‌آيد كه براي هر خانوار مبلغ كم و ارزاني هم نيست. اي‌بسا بسياري از آنها اين يقين را داشته باشند كه اين پول يا بخش عمده آن به جيب نهادهاي دولتي و عمومي هم برود. حالا فرض كنيد كه يك كاربر معمولي ايراني بايد دوبرابر پول بدهد تا به اينترنتي وصل شود كه تازه همان هم سرعتش مدام كم و زياد مي‌شود يا به‌شكل ناگهاني قطع مي‌شود. او بايد با زجر و عذاب دايمي به شبكه‌اي وصل شود كه در بسياري از كشورهاي جهان مثل آب و برق جزو زيرساخت‌هاي اساسي و معمولي جامعه محسوب مي‌شود و شبكه‌اي ايمن و پايدار در خدمت آرامش و آسايش شهروندان است.

اين‌چنين است كه كاربران ايراني هر وقت به اينترنت وصل مي‌شوند احساس تحقير مي‌كنند. اين حس تحقير هر وقت كه فيلترشكن مي‌خرند، هر موقع كه سرعت اينترنت كاهش پيدا مي‌كند، هر گاه كه نمي‌توانند فايل ساده‌اي را براي يكديگر بفرستند و هر بار كه با سد فيلترينگ روبه‌رو مي‌شوند در آنها بيدار مي‌شود. اين حس تحقير را مي‌توان با گشت ارشاد در سال‌هاي گذشته مقايسه كرد. چه چيزي باعث رويدادهاي سال گذشته شد و آتش خشم جامعه را شعله‌ور كرد؟ شايد مهم‌ترين عاملي كه باعث آن انفجار اجتماعي شد چند سال احساس تحقير شدن در بين قشر وسيعي از مردم بود كه سليقه خود را به‌زور به جامعه حقنه مي‌كرد. هنوز خاطره تلخ پيامك‌هاي حجاب و توقيف خودروها و بازداشت جوانان در ون‌هاي گشت ارشاد در خاطره مردم زنده است.

همين تحقيرها بود كه جامعه را به انبار باروتي تبديل كرد و با يك جرقه منفجر شد. حالا همين حس تحقير شدن را مي‌توان در كاربران اينترنت كنوني ايران مشاهده كرد. اينترنت كنوني ايران كمترين كيفيت را دارد و اكثر كاربران را ناراضي كرده است.

اين اينترنت داد صاحبان صنايع و كسب‌وكارها، دانشگاهيان، دانش‌آموزان و دانشجويان، هنرمندان و پژوهشگران را درآورده است و اگر وضعيتش به همين منوال پيش برود، تلنبار خشم و عصبيتي كه توليد مي‌كند محدود به فضاي مجازي نخواهد ماند و به فضاي عمومي و فيزيكي هم سرريز خواهد كرد. دوباره مي‌توانيم برگرديم به اتفاقاتي كه سال گذشته رخ داد: هرم و لهيب خشم از دور پيدا بود و بسياري از صاحب‌نظران هشدار مي‌دادند كه اين خشم و حس تحقير سرانجام سر باز خواهد كرد و سرريز خواهد شد اما كسي جدي نگرفت. حالا هم خشمي مشابه را اينترنت بي‌كيفيت ايران دارد در دل مردم مي‌كارد. باز هم مقامات تصور مي‌كنند همه‌چيز را تحت كنترل دارند، اما اتفاق از آنجايي كه پيش‌بيني نمي‌شود شروع خواهد شد.

سعيد اركان‌زاده يزدي

  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
همانطور که مذبوحانه سعى کرد مانع دستگاه ويدئو و ماهواره شود اينترنت را نيز خواهد توانست٬ ارتجاع محکوم به شکست است.
چرا فقط کشورهایی مثل ایران کره شمالی فیلترینگ شدید دارند ؟ قاعدتا کسی که چیزی برای پنهان کردن داشته باشه . بالاخره یروز همه چی مشخص میشه . افسوس شاید اون روز دیگه ما نباشیم . ما باختیم .
وحشت از شفاف سازی و افشاکری و بیان واقعیتها موجب شده اینتر نت به چنین وضعی بیفته اما دیگه مردم را به زور نمی شه گوش وچشم مردم را بست خدا گر ز حکمت ببندد دری در آینده نزدیک ز رحمت گشاید در اینتر نت آزاد و....
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش