جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۱۴ - ۱۳ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۰۹۵۶
سیاست داخلی

«آزادی»؛ آرمانی که رو به نابودی است

موج گسترده اخراج اساتید دانشگاه دو ماه پس از اظهارات رهبری درباره «آزادی‌های مشروع»

آزادی,موج گسترده اخراج اساتید دانشگاه دو ماه پس از اظهارات رهبری درباره آزادی‌های مشروع
در دو ماهی که از اظهارات رهبری درباره «آزادی‌های مشروع» می‌گذرد، موج تازه‌ای از اخراج اساتید بر انسداد فضای سیاسی و اجتماعی افزوده است. همین رویه موجب شده تا بسیاری در واکنش به توئیت مهدی فضائلی بپرسند که اصلا متر و معیار این «آزادی‌های مشروع» چیست؟

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: مهدی فضائلی دو روز پیش توئیتی زد که با تیتر «خبر مهم عضو دفتر مقام معظم رهبری درباره آزادی‌های مشروع» بازتاب پیدا کرد. 

فضائلی در توئیتش نوشته بود: «گسترش آزادی‌های مشروع یکی از مطالبات مهم رهبر انقلاب از قوه قضائیه است. احصا، تبیین و تحقق این آزادی‌ها به ویژه در عرصه‌های اجتماعی، شرایط متفاوتی را در جامعه رقم خواهد زد. دولت و مجلس نیز در این خصوص وظیفه‌‌ای خطیر بر عهده دارند.»

در شرایطی که سخت‌گیری در حوزه آزادی‌های اجتماعی به شکل بی‌سابقه‌ای به اجرا گذاشته می‌شود، این خبر واقعا هم خبر مهمی بود؛ به همین دلیل هم فضائلی زیر توئیت خود کامنت‌های بسیاری دریافت کرد که دوگانگی محتوای توئیت او با وضعیت آزادی در کشور را به رخ می‌کشیدند. 

کامنت یکی از کاربران این بود که «برای ورود به همین پلتفرم آزادی وجود ندارد و فیلتر است. از کدام آزادی مشروع صحبت می‌کنید؟» برخی نیز با کنایه نوشتند که «آزادی»، آرمان انقلاب ۵۷ بود اما بعد از ۴۴ سال، هنوز تبیین، احصا و محقق نشده است!

دو ماه پس از پیام رهبری به دستگاه قضا

مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز در مجلس، اما توئیت فضائلی را در صورتی درخورتوجه دانسته که خود رهبری رسما آن را اعلام کنند. او به انصاف‌نیوز گفته است: «این موضوع را آقای فضائلی نباید بگوید، من معتقدم خود مقام معظم رهبری باید در جلسه‌ای مسئولین را خطاب بدهد که این کار را بکنید. چون شاید این نظر آقای فضائلی باشد و نظر رهبری نباشد. در آن صورت، مقام معظم رهبری باید صریح از مجلس و دولت و قوا بخواهند. توئیت یک نفر کافی نیست.»

از قضا رهبری دو ماه پیش این موضوع را در یک جلسه رسمی مطرح کرده‌اند. اوایل تیرماه در دیدار رئیس، مسئولان و جمعی از قضات و کارکنان دستگاه قضا، رهبر انقلاب مشخصا «تامین آزادی‌های مشروع» را یکی از وظایف قوه قضائیه خوانده و تصریح کردند که «در ذیل حکم شرع، آزادی‌های مردم باید تامین شود.»

در دو ماهی که از آن اظهارات می‌گذرد، اما نه تنها نشانه‌ای از افزایش آزادی‌های اجتماعی دیده نمی‌شود، بلکه موج تازه‌ای از اخراج اساتید نیز بر انسداد فضای سیاسی و اجتماعی افزوده است. 

همین رویه موجب شده تا بسیاری در واکنش به توئیت مهدی فضائلی بپرسند که اصلا متر و معیار این «آزادی‌های مشروع» چیست؟ چه کسی یا کدام نهادی آن را تعیین می‌کند؟ پاسخ مشترک حقوقدانان و صاحب‌نظران به این سوال «قانون اساسی» است. 

تقدم متر و معیارهای سلیقه‌ای و قبیله‌ای بر قانون

همان دو ماه پیش که رهبری خطاب به مسئولان قضایی بر تامین آزادی‌های مشروع تاکید کردند؛ علی‌اکبر گرجی، رئیس انجمن حقوق اساسی ایران توضیح داد که «حدود آزادی همان مواردی است که اراده جمعی یک جامعه آن را صلاح می‌داند و اخلاق عمومی یک جامعه آن را مقبول می‌پندارد. بنابر این «آزادی مشروع» همان آزادی‌هایی است که مردم آنها را مقبول می‌دانند و درحقیقت نظام حکمرانی هر کشوری هم باید پشتیبان همین آزادی‌ها باشد.»

او در گفت‌وگویی با دیده‌بان ایران تصریح کرده بود که قانون اساسی شاکله اصلی حقوق و آزادی‌ها را در سال ۱۳۵۸ تعریف کرده و نقصان متن، به صورت حاد در این زمینه نداریم.

مسعود پزشکیان نیز حالا پس از توئیت مهدی فضائلی درباره اینکه منظور از آزادی‌های مشروع چیست، گفته است: «همان چارچوب قانون اساسی را مراعات کنند. نیاز نیست موضوع جدیدی را برای آزادی احصا کنند؛ همین‌ها را رعایت کنند؛ آزادی اعتراض، عدم دستگیری آدم‌ها بیش از ۲۴ ساعت، داشتن وکیل، محاکمه‌ی علنی، یا مسائل مربوط به قومیت‌ها...  خارج از قانون که قرار نیست کاری کنند؛ فقط اجازه بدهند قانون اساسی جمهوری اسلامی اجرا شود و مثلا هر کسی خواست اعتراض کند نیایند برایش پرونده درست کنند.»

در همین راستا اصل ۲۲ قانون اساسی تصریح می‌کند که «حیثیت‌، جان‌، مال‌، حقوق‌، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که‌ قانون تجویز کند.»

تاکید بر نص قانون، در حالی است که به نظر می‌رسد تصمیم‌گیران موثر در دستگاه‌ها و نهادها، مبنای عمل را نه قانون، بلکه سلایق شخصی و منافع گروهی و قبیله‌ای قرار می‌دهند و از همین روست که حقوقدانان مدام نسبت به غیرقانونی بودن اقداماتی از قبیل توقیف خودرو و پلمپ کسب و کارها به بهانه بی‌حجابی، قطع حقوق اساتید دانشگاه و اخراج آنها به دلیل اعتراض، پرونده‌سازی و گرفتن اعترافات اجباری و صدور برخی احکام قضایی هشدار می‌دهند اما این رویه کماکان با قدرت و شدت ادامه دارد و شرایطی را به وجود آورده که در تعارض با اصل ۲۲ قانون اساسی، جان، مال، حیثیت، شغل و حقوق شهروندان ایرانی هیچگاه به اندازه امروز در معرض تهدید نبوده است.

پزشکیان در گفت‌وگوی خود با انصاف‌نیوز به همین موضوع اشاره کرده و گفته است: «فصل دوم قانون اساسی، یعنی اصول ۱۵، ۱۶، ۱۹، ۲۰، ۲۱، ۲۲، ۲۳، ۲۴، ۲۷، ۲۸، ۳۰، ۳۲، ۳۳، ...، تقریبا معطل مانده است. هر جا که با نگاه آنها نمی‌خواند، قانون را زیر پا می‌گذارند و به آن عمل نمی‌کنند؛ از جمله در مورد اعتراضات طرف را می‌گیرند چند ماه می‌گذرد و نمی‌گذارند کسی را ببیند. خب اینها خلاف قانون اساسی است. یا در مورد انتخابات، کسی را به خاطر داشتن عقیده‌ای کنار نگذارند.»

انتخابات؛ سنگ  محکی برای عیارسنجی

در آستانه انتخابات، بخش دیگری از کامنت‌ها زیر توئیت فضائلی معطوف به این بود که آیا این توصیه به احصای آزادی‌های مشروع، «آزادی انتخاب کردن و انتخاب شدن» را هم شامل می‌شود؟

انتخابات در ایران هم روزگاری را پشت سر گذاشته که اسلام‌گرا و سکولار به همراه طیف وسیع دیگری از سلایق و ذائقه‌های سیاسی در آن آزادانه فرصت انتخاب شدن داشته‌اند و هم روزهایی را دیده است که آزادی انتخاب شدن و انتخاب کردن از بخش بزرگی از جامعه و جریان‌های سیاسی سلب شده است. 

همچنین انتخابات در ایران هم مشارکت ۷۰ درصدی را دیده و هم مشارکت ۴۰ درصدی را. از این رو انتخابات سنگ محک خوبی است برای عیارسنجی این ادعا که آزادی وجود دارد یا ندارد.

انتخابات اما در طی زمان با چنان انقباض و انسدادهایی مواجه شده که دیگر معنای خود به عنوان مکانیزمی برای نمایش «آزادی انتخاب» را از دست داده است و در امتداد همین سلب آزادی در انتخاب است که آزادی پوشش، آزادی برای اعتراض و نقد، آزادی در استفاده از اینترنت، آزادی برای داشتن انتخاب‌های متنوع در شکل زیستن و به طور کلی آزادی به معنای حقیقی آن، هنوز نه تنها تبیین و احصا نشده، بلکه مدام در معرض تعدی تمامیت‌خواهان است.

محبوبه ولی

  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش