دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۵۷ - ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۷۸۳
سیاست داخلی

افزایش بازداشت‌ها و دستگیری‌ها در سالگرد اعتراضات

اعتراضات ایران,افزایش بازداشت‌ها و دستگیری‌ها در سالگرد اعتراضات
در روزهای گذشته اخبار بازداشت فعالان مدنی و سیاسی افزایش پیدا کرده است.

روزنامه هم میهن نوشت: یک سال است که واپسین روزهای شهریورماه با نام مهسا امینی گره خورده است. دختر جوانی که مرگ تلخ او به اعتراضاتی گسترده در تاریخ ایران پیوند خورد. مهسا جوانی اهل سقز بود که در طول سفر خود به پایتخت توسط گشت ارشاد دستگیر شد. او ساعاتی بعد از دستگیری بیهوش و به بیمارستان منتقل شد و در نهایت جان خود را از دست داد. اگرچه نهادهای رسمی علت مرگ مهسا را بیماری خاص او از کودکی عنوان کرده بودند اما این علت نه توسط خانواده و وکلای او و نه توسط جامعه مورد پذیرش قرار نگرفت. مرگ این دختر جوان از همان ساعات اولیه منجر به شکل‌گیری اعتراضاتی شد که تقریباً ۶ ماه به طول انجامید و حوادث تلخ بسیاری را رقم زد. مرگ، نقص عضو، اعدام و بازداشت، گوشه‌ای از این اتفاقات بودند. در کنار این موارد اما باید به دستگیری خبرنگارانی اشاره کرد که ماجرای مرگ و سوگ مهسا و خانواده او را پوشش داده بودند. در واقع همزمان با بالا گرفتن اعتراضات و تنها چند روز بعد از مرگ دختر جوان، الهه محمدی و نیلوفرحامدی خبرنگارانی که از طرف رسانه‌های خود انجام‌وظیفه کرده بودند نیز دستگیر و با انواع اتهامات مواجه شدند. این خبرنگاران با گذشت یک سال همچنان در بازداشت به سر می‌برند. 

اگرچه روز گذشته اولین سالگرد مرگ مهسا بود، اما از چند روز پیش از این تاریخ شاهد واکنش‌های مسئولان و مردم نسبت به این ماجرا بودیم. سیدابراهیم رئیسی روز چهارشنبه ۲۲ شهریورماه در گفت‌وگو با شبکه ان‌بی‌سی آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اتفاقات سال گذشته ایران تاکید کرد:«یک حادثه‌ای اتفاق افتاد و نمونه این حوادث در نقاط مختلف اتفاق می‌افتد. این یک حادثه بود و جمهوری اسلامی هم آن را دنبال کرد و اعلام کرد که این حادثه مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. غربی‌ها و بعضی از کشورهای اروپایی و آمریکایی‌ها سوار بر این موضوع شدند و دنبال اهداف خودشان بودند. در واقع این جریان را به‌عنوان یک پروژه‌ای علیه جمهوری اسلامی به کار گرفتند. یک جنگ ترکیبی یعنی یک جنگ سیاسی، اقتصادی، رسانه‌ای و روانی را علیه جمهوری اسلامی آغاز کردند.» او همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه اگر اعتراض جدیدی رخ دهد آیا نحوه برخورد با معترضان مثل گذشته خواهد بود؟ گفت: «شما مگر می‌دانید که قرار است اعتراضی شود؟ شما یقین داشته باشید که جمهوری اسلامی ایران همواره برای شنیدن سخن کسانی که اعتراضی نسبت به هر موضوعی داشته باشند، گوش شنوا دارد و خواهد داشت اما کسانی هم که بخواهند از نام خانم «امینی» یا هر موضوع دیگری سوءاستفاده کنند یا برای ایجاد ناامنی عامل بیگانه باشند طبیعتاً وضعیت آنها روشن است و می‌دانند که هر گونه ناامنی در کشور و هرگونه به خطر انداختن امنیت مردم و جامعه هزینه سنگینی خواهد داشت.»

بازداشت‌ها و دستگیری‌ها

در این مدت خبر بازداشت برخی از فعالان مدنی و سیاسی نیز منتشر شد. خبر بازداشت سمانه اصغری، فعال حقوق کودکان و محمد معینی، فعال رسانه‌ای و سیاسی از جمله این اخبار بودند. خبر بازداشت امجد امینی، ‌پدر مهسا امینی نیز دیگر خبری بود که البته در اولین ساعات ۲۵ شهریورماه منتشر شد این در حالی بود که پیش از این خانواده امینی در اطلاعیه مشترکی نوشتند: «مانند هر خانواده داغ‌دیده‌ای بر مزار آن عزیز سفرکرده گردهم آمده و مراسم سنتی و مذهبی سالگرد را برگزار می‌کنیم. ضمن گرامیداشت هم‌دردی‌ها و دغدغه‌های ارزشمند همشهریان عزیز، همگان را به پرهیز از هرگونه کنش خشونت‌آمیز و واکنش در برابر آن دعوت می‌کنیم. ما جز این نوشته هیچ متن و نوشته‌ای منتشر نمی‌کنیم.» اما ساعاتی بعد از انتشار خبر بازداشت امجد امینی در سقز، خبرگزاری دولت(ایرنا) به نقل از منابع آگاه این خبر را تکذیب کرد. این خبرگزاری همچنین درباره برگزاری مراسم سالگرد مهسا امینی در شهر زادگاه او یعنی سقز نیز نوشت:«چند روز است که رسانه‌های بیگانه و معاند، با استفاده از تمام امکانات و با تبلیغات گسترده رسانه‌ای، مردم سقز و استان کردستان را به اعتصاب، تجمع و اغتشاش دعوت می‌کنند که با واکنش سرد مردم مواجه شد. درحالی‌که طبق فراخوان رسانه‌های معاند و ضدانقلاب، قرار بود مردم شنبه ۲۵ اردیبهشت ساعت ۹ در میدان زندان این شهر تجمع کرده و از آنجا به سمت آرامستان آیچی برای برگزاری سالگرد فوت مهسا امینی حرکت کنند این فراخوان با هوشیاری مردم و حضور نیرو‌های امنیتی و انتظامی، ناکام ماند. برخی از شهروندان سقزی به واسطه تعطیلی ادارات، امروز در پارک‌ها و فضا‌های سبز حضور دارند و برخی نیز حتی مشغول به انجام بازی‌های محلی هستند. برخی از مسافران هم که به این شهر سفر کرده‌اند در حال سپری کردن تعطیلات خود در پارک‌های داخل شهر هستند.»

غلامی، دادستان عمومی و انقلاب قرچک نیز از دستگیری یکی از عناصر ضدامنیتی مرتبط با گروهک‎های معاند خبر داد و عنوان کرد:«تعدادی از مرتبطین وی نیز در چند شهرستان دیگر استان تهران دستگیر شدند. متهم قصد انجام برخی اقدامات ایذایی و خرابکارانه در سطح استان تهران و برخی استان‌های همجوار طی چند روز آتی را داشته است» همچنین امان‌الله گشتاسبی، فرمانده سپاه بیت‌المقدس استان کردستان نیز از شناسایی و دستگیری عناصر وابسته به گروهک‌های تروریستی در سنندج، دیواندره، بانه و مریوان خبر داد و گفت: «تمام نقاط استان کردستان به‌ویژه شهر سقز همانند روزها و ماه‌های گذشته در امنیت کامل بسر می‌برد و مردم در سایه امنیت پایدار در حال گذران زندگی خودشان هستند.» سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی اصفهان نیز از شناسایی ۹۷ نفر از تشویش‌کنندگان اذهان عمومی در فضای مجازی در این استان خبر داد. همچنین براساس اعلام این سازمان «با ۴۸ نفر از کاربران متخلف که با انتشار مطالب، تصاویر و فیلم‌های گوناگون سعی در گمراه کردن افکار عمومی داشته و برخی از آنان تحریک به آشوب و تجمع در راستای فراخوان‌های منتشرشده را در برنامه خود داشتند، برخورد شد. در این رابطه ۱۵ صفحه اینستاگرامی نیز با درج لوگوی (نشان) مناسب، مسدودسازی و در نهایت از بستر مجازی به‌طور کامل حذف شدند.» مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی اصفهان همچنین از دستگیری لیدر و سه نفر از هدایت‌کنندگان اصلی حوادث اخیر در شهرستان نجف‌آباد خبر داده است.

از طرف دیگر خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه خبر داده است که عبدالله مهتدی، سرکرده گروهک کومله در جدیدترین صوتی که از او منتشر شده و به گفته تسنیم در جلسات داخلی احزاب تجزیه‌طلب است، به توضیح درباره اختلافات سران پیمان موسوم به همبستگی می‌پردازد. او توضیح می‌دهد:«رضا پهلوی از بی‌احترامی مصی علی‌نژاد ناراحت شده و گفته دیگر نمی‌آیم اما بخش قابل تأمل در جایی است که مهتدی می‌گوید «اگر یک هفته صبر می‌کردند، کار تمام بود و دلیل موفقیت‌آمیز نبودن این پروژه ناکافی بودن تجربه سیاسی آنان بوده است.»» مهتدی در این فایل صوتی تاکید کرد:«جمهوری اسلامی از مخالفانش عاقل‌تر و دوراندیش‌تر بود.»

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش