بهارنیوز نوشت: سازمان غیردولتی «خانه آزادی» یا «فریدام هاوس» در گزارشی اعلام کرد که ایران در سال ۲۰۲۳ با پنج امتیاز منفی در مقیاس ۱۰۰ امتیاز، بدترین سقوط در آزادی اینترنت در کل جهان را داشته و «سرکوب دیجیتال» در این کشور تشدید شده است.
در این گزارش آمده که حکومت جمهوری اسلامی پس از جانباختن مهسا امینی، با قطع اینترنت، مسدود کردن واتساپ و اینستاگرام و افزایش رصد و نظارت برای مواجهه با اعتراضات ضدحکومتی، در ارزیابی آزادی اینترنت در جهان بیشترین پسروی را داشته است.
همچنین ایران در کنار میانمار به عنوان کشوری معرفی شده که مقامهای آنها بهدلیل اظهارنظر آنلاین، مجازات مرگ برای شهروندان در نظر گرفتهاند و به اعدام دو ایرانی به دلیل «کفرگویی» بعد از انتشار مطالبی در کانالهای تلگرام اشاره شده است. اشاره این گزارش به یوسف مهرداد و صدرالله فاضلی زارع، دو کاربر فعال در شبکههای اجتماعی، است که روز ۱۸ اردیهشت امسال به اتهام آنچه «هتاکی به مقدسات اسلامی» و «سبالنبی» (توهین به پیامبر اسلام) خوانده شد، اعدام شدند. در این گزارش آمده است از نظر سقوط میزان آزادی اینترنت در سال ۲۰۲۳، بعد از ایران، فیلیپین با منفی چهار و بلاروس و کاستاریکا و نیکاراگوئه، هریک با منفی سه امتیاز قرار گرفتهاند.
در این گزارش برای نهمین سال پیاپی، چین عنوان «بدترین فضا برای آزادی اینترنت» را بهدست آورده و اشاره شده که در مقطع بررسی این گزارش، دستکم در ۱۶ کشور محدودیت دسترسی به اینترنت رخ داده است. همچنین اعلام شده که در ۵۵ کشور از ۷۰ کشور بررسیشده، شهروندان بهدلیل ابراز عقیده از طریق اینترنت با تعقیب قضایی مواجه شدهاند و در ۴۱ کشور، مردم بهدلیل ابراز عقیده در فضای آنلاین مورد حمله فیزیکی قرار گرفتند یا به قتل رسیدند.
خانه آزادی همچنین اعلام کرده که گسترش و پیشرفت هوش مصنوعی به برخی دولتها اجازه داده است تا با بهکارگیری سیستمهای خودکار، «سانسور آنلاین» را بهبود ببخشند و گسترش اطلاعات را کنترل کنند. همچنین دولتهای ۴۱ کشور با بکارگیری شیوههای سنتی، وبسایتهایی را که باید تحت استانداردهای آزادی بیان قانون جهانی حقوق بشر مجاز به فعالیت باشند، مسدود کردند و حتی در کشورهای دموکراتیک مثل آمریکا و کشورهای اروپایی محدودیتهایی برای وبسایتها یا شبکههای اجتماعی به بهانه نگرانی از دخالت خارجی، اخبار جعلی و امنیت آنلاین اعمال شده است. این گزارش نتیجه گرفته که سقوط آزادی اینترنت در جهان برای سیزدهمین سال پیاپی ادامه یافته است، به این دلیل که در ۲۷ کشور بدتر شده و در ۲۲ کشور بهبود یافته است. خانه آزادی سال گذشته گزارش داده بود که ایران پس از دو کشور چین و میانمار، بیشترین محدودیتها را در زمینه اینترنت اعمال میکند.
- 15
- 1