دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۵۸ - ۰۲ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۰۱۳۷
سیاست داخلی

دادنامه ۱۳ سال حبس نیلوفر حامدی و الهه محمدی چه ایراداتی دارد؟

نیلوفر حامدی و الهه محمدی,دادنامه 13 سال حبس نیلوفر حامدی و الهه محمدی

عمادالدین باقی در روزنامه شرق نوشت: سرانجام پس از گذشت بیش از یک سال از بازداشت موقت!‌ الهه محمدی و نیلوفر حامدی و درست در شرایطی که انسان در غم کشتار مردم فلسطین است، حکم هفت سال حبس برای ‎نیلوفر حامدی و شش سال ‎برای الهه محمدی، صادر و پیش از ابلاغ به وکیل، از طرف رسانه‌های خاص! اعلام شد. این حکم نتیجه‌ای جز از بین بردن تمرکز افکار عمومی بر جنایات اسرائیل و افزودن ابهامات نداشت. اما درباره حکم صادره، چند نکته حقوقی را یادآور می‌شوم:

۱- نخستین ایراد به روند دادرسی است. زمانی که هنوز پرونده این دو‌ خبرنگار در ابتدای مرحله تحقیق بود، بیانیه دو نهاد اطلاعاتی منتشر و برخلاف قانون، نام آنها با اسم مخفف در بیانیه ذکر شد؛ در‌حالی‌که بسیاری از بازجویی‌ها و اظهارات متهمان پس از آن تاریخ است. وقتی نام آنها در چنین بیانیه مهمی می‌آید و در آن قضاوت صورت می‌گیرد و به‌عنوان عامل خارجی معرفی می‌شوند، پر واضح است که مسیر آینده تحقیق و دادگاه هم رقم می‌خورد.

۲- در آن بیانیه به‌عنوان دلیل بازداشت و اتهام گفته شده که یکی از آنها عکس مهسا روی تخت در وضعیت کما را گرفته و با انتشار آن، اعتراضات را کلید زده‌اند؛ در‌حالی‌که این سخن مطلقا واقعیت نداشت و آن عکس هیچ ربطی به این خبرنگاران نداشت. عکس مربوط به نیلوفر حامدی، عکس پدر و مادر مهسا در راهروی بیمارستان است که از دور گرفته شده بود و دو روز بعد از آن منتشر شد. اگر در کشور ما که طبق قانون هیچ‌کس فوق قانون نیست و به حکم امر به معروف و نهی از منکر و اصل آزادی بیان مانند یک جامعه دموکراتیک امکان نقد آزادانه نهادهای امنیتی وجود داشت، آنها هم ناگزیر بودند دقیق‌تر سخن بگویند و این به سود خودشان و جامعه بود.

۳- طبق ماده ۱۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری نمی‌توان بدون دلیل «کافی» برای توجیه اتهام، کسی را به‌عنوان متهم، احضار یا بازداشت کرد. بنابراین اینکه اول بازداشت کرده و سپس در کامپیوتر و گوشی ضبط‌شده دلیل پیدا کنند، مصداق تحصیل دلیل از طریق ناصحیح و‌ خودش جرم و برخلاف فرمان هشت ماده‌ای امام خمینی به‌ویژه مواد ۶ و ۷ است که صراحتا تحصیل دلیل از طریق نامشروع را «جرم و‌‌ گناه» قلمداد کرده است. آیا مرجعی به موارد متعدد از این قبیل ازجمله در پرونده مورد بحث‌ رسیدگی می‌کند؟

۴- پس از اعلام خبر صدور حکم این دو‌ خبرنگار، ویدئویی از سوی پایگاه خبری قوه قضائیه منتشر شد که این نوع افشاگری‌ها بدون اینکه دفاع متهم را همراه داشته باشد، ناقض بی‌طرفی و‌ کنشی سیاسی است. 

به‌عنوان فردی که در تدوین لایحه دفاعیه همکاری داشته، اطلاع دارم که این ویدئو روی پرونده موجود نبوده که متهم و وکلا دفاعیه‌شان را درباره آن بیان کنند؛ هرچند در دفاعیات دیگرشان پاسخ‌های متین و محکمی به محتوای این ویدئو وجود دارد و طبق قانون باید اجازه انتشار این پاسخ‌ها داده شود. اگر دادگاه غیر‌علنی و پرونده محرمانه بوده (که چنین امری موجه نیست) طبق کدام مجوز قانونی و بدون موافقت متهم آن را انتشار داده‌اند؟ و اگر انتشار آن منعی ندارد، چرا اجازه حضور خبرنگاران در دادگاه و برگزاری علنی آن را نداده‌اند؟

اکنون با انتشار عمومی این ویدئو حق دفاع متهم و‌ وکلا را به فضای عمومی کشانده‌اند. آیا اجازه پاسخ‌گویی خواهند داد؟

۵- قاضی مجاز نیست به استناد مدرکی حکم صادر کند که متهم و وکلا آن را ندیده و امکان بیان دفاعیه خود درباره آن را نداشته‌اند.

۶- اصلا فرض کنید برخی اتهامات وارد باشد؛ آیا صدور چنین حکمی (به‌ویژه اگر با پرونده پسر میرسلیم که یک‌سوم حبس پنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌ساله را هم نکشید و... مقایسه شود) حکمی متناسب است؟

۷- در ماجرای جنبش مهسا، افرادی که اتهام محاربه داشتند نیز عفو شدند، ولی افرادی با اتهامات بسیار کمتر از‌جمله این دو‌ خبرنگار که مشمول عفو شده بودند، آزاد نشدند؛ در‌حالی‌که اتفاقا آن عفو فرصت موجهی بود برای پایان‌دادن به این پرونده.

  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش