جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۲۵ - ۰۲ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۰۰۶۷
سیاست داخلی

نقدی بر اظهارات اخیر جمیله علم‌الهدی؛ رویای رهبری جهان داریم و در کار خود وامانده‌ایم

جمیله علم‌الهدی,نقدی بر اظهارات اخیر جمیله علم‌الهدی
برخی صاحبنظران در واکنش به اظهارات اخیر جمیله علم‌الهدی مبنی بر اینکه «ما به عنوان الگو باید رهبری زنان جهان را به دست بگیریم»؛ ردیف کردن «باید» بدون آنکه به چرا و چگونگی آن پرداخته شود، انتقاد کرده و این ادبیات را از ویژگی‌های سیاستمداران ناتوان دانسته‌اند. برای برخی نیز این پرسش مطرح شده که وضعیت زنان در ایران در سال‌های اخیر چگونه مدیریت شده که حالا برخی داعیه‌دار رهبری زنان جهانند؟

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: چندی پیش یک فعال حوزه بهداشت و درمان در انتقاد از مشکلات عدیده این حوزه خطاب به مسئولان گفته بود: «شهروندی که صبح تا شام گرفتار بیمارستان و تهیه دارو است، وقتی از مقامی می‌شنود که کشور درحال توسعه است و چیزی نمانده به قله برسد! برافروخته می‌شود». این برافروختگیِ مورد اشاره‌ی حمید سوری، اپیدمیولوژیست و مدرس دانشگاه، صد البته که به حوزه درمان ختم نمی‌شود. این روزها لافِ گزاف، یکی از اصول مدیریتی است که چنان اشاعه یافته که اساسا ماهیت برخی از افراد را بدون وجود آن در عرصه عمومی نمی‌توان متصور شد.

شاید نمونه این اشارت، اظهارات اخیر جمیله علم‌الهدی است. همسر رئیس‌جمهوری که هر چند خود را بانوی اول نمی‌داند، اما برای صاحب نامی تلاش فراوان مبذول می‌دارد. آن هم از مسیر ذکر شده. او اخیرا در نشستی در دانشگاه علامه طباطبایی گفت که «ما به مرحله‌ای رسیده‌ایم که در گام دوم انقلاب نیاز به معرفی الگو به جهان داریم. باید از مرحله فعال بودن عبور و در شروع گام دوم انقلاب جهان را رهبری کنیم. ما به عنوان الگو باید رهبری زنان جهان را به دست بگیریم».

در واکنش به این اظهارات برخی صاحبنظران از ردیف کردن «باید» بدون آنکه به چرا و چگونگی آن پرداخته شود، انتقاد کرده و این ادبیات را از ویژگی‌های سیاستمداران ناتوان دانستند. برای برخی از منتقدان نیز این پرسش مطرح است که وضعیت زنان در ایران در سال‌های اخیر چگونه مدیریت شده که حالا برخی داعیه‌دار رهبری زنان جهانند؟

وضعیت‌شکننده زنان ایران

جمیله علم‌الهدی، همسر رئیس‌جمهور، در حالی سخن از رهبری زنان جهان به میان آورد که نگاهی به گزارش‌ها و آمارهای داخلی نشان می‌دهد که وضعیت زنان در ایران در برخی از موارد بسیار تامل‌ و تاسف‌برانگیز است. وضعیتی که در سال‌های اخیر نه تنها بهتر نشده که سیر نزولی هم به خود گرفته است. در این میان سیاستگذاران در راستای قانونگذاری و بهبود وضعیت زنان قدم مثبتی برنداشته‌اند. بی‌توجهی به موضوع اشتغال زنان و در نتیجه قدرت ضعیف اقتصادی این قشر در ایران و همچنین وضعیت خشونت علیه زنان از موارد دیگری است که موقعیت زنان را در جامعه ایرانی سخت شکننده می‌کند. 

فقر، منشا خشونت علیه زنان

هرچند همسر رئیس‌جمهوری که خود به عنوان «دبیرشورای تحول و نوسازی نظام آموزشی کشور»، «رئیس پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری» و عضو «هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی» مشغول به کار است، چندان اعتقادی به اشتغال زنان ندارد و چند ماه پیش در گفت‌و‌گو با یک نشریه آمریکایی،‌ گفت که «مردان در ایران ترجیح می‌دهند از همسر خود نخواهند که کار کند یا پولی به خانه بیاورد» و «اساسا زنان ایرانی مشکلی ندارند و از حقوق لازم برخوردارند» اما نگاهی به آمار خشونت علیه زنان در ایران که بخش عمده‌‌ای از آن به دلیل مشکلات اقتصادی و وابستگی مالی آنان است، حکایت از امر دیگری دارد.

مرکز آمار ایران فروردین امسال، نرخ بیکاری زنان را حدود دو برابر مردان اعلام کرد و گزارش داد که نرخ بیکاری زنان دانش‌آموخته در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد «کمی بیشتر از دو برابر مردان» و در مقطع دکتری این آمار در برخی موارد «سه برابر و حتی بیشتر» است.

آخرین آماری که بانک جهانی از نرخ مشارکت زنان در ایران برآورد کرده مربوط به سال میلادی ۲۰۲۲ بوده که تقریبا معادل با سال ۱۴۰۱ شمسی است. نرخ مشارکت زنان ایرانی در سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۶ درصد توسط سوی بانک جهانی برآورد شده در حالی که مرکز آمار ایران نرخ مشارکت زنان در سال ۱۴۰۱ را ۱۳.۶ درصد اعلام کرده است. از میان همسایگان ایران، این نرخ بالاتر از عراق، برابر با افغانستان و پایین‌تر از سایر همسایگان است. به بیان دقیق‌تر طبق برآورد بانک جهانی در سال گذشته میلادی، از هر ۱۰۰ زن ایرانی در سن اشتغال، ۱۶ نفر در بازار کار فعال بوده است. این رقم در کشور آذربایجان و ترکیه به ترتیب برابر با ۶۴ نفر و ۳۴ نفر است.

هر چند علم‌الهدی این آمار را از ضعف مدیران کشور نمی‌داند و به فرهنگ ایرانی می‌چسباند؛ اما بسیاری از صاحبنظران معتقدند، این مشارکت پایین به معنای فقر و فقر به معنای بیشتر در معرض خشونت بودن تفسیر می‌شود.

در این باره محمدهادی جعفرپور، وکیل دادگستری معتقد است: «فقر، تبعیض طبقاتی، فساد سیستماتیک در بدنه‌ی حکومت، عدم توجه به تامین حداقل رفاه اجتماعی مانند نبود شرایط تامین مسکن، اشتغال، ازدواج، تحصیل رایگان، مضیق کردن دایره آزادی‌های عمومی و سیاسی و...از جمله عوامل قابل توجه در شناسایی علل وقوع خشونت در بدنه‌ی جامعه است».

در این میان جامعه ایران درحالی با شیب تندی به سمت سالمندی در حرکت است که گفته می‌شود تا چند سال آینده، جمعیت زنان سالمند چهار برابر مردان خواهد شد. آماری که اگر آن را در کنار اشتغال اندک زنان و کاهش نرخ ازدواج آنها بگذاریم، تصویر خوبی از آینده زنان سالمند ارائه نمی‌دهد. زنان سالمندی که در کمترین امکانات رفاهی و بهداشتی و درمانی در معرض خشونت و فقر قرار دارند.

زنان در راس هرم خشونت‌دیدگی

جمیله علم‌الهدی همچنین معتقد است زنان در ایران مورد حمایت خانواده هستند و از حقوقشان به تمامی برخوردارند که این بار نیز نگاهی به نمودار خشونت علیه زنان، ناقض سخنان اوست.

در چند سال اخیر، اخبار خشونت، همسرکشی و قتل‌های ناموسی در کشور ما پرشمار و واکنش‌برانگیز بوده و این خشونت‌ها اغلب از سوی پدر، همسر یا برادر رخ داده است. در این میان نه قانونی برای حمایت تصویب شده و نه حکمی که از شدت خشونت‌های اینچنینی علیه زنان بکاهد. نمونه این خشونت ماجرای قتل مونا حیدری کودک‌همسر ۱۷ ساله اهوازی به دست همسرش بود که حتی سر بریده‌اش را در شهر چرخاند. قتلی که جزای سنگینی برای عاملینش نداشت. رومینا هم دختر ۱۴ ساله تالشی بود که توسط پدرش سلاخی شد. او هم مجازاتی سنگین بابت این جنایت و شوکی که به شهروندان وارد آورد، دریافت نکرد.

نگاهی به اخبار نشان می‌دهد که این روزها خودسوزی، قتل‌ و خشونت‌هایی از این دست بالا رفته و بسیاری از کارشناسان، این افزایش آمار را در درجه اول زیر سایه نگاه سیاستمدارانی می‌دانند که اساسا زنان را به‌مثابه بخشی از دارایی مردان تلقی و قایل شدن حقوقی همسنگ آنها را نتیجه استعمار فکری غرب قلمداد می‌کنند.

بیش از ۱۱ سال از تدوین لایحه «حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت» در معاونت امور زنان و خانواده می‌گذرد و حتی بهار دو سال پیش هم در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد. با این حال هیچ خبری از تصویب آن شنیده نمی‌شود.

به این آمار تاسف‌برانگیز که ذکر آن رفت، می‌توان رشد ترک تحصیل دختران به دلیل فقر، کودک همسری، پایین آمدن مشارکت سیاسی زنان و دهها مورد دیگر را هم اضافه کرد. در کنار همه اینها قوانینی است که هر روز سعی دارد حضور زنانی که به شکل دلخواه حاکمیت و آنطور که جمیله علم‌الهدی در گفت‌و‌گوهایش برای رسانه‌های خارجی تصویر می‌کند؛ نیستند را محدود و محدودتر کند. اینجاست که سخنان همسر رئیس‌جمهور مبنی‌بر اینکه «ما به عنوان الگو باید رهبری زنان جهان شویم»، بسیاری از زنان را در ایران برافروخته‌تر از همیشه می‌کند.

سعیده علیپور

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش