انتخاب | حسن روحانی به اظهارات یک نامزد در جریان یک نطق انتخاباتی پرسیده چرا وقتی ترامپ از برجام خارج شد، دولت دوازدهم از آن خارج نشد و به طرف مقابل مهلت داد؟ پاسخ داد.
پاسخ حسن روحانی در ادامه میآید:
ترامپ از برجام خارج شد به دلیل اینکه خروج از برجام را به گردن ایران بگذارد، چون قبلاً اعلام شده بود اگر آمریکا خارج شود ما هم خارج میشویم. ترامپ گفت من خارج میشوم فردا هم ایران خارج میشود، ولی ما خارج نشدیم.
اینکه ما مهلت دادیم به ۱+۴ که آنها بتوانند خروج ترامپ را از برجام جبران کنند، کار هوشمندانهای بود. باید در تاریخ بر روی آثار آن بحث شود که اگر ما خارج میشدیم چه میشد؟ اگر ما بلافاصله خارج میشدیم، تمام داستان تخریب برجام به گردن ایران میافتاد.
آقای پوتین به صراحت به من گفت که از هوشمندی شما تعجب کردم. ترامپ از برجام خارج شده بود برای اینکه فکر کرده بود ۲۴ ساعت بعد شما خارج میشوید و شما او را در تنگنا گذاشتید و نمیداند باید چه اقدامی کند؟ ما خارج نشدیم، اروپا را مسئول کردیم، اروپاییها قول دادند البته به برخی قولها عمل نکردند.
میگویند شما که مهلت دادید چه شد؟ ما مهلت دادیم برجام زنده ماند برای اینکه در اسفند ۹۹ احیا کنیم. این شما بودید که با قانون اقدام راهبردی جلوی آن را گرفتید. ما از برجام خارج نشدیم برای اینکه بتوانیم تحریم تسلیحاتی را از بین ببریم. ما خارج نشدیم برای اینکه بتوانیم تحریم موشکی را از بین ببریم. خارج نشدیم برای اینکه بتوانیم دو بار آمریکا را در شورای امنیت سازمان ملل مفتضح کنیم.
ما خارج نشدیم برای اینکه ترامپ بیاید ریاست جلسه شورای امنیت را در سال ۹۷ با حضور رؤسای کشورها و وزرای خارجه برعهده بگیرد و آنجا همه علیه ترامپ صحبت کنند و او مفتضح شود؛ برنامهای که مستقیماً از تلویزیونهای آمریکا پخش شد و همه گفتند شرمساری آمریکا در شورای امنیت بود. ما خارج نشدیم برای اینکه بایدن رسماً در تبلیغات انتخاباتی اعلام کند ما به برجام برمیگردیم. منتهی قبل از اینکه آقای بایدن بیاید و کار را آغاز کند، قانونی در مجلس تصویب و مانع شد.
هر زمان بخواهند مسأله برجام حل شود آن قانون باید کنلمیکن شود. مقصود من بیشتر بند ۷ آن قانون است، بقیهاش خیلی مهم نیست، وگرنه هیچ توافقی راجع به برجام انجام نخواهد شد. اصلاً برجام خوب یا بد، ما فرصتی در اختیار دولت سیزدهم گذاشتیم برای اینکه برجام را نهایی کند، خب سه سال گذشت چرا نتوانستند این برجام را نهایی کنند؟ ما که همه چیز را آماده کرده بودیم، یک امضا مانده بود. آقای دکتر ظریف و آقای دکتر عراقچی زحمت آن را کشیده بودند، همه بحثها در شورای عالی امنیت ملی شده بود. همه کارها انجام گرفته بود، یک امضا مانده بود. یک امضا کردن سه سال وقت میخواست؟ سه سال تمام شد و امضا هم نشد و معلوم هم نیست هیچوقت امضا شود.
چرا مسائلی که ضربه اصلی آن به ملت بود را ادامه دادید؟/ توبه کنید، از ملت عذرخواهی کنید
حسن روحانی رئیسجمهور ایران در دولتهای یازدهم و دوازدهم گفت: شما اگر با دولت یازدهم و دوازدهم مخالف بودید که بودید، کارشکنی میکردید که ادامه مییافت، چرا مسائل مهمی که ضربه آن تنها به دولت نبود و به ملت بود را ادامه دادید و اجرا کردید؟ چرا کاری کردید که در دولت دوازدهم برجام احیا نشود؟ برجام احیا نشد، ۳۰۰ میلیارد دلار ضرر به ملت و دولت سیزدهم وارد شد، دولت چهاردهم هم ضربه میخورد، اگر شما بخواهید احیا کنید طول میکشد. در آخر هم اگر بخواهید اجرا کنید ناچارید آن مصوبه مجلس را کنار بگذارید و کنلمیکن کنید و الا موفق نیستید.
حالا در برجام نگذاشتید، به خاطر اینکه میخواستید دولتی که خودتان میخواهید درست کنید برای خودتان. چرا FATF را نگذاشتید؟ چرا به همه بانکها ظلم کردید، چرا به ملت ظلم کردید، چرا به تجارت خارجی ظلم کردید؟ چرا نگذاشتید مردم به راحتی بتوانند صادرات و واردات کنند؟ روابط بانکها وقتی نیست شما ما را بردید به دوره قاجار. دومرتبه ما را بردید به صرافی. چرا این کار را کردید؟ FATF به اندازه برجام مهم بود. همه کارهای آن شد. اتفاقاً مجلس دهم هم با دولت همراهی کرد. متأسفانه در مجمع گرفتار شد و ما نتوانستیم FATF را عملیاتی کنیم و از لیست خاکستری که بودیم نتوانستیم به لیست سفید برویم. متأسفانه اخیراً به لیست سیاه برگشتیم. بعضی از افرادی که در مجمع بودند و مخالفت کردند، همانهایی هستند که قبلاً نامه نوشته بودند FATF برای کشور ضروری است، اما آنجا به اطرافیانشان گفتند چون این دولت روحانی است باید مخالفت کنیم و بایستیم. واقعاً معنی اپوزیسیون بودن و مخالف دولت بودن اینست که به تاریخ و کشور و ملت لطمه بزنند؟ مردم را فقیر کنند؟ خوشحالید که ما برای نقل و انتقال مالی باید ۱۰، ۱۵ درصد اضافه دهیم؟ خوشحالید از این کارتان؟ خوشحالید از اینکه بانکهای ما با بانکهای دنیا نمیتواند در رابطه باشد؟ دولت چهاردهم هم نمیتواند مگر اینکه برگردید به FATF، برگردید به برجام. توبه کنید. از ملت عذرخواهی کنید. گرچه نه توبه شما قبول میشود، نه ملت عذر شما را قبول خواهد کرد.
دولت سیزدهم هنوز به رشد اقتصادی اواخر دولت دوازدهم نرسیده/ رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۰، ۷٫۶ درصد بود
چند کاندیدای ریاستجمهوری در مناظرهها مدعی رشد اقتصادی منفی در دهه ۹۰ شدند و یکی از آنها به رشد اقتصادی ۱ درصد اشاره کرده است.
پاسخ دکتر حسن روحانی: در سال ۱۳۹۹ با اینکه سختترین سال قرن بوده؛ به خاطر کرونا و جنگ اقتصادی و البته هنوز بقایای داعش در منطقه هم بود، تورم ما ۳۶.۴ درصد بود، رشد اقتصادی ما هم ۴ درصد بود. آخر بهار سال ۱۴۰۰ رشد اقتصادی ما ۷.۶ درصد بود. هنوز دولت سیزدهم به این رشد ۷.۶ درصد که به آن تحویل دادیم، نرسیده است. اینها واقعیتهای بخش اقتصاد است که به مردم گفته نمیشود.
کالاهایی که در سال ۱۴۰۰ خریداری شده همه در ماه تیر و مرداد و شهریور وارد شده؛ عمداً خریدیم تا با قیمت کمتری در اختیار دولت سیزدهم قرار بگیرد
کاندیدایی در یکی از مناظرههای انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم مدعی شده «وقتی دولت سیزدهم روی کار آمد فقط ۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی وجود داشت. آن هم در ۶ ماهه اول مصرف شده بود؛ یعنی ما حتی آن ارز ۴۲۰۰ را نداشتیم که برای مردم گندم بخریم و نان سر سفره مردم بیاوریم.»
پاسخ دکتر حسن روحانی: ما در سال ۱۴۰۰ از این ۸ میلیارد دلار، مجوز داشتیم ۶ میلیارد را خرج و کالاهای اساسی وارد کنیم (مجوزی بود که در جلسه سران سه قوه حاصل شد). این کالاهایی که در سال ۱۴۰۰ خریداری شده همه در ماه تیر و مرداد و شهریور وارد شده است. برای دولت ما وارد شده بود؟ همه اینها را ما خریدیم، برای اینکه کالای اساسی در بهار ارزانتر از پائیز و زمستان است. ما عمداً آنها را خریدیم تا با قیمت کمتری در اختیار دولت سیزدهم قرار بگیرد. رئیسجمهور دولت سیزدهم هم در شهریور به صراحت اعلام کرد که وضع کالاهای اساسی ما خیلی خوب است و انبارهای ما کاملاً شارژ شده است و مشکلی نداریم.
ببینید فساد چه کرده، چه فساد دبشی! چنین فساد دبشی نداشتیم؛ فساد بود قبلاً، اما نه به این دبشی
حجتالاسلاموالمسلمین حسن روحانی در دیدار جمعی از وزیران و معاونان رئیسجمهور در دولتهای یازدهم و دوازدهم ویژگیهای کاندیدای مطلوب را بیان کرد؛ نامزدی که صادق، سالم، شجاع و وفادار است و به رفع تحریمها، شایستهسالاری و تغییر و تحول باور دارد.
متن کامل این بخش از اظهارات دکتر روحانی به شرح ذیل است:
در این شرایط ما باید دنبال تفکری برویم که مردم را از تحریم نجات میدهد. باید دنبال تفکر و فردی برویم که معتقد است باید تحریم برداشته شود. باید برویم دنبال کسی که معتقد است باید با دنیا حرف زد؛ میشود مسائلمان را با دنیا حل کرد. باید با غرب و شرق رابطه داشته باشیم. برویم دنبال کسی که در زندگیاش صداقت دارد. اصلاً مشکل ما دروغگویی است، آمار دروغ دادن، حرف دروغ گفتن، تهمت زدن.
اساس صدق و راستگو بودن است. اصل وفادار بودن به منافع ملی، ملت، نظام و انقلاب است و شجاع بودن. فردی که شجاع نباشد نمیتواند کاری بکند. اساس شجاعت است. اگر به بالاترین برنامهریز و متفکر در این کشور بخواهید مسئولیت بدهید ولی شهامت نداشته باشد، از خودش و خانوادهاش نگذرد و شجاع نباشد، کاری پیش نمیرود. اگر کسی بترسد، اینجا یا آنجا سکوت کند، ملاحظه این یا آن را بکند، کار پیش نمیرود. کسی را انتخاب کنیم که صادق و سالم است. ببینید فساد با ما چه کرده است، چه فساد دبشی! چنین فساد دبشی نداشتیم؛ فساد بود قبلاً اما نه به این دبشی.
ما باید به مردم بگوییم یک عده از افرادی که امروز به عنوان کاندیدا آمدند میخواهند همین سه سال را ادامه دهند. شما این را میخواهید یا کسی که دنبال تحول و تغییر است؟ کسی که آن تفکر را قبول ندارد. کسی که جناحپرست نیست. کسی که شایستهسالاری را پذیرفته است. برویم دنبال او و بین مردم تبلیغ و تبیین و روشن کنیم. در این فرصت کم باید مردم را آماده کنیم و بیاوریم پای کار.
به این حرفها هم گوش نکنیم که رئیسجمهور از قبل تعیین شده است و اسمش معلوم است. ما باید کارمان را انجام دهیم. در سال ۹۲ به خود من هم میگفتند که تو برای چه تبلیغ و صحبت میکنی؟ رئیسجمهور که معلوم و تعیین شده است!
ما باید با امید جلو برویم و تلاش کنیم. به نظر من این تلاش میتواند به ما نتیجه دهد.
- 19
- 3