دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۴ - ۲۳ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۷۸۵
سیاست داخلی

ساختمان‌های ویران‌مسکن مهر در سرپل ذهاب، سلفی احمدی‌نژاد با زمامداری‌اش است؛

آشی که تو پختی! 

مسکن مهر و احمدی نژاد,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
محمود احمدی‌نژاد و تمام دست‌اندرکاران ساخت مسکن مهر و تمامی پیمانکارانی که طرفی از آن پروژه‌ها بسته‌اند، باید محاکمه شوند

دیروز تصاویر زیادی از زلزله مهیب غرب کشور منتشر شد اما تصاویر مربوط به ساختمان‌های ویران‌شده «مسکن مهر» در سرپل ذهاب، بیشترین توجه‌ها را به خود جلب کرد. تصویرهایی که در خود مفهومی فراتر از ویرانی یک ساختمان را نشان می‌دادند؛ آن مهرورزی معروف، آن حکمرانی میان‌مایه، آن لمپنیسیم سیاسی و آن روزگاری را که ایران افتاده بود دست طبقه‌ای نوظهور که هیچ‌جور نمی‌شد درست تحلیلش کرد، از بس که ریشه‌های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی‌اش ناپیدا بود.

 

در تصاویر دیروز، آدم‌های بهت‌زده که نشسته بودند روبه‌روی آوارها - و لابد به چیزی به اسم فلک‌زدگی فکر می‌کردند- خودروهای له شده، دیوارهایی که مثل جلد یک کتاب پاره شده و روی زمین ریخته بودند، مبل‌ها، صندلی‌ها، تخت‌خواب‌ها، کولرها، بخاری‌ها، کمدها، لباس‌ها و...که جایی میان زمین و آسمان آویزان بودند، دیده می‌شدند و آوار سوءمدیریت مثل پرچمی بالای سر مردم زلزله‌زده در اهتزار بود.

 

بی‌شک از اینجا که ما نشسته‌ایم و می‌نویسیم، حرف از رنج زلزله‌زده‌ها، مثل حرف‌های در ساحل نشسته‌ای است که حال غریقی را وصف می‌کند، آن هم در شرایطی که می‌دانیم زلزله‌زدگان بم و هریس و خیلی‌های دیگر، هنوز هم که هنوز است برنگشته‌اند به آن زندگی که پیش از زلزله داشتند. آخر، زلزله فقط ساختمان‌ها را که خراب نمی‌کند؛ عزیزان آدم را هم می‌گیرد، خاطره‌ها و یادگاری‌های آدم را هم.

 

از این‌ها گذشته، زلزله مثل پتک فرود می‌آید روی نوار زندگی. آدم‌ها را «خانه‌خراب» می‌کند. هرکسی این را نمی‌فهمد، اما زلزله‌زده‌ها خوب می‌فهمندش؛ خانه فقط سقف و دیوار و... برای نشستن و خوابیدن نیست! خانه مکانی است که زیستن را معنا می‌دهد و کیست که نگفته باشد «هیچ جا خانه آدم نمی‌شود»؟ اصلاً با این فهم از «خانه» است که «خانه‌خرابی» هم معنا می‌گیرد. و دیروز تصاویر خانه‌ها یا همان مسکن‌های مهر در سرپل ذهاب، مصداق بارزی بودند بر همین خانه‌خرابی؛ آوار شدن خانه و کاشانه و خاطره و هزار چیز دیگر در چند ثانیه و به بیانی بهتر، آوار شدن مهر بر سر صاحبان مسکن مهر؛ افسوس اما این تنها فرودستانند که مدام خانه‌خراب می‌شوند.

طنز تلخ روزگار را ببین که بی‌مهری را با واژه «مهر» بزک کردند.

 

بگذارید بپرسیم چه کسانی در این مسکن‌های مهر زندگی می‌کردند و همین حالا در جاهای دیگر ایران چه کسانی در این خانه‌ها زندگی می‌کنند؟ آیا جز طبقات فرودستی که نه سهمی از قدرت سیاسی و اقتصادی دارند و نه سهمی از رفاه اجتماعی؟ آیا ساکنان این خانه‌ها جز این‌ها هستند؟ این‌ها که در خوش‌بینانه‌ترین حالت، تمام زورشان رسیده که بروند یکی از این خانه‌ها را با هزار بیچارگی بخرند و عمرشان را پیش‌فروش کنند و اقساط ماهیانه بدهند و خانه‌دار به حساب بیایند. جز این‌ها دیگر کیست که رفته باشد توی مسکن مهر؟

 

مسکن مهر دقیقاً مصداق روشن سوءمدیریت دولتی است که میان‌مایگان در ایران ساختند. دولتی که می‌خواست به هر قیمت بگوید هوادار مستضعفان است، چه آنکه انقلاب، وام از همین واژه می‌گرفت. دولتی که هر طور بود می‌خواست نشان دهد- و فقط نشان دهد- که پشتیبان مردمی است که رنج‌کشیده روزگارانند، اما اگر بگوییم تیشه بر ریشه همان مردم زد، بیراه نگفته‌ایم. مگر یادمان می‌رود که طی هشت سال سفره‌های مردم، هر روز کوچک و کوچک‌تر شد و«چاره»، گمشده‌ای بود که همه در ذهن و زندگی‌شان به دنبالش می‌گشتند. ما امروز تصویر خانه‌های ویران‌شده مهر در سرپل ذهاب را به شکل عکس سلفی محمود احمدی‌نژاد با دستپخت دولت‌داری‌اش می‌بینیم.

 

آن روزهایی که محمود احمدی‌نژاد روی کار آمد، می‌شد حدس زد از جیب‌های آن کاپشن بهاری‌اش برای ایران چه چیزی بیرون خواهد آمد. وقتی که او زمام دولت را به دست گرفت، ایران بیش از همیشه نیاز به سیاست، عدالت، تخصص، دیپلماسی، علم، مهارت، بهداشت و درمان، جامعه‌شناسی، آینده‌نگری و پیشرفت داشت. او اما درست از نحله‌ای سیاسی برآمده بود که آشکارا همه این‌ها را نادیده می‌گرفت و دست برقضا، در نقطه مقابل همه این‌ها می‌ایستاد و فریاد «ملت ایران، ملت ایران» سر می‌داد.

 

او خود را همیشه به جای ملت ایران معرفی می‌کرد، حتی وقتی خبرنگاری غربی چیزی از او می‌پرسید، از جانب ملت ایران پاسخ می‌داد. منتقدانش او را پوپولیستی تمام‌عیار می‌خواندند، هرچند او پوپولیسم به معنای سیاسی و فلسفی کلمه نبود. امروز با گذشت حدود پنج سال از زمامداری‌اش، تازه تازه دسته‌گل‌هایی که به آب داده، دارند رو می‌شوند، البته جدای از کارهایی که در همان زمان ریاست‌جمهوری‌اش کرد و هرچه منتقدان فریاد زدند که خطاست، کسی نشنید. حالا همان ملت ایران که او همه‌جا از اسم و رسمشان مایه می‌گذاشت تا منویات خود را به کرسی بنشاند، باید محاکمه بی‌قید و شرطش را مطالبه کنند؛ و ملتی که مطالبه‌گر نباشد این بلایا به سرش می‌بارد.

 

فرو ریختن مسکن‌های مهر در سرپل ذهاب بی‌شک، جز فروریختن ته‌مانده باور مردمانی نیست که شعار حمایت از مستضعفان را باور داشته‌اند و اگر هنوز یک مقام حکومتی یا دولتی، چنین عقیده‌ای در سر دارد که انقلاب اسلامی سال ۵۷ به دست محرومان و طبقات فرودست اتفاق افتاد و از این رو باید از مردم محروم حمایت کرد، باید مسببان این ناکارآمدی بزرگ را پای میز محاکمه بکشاند. با خودمان روراست اگر باشیم، باید از همین حالا تمام ساکنین مسکن‌های مهر در سراسر کشور تخلیه شوند و اسکانی تازه داده شوند. مقاوم‌سازی شهری و روستایی پیشکش! امروز زلزله در غرب کشور است و فردا ممکن است در شرق باشد و یا در پایتختی که خدانکند روزی در آن زلزله بیاید. تجارب چند زلزله گذشته نشان داده اوضاع تاب‌آوری و زیرساخت‌های مقابله با بحران در کشورمان، به طرزی شگفت‌آور، بد است.

 

دولت دوازدهم باید فکری اساسی به حال این وضع کند. یقیناً اگر حال و روز مستضعفان و اصل اصیل عدالت، مطمح نظر باشد، محمود احمدی‌نژاد و تمام دست‌اندرکاران ساخت مسکن مهر، اعم از وزرای مرتبط در دو کابینه او و نیز مدیران ارشد آن وزارتخانه‌ها و تمامی پیمانکارانی که طرفی از آن پروژه‌ها بسته‌اند، باید محاکمه شوند. مضاف بر این‌ها بدون کمترین درنگی باید گفت‌وگو و عزمی حکومتی و ملی در زمینه ایمن‌سازی شهرها و مدیریت بحران شکل گیرد. شاید بیراه نباشد اگر بگوییم ضرورت این کار، کمتر از برجام و تقابل با بحران‌های منطقه‌ای و .. نیست، هرچند آرام‌آرام باورمان شده که باید به زندگی با همین کیفیت کنونی ادامه بدهیم تا هرچه پیش آید، خوش آید!

مسعود رفیعی طالقانی

 

 

hamdelidaily.ir
  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
گیرم مسکن مهر احمدی نزادبا آن همه وسعت ایراد داشته که بخشی از آن در همین دولت تکمیل گردیده،شما از خود سوال نمی کنید چرا بیمارستان این شهر که چند ماه از افتتاحآن نمی گذرد این چنین تخریب شده این هم محصول این دولت است
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش