سکوت اصولگرایان در مقابل احمدینژادی که همواره تحت حمایتهای این جریان قرار داشت، محل پرسش و نقد بسیاری قرار گرفته است. در واکنش به همین انتقادها بود که روز پنجشنبه آیتالله مصباح یزدی، یکی از حامیان اصلی احمدینژاد گفت: امروز احمدینژاد را تأیید نمیکنم؛ چون اکنون یک حالت انحرافی در او میبینم. وی در گفتوگو با خبرآنلاین ادامه داد: ما هر کسی را تا مادامی که در مسیر اسلام کار میکند، حمایت میکنیم؛ طرفداریاش میکنیم؛ هر وقت منحرف شد، ما هم از او جدا میشویم.
محمدنبی حبیبی، دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی هم در این باره گفت: سکوت اصولگرایان مطلقاً نباید علامت رضایت از موضعگیریهای احمدینژاد تلقی شود. معتقد به سکوت نیستم بلکه معتقد به بیاعتنایی اصولگرایان نسبت به احمدینژاد هستم. دبیرکل حزب مؤتلفه تأکید کرد: تذکر اصولگرایان را خیلی مفید تلقی نمیکنم؛ چون آقای احمدینژاد ثابت کرده است که هرچه خودش به نظرش میرسد آن را حق مطلق میداند و تذکر و اظهار نظر خیلی در ذهن ایشان مؤثر نیست.
به گزارش برنا، قاسم روانبخش از حامیان سرسخت احمدینژاد در دوران ریاست جمهوریاش هم گفت: به نظر من رئیس فرقه انحرافی آقای مشایی توانست احمدینژاد را به زمین بزند و از حیز انتفاع خارج سازد. به نظر من، احمدینژاد از زمان خانهنشینی ۱۱روزه از مدار ولایت خارج شد و در انتخابات اخیر با شکستن عهد ولاییاش به اوج خود رسید. حرکتهای اخیر وی نیز بیش از گذشته حقایق را روشن میکند.
در واکنشی دیگر محمدجواد لاریجانی که او نیز از سوی احمدینژاد متهم شده است، به میزان گفت: در مورد احمدینژاد یک انحراف در تفکر دینی موجب شد در عمل سیاسی رفتار منافقانه داشته باشند و مدام بگویند ولایت و بگویند مقصود از ولایت، امام زمان (عج) است.
وی ادامه داد: برخی مانند آقای احمدینژاد و همراهانش دوران دین را سپری شده میدانند، میگویند روزی اسب وسیله رفت و آمد بوده است اما امروزه اسب هست ولی برای تفریح و سواری، نه رفت و آمد، دین هم همین طور. وی با بیان اینکه «توهین و هتاکی علیه من ارزشی ندارد، همواره سخن درست و قول سدید ارزش دارد»، افزود: حال در دوران «دسترسی دیجیتال» میتوانیم بگوییم ضمن اینکه دسترسی به مطالب علمی به نحو غیرمترقبهای تسریع و تسهیل شده است، اما «هرزهگی» هم جهانگیر و جهانشمول شده است؛ چه «هرزهگویی» و چه «هرزهنگاری» و دیگر انواع هرزهگیها!!
سیدعلیرضا آوایی، وزیر دادگستری هم درباره نحوه برخورد قوه قضائیه با محمود احمدینژاد و برخی نزدیکانش توضیحاتی ارائه کرد.
وی در پاسخ به سؤالی در این باره به خبرآنلاین گفت: حتماً دستگاه قضایی برای برخورد با کسانی که مرتکب جرمی شوند، برنامه دارد؛ اما اگر این برخورد با تأخیر انجام شود نباید آن را حمل بر مماشات کرد. وی افزود: وجود نقد در کشور را قبول داریم، اگر کسی به هر کدام از قوا نقدی داشته باشد و در قالب آن صحبت، راهنمایی یا تذکری بدهد و راهکاری ارائه کند، اقدام خوبی است. اما وقتی کار به تخریب، اهانت و نسبت دادن مطالب خلاف واقع میرسد، طبیعتاً خلاف اخلاق و مصلحت کشور است.
این کار از ناحیه هر کسی اتفاق بیفتد، مذموم است. محمود احمدینژاد، حمید بقایی، علی اکبر جوانفکر، اسفندیار رحیم مشایی و حبیبالله جزء خراسانی در هفتههای اخیر با انتشار ویدئو، پیام یا در قالب سخنرانی اتهامات گستردهای را علیه رؤسای قوه قضائیه و مجلس و همچنین مسئولان ارشد دستگاه قضایی و شماری از نمایندگان مطرح کردهاند.
فیلمی که آیت الله مصباح ندید
تمام واکنش آیتالله محمدتقی مصباح یزدی به تحرکات اخیر محمود احمدینژاد این جمله بود که دیروز مطرح شد: «اعمال و رفتار امروز احمدینژاد را تأیید نمیکنم، چون اکنون یک حالت انحرافی در او میبینم.» آن گونه که از فحوای خبر برمیآید، آیتالله مصباح یزدی این جمله را در حاشیه «یک جلسه علمی و فقهی» و در واکنش به اصرار خبرنگار حاضر در مراسم مطرح میکند و چه بسا اگر این ابرام نبود، همین جمله کوتاه نیز بر زبان روحانیای که روزی پدر معنوی احمدینژاد بود، جاری نمیشد.
البته این برای نخستین بار نیست که آیتالله مصباح یزدی از محمود احمدینژاد و رفتارهایش اعلام برائت میکند. او در ماههای پایانی دولت اول احمدینژاد، زمانی که قرابت رئیس دولت با شماری از یارانش از جمله اسفندیار رحیم مشایی حاشیهساز شده بود، زبان به طعن و انتقاد گشود و به تعبیری راهش را از وی جدا کرد. بر این اساس شاید بتوان استدلال امروز آیتالله مصباح یزدی را پذیرفت که چون امروز در احمدینژاد «حالت انحراف» میبیند، براحتی از رئیس جمهوری تحتالحمایهاش تبری میجوید.
آیتالله مصباح یزدی در همین جلسه یاد شده میگوید: «ما هر کسی را تا مادامی که در مسیر اسلام کار میکند، حمایت میکنیم؛ طرفداریاش میکنیم؛ هر وقت منحرف شد، ما هم از او جدا میشویم.» اما سؤال اینجاست که «انحراف» محمود احمدینژاد بخصوص در حوزه دینی که تخصص آیتالله مصباح یزدی نیز هست، امروز علنی شده یا میتوان رگههای آشکار آن را در نخستین ماههای ریاست جمهوری احمدینژاد دید؟
محمود احمدینژاد چند ماه پس از پیروزیاش در انتخابات سال ۸۴ به نیویورک رفت و بعد فیلم ملاقات او با آیتالله جوادی آملی منتشر شد که در آن میگوید: «من روز آخری که سخنرانی کردم، تقریباً همه سران بودند یکی از همان جمع به من گفت: «وقتی تو شروع کردی «بسما..» و «اللهم» را گفتی، من دیدم یک نوری آمد، تو را احاطه کرد و تو رفتی تو یک حصنی، یک حصاری.
تا آخر؛ من خودم هم اینو احساس کردم که فضا یک دفعه عوض شد و همه حدود بیست و هفت، هشت دقیقه تمام، این سران مژه نزدند. اینکه میگم مژه نزدند، غلو نمیکنم، اغراق نیست. چون نگاه میکردم، همه سران مبهوت مانده بودند. انگار یک دستی همه آنان را گرفته بود، آنجا نشانده بود.»
حال سؤال اینجاست که آیا آیتالله مصباح یزدی این سخنان را مصداق انحراف دانسته و سکوت کرده بود یا نه اصلاً انحرافی در این اظهارات نمیبیند؟
آیتالله مصباح یزدی همان سال در سخنانی گفته بود: «دیشب یکی از دوستان حاضر در جلسه نقل کرد؛ قبل از برگزاری مرحلۀ اول انتخابات به محضر یکی از علمای اهواز رسیدم. ایشان گفت: نگران نباشید، احمدینژاد رئیس جمهوری میشود. ایشان گفته بود که شخصی شب بیست و سوم ماه رمضان در حال احیای پیش از نیمه شب به خواب میرود. در خواب به او ندا میشود که بلند شو برای احمدینژاد دعا کن، وجود مقدس ولیعصر (عج) دارند برای احمدینژاد دعا میکنند.
میگوید من حتی اسم احمدینژاد را نشنیده بودم و اصلاً او را نمیشناختم! خود ایشان نیز در تاریخ دهم دیماه قاطعانه گفته بود که من رئیس جمهوری خواهم شد. کسانی با او شوخی میکردند که این چه حرفی است میزنی؟ چه کسی به تو رأی میدهد؟ چه کسی تو را میشناسد؟ گفته است این قول یادتان باشد، امروز ۱۰/۱۰/۸۳ است، من رئیس جمهوری خواهم شد! حالا خواب دیده یا کسی به او گفته است من نمیدانم!» آیتالله مصباح یزدی بعد از انتخابات پرحاشیه ریاست جمهوری سال ۸۸ تأکید کرد: «رئیس جمهوری وقتی از طرف ولی فقیه نصب شد، میشود عامل او؛ او نصبش میکند.
آن پرتو قداستی که او دارد، بر این هم میتابد.» نکته محل تأمل بعدی این است که رابطه آیتالله مصباح یزدی و احمدینژاد، فراتر از حمایتهای مرسوم علمای دینی از نامزدها یا پیروز انتخابات بود؛ چه شماری از شاگردان وثیق و نزدیک آیتالله مصباح یزدی، در کابینه اول احمدینژاد نقشی کلیدی داشتند. مرتضی آقاتهرانی یکی از شاگردان آیتالله مصباح یزدی بود که به عنوان معلم اخلاق دولت نهم انتخاب شد.
ناصر سقای بی ریا دیگر شاگرد آیتالله مصباح یزدی بود که مشاور محمود احمدینژاد در حوزه روحانیت شد و در تنظیم روابط رئیس دولت وقت و قم، نقش اساسی داشت. همو بود که سال ۹۶ ماهها بعد از جنجال «هاله نور» گفت: «ما چه عزتی از این بیشتر میخواستیم که احمدینژاد قلبهای مردم را متحول کرد؛ در سفر شانگهای خانمهای هندو آمدند و با دست مالیدن بر شیشه اتومبیل رئیس جمهوری (احمدینژاد) میخواستند خودشان را تبرک کنند. آن کوردلانی که چشم معنا بین شان کور است و نمیتوانند بشنوند که فرزند اسلام در سازمان ملل دعای فرج میخواند کور باشند.»
- 19
- 5