شورای نگهبان رایزنی سیاسی نمیکند هر راهکار قانونی درباره ورود اقلیتها به شوراها مورد استقبال شورای نگهبان است
ماههاست از ممنوعیت ورود سپنتا نیکنام، عضو زرتشتی شورای شهر یزد میگوید؛ بعد از همه حرف و حدیثها و مصوبه اخیر مجلس که راه ورود اقلیتها به شوراهای شهر و روستا را هموارتر میکند، او هنوز هم روی همان حرف خودش است؛ عباسعلی کدخدایی دیروز درحالی در ردای سخنگویی شورای نگهبان به میان خبرنگاران آمد که همچنان بر همان موضع قبلی این شورا درباره سپنتا نیکنام مصر بود. او در پاسخ به سوال «شهروند» مبنی بر اینکه نظر شورای نگهبان درباره مصوبه حل مشکل عضویت اقلیتها در شوراها و همچنین آخرین وضع سپنتا نیکنام و نظر نهایی شورای نگهبان چیست؟ گفت که نظر شورای نگهبان همان نظری است که قبلا اعلام شده است.
او با بیان اینکه فکر میکنم نظام جمهوری اسلامی ایران به اندازهای با ثبات و با قدرت است که بتواند پاسخ سوالات کوچک اینچنینی را بدهد، گفت: «قبلا هم عرض کردیم هر راهکار قانونی که مراجع قانونی پیشبینی کنند، مورد استقبال شورای نگهبان قرار میگیرد.» او افزود: «ما درصدد ایجاد مشکل نیستیم. شورای نگهبان در انجام وظایف قانونی و شرعی خود اقداماتی انجام میدهد و مراحل خود را داشته و دارد. مصوبهای که گفتید تصویب شده است و کلیات مصوبه مورد بررسی قرار گرفته و در صورت ارسال مصوبه نهایی، اظهارنظر میکنیم.»کدخدایی همچنین در گفتوگویی اختصاصی با «شهروند» با بیان اینکه نظر شورای نگهبان درباره سپنتا نیکنام تغییری نکرده و این نظر لازمالاجراست، در پاسخ به این سوال که بعضی از نمایندگان مجلس به دلیل ترس از ردصلاحیت درباره موضوع سپنتا نیکنام اظهارنظر نمیکنند، گفت:
«اینگونه نیست که نمایندگان به دلیل اظهارنظر در اینباره ردصلاحیت شوند؛ ما فقط انتظار داریم که نظرات و پیشنهاداتی که مطرح میشود با در نظر گرفتن قوانین باشد. اینکه عدهای میگفتند شورای نگهبان اختیاری درباره ممنوعیت ورود سپنتا نیکنام به شورای شهر ندارد، درست نیست.»او ادامه داد: «آییننامه داخلی مجلس که قانون است و خود نمایندگان محترم تصویب کردهاند، این اجازه را به شورای شهر داده است. ما انتظار داریم که درباره قوانین و مقررات بحث و براساس قوانین و مقررات موجود اعلام نظر شود. ما از هر نظر و پیشنهادی هم استقبال میکنیم و خدای ناکرده اینگونه نیست که ما بگوییم نمایندگان یا کارشناسان هیچ صحبتی درباره حیطه وظایف و اختیارات شورای نگهبان نداشته باشند، اما انتظارمان این است که این اظهارات در حیطه قوانین باشد.»
شورای نگهبان نهاد سیاسی نیست
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در این نشست خبری با بیان اینکه شورای نگهبان از هرگونه گفتوگو و صحبت در بخشهای مختلف استقبال میکند، گفت: پیشنهاد برخی از چهرهها در قالب رایزنی سیاسی مطرح شده بود که باید بگویم شورای نگهبان سیاسی نیست که رایزنی سیاسی کند، اما در حوزه قانون اگر انتقاد و پیشنهادی باشد، استقبال میکند.سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اخیرا برخی از چهرههای اصلاحطلب خواستار گفتوگو با شورای نگهبان بودهاند و عقیده داشتند در مورد عضو زرتشتی شورای شهر یزد اگر تعامل با شورای نگهبان وجود داشت موضوع اینقدر حساس نمیشد، چقدر با این نظر موافق هستید؟ گفت: شورای نگهبان از هرگونه گفتوگو و صحبت با عزیزان در بخشهای مختلف استقبال میکند و همچنین از پیشنهاد مردم، اصحاب رسانه، سیاسیون و ...
استقبال میکنیم و حتی خواهش میکنیم مردم همچنان نظرات خود را برای ما ارسال کنند. پیشنهادات و انتقادات مردم موجب خشنودی ما میشود.کدخدایی افزود: اما نکتهای که درخصوص خواسته این افراد مطرح شده بود، در قالب رایزنی سیاسی بود که باید عرض کنم شورای نگهبان سیاسی نیست که رایزنی سیاسی کند، اما در حوزه قانون اگر انتقاد و پیشنهادی باشد از آن استقبال میکند. پژوهشکده شورای نگهبان در حوزه قوانین و مصوبات فعال است. همچنین در حوزه انتخابات، شورای نگهبان آمادگی گفتوگو دارد، اما این امر حمل بر لابی سیاسی و رایزنی سیاسی نباشد، زیرا از شأن شورای نگهبان دور است.
نظر درباره انتخابات زود است
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد اینکه یکی از ملاکهای تأیید صلاحیت کاندیداهای نمایندگان مجلس، فقدان سابقه سوء مانند عدم شهرت به نشر اکاذیب است. با توجه به ادعای اخیر یکی از نمایندگان تهران نسبت به خویشاوندی یک متهم مالی با یکی از مراجع عظام تقلید، آیا ردصلاحیت وی از جانب شورای نگهبان نیازمند شکایت رسمی است یا صرف این ادعا کفایت میکند؟ گفت: از ما نخواهید نظرات را در مورد انتخابات، زودتر اعلام کنیم. زمان انتخابات نظر خود را مطرح خواهیم کرد، اما اگر فکر میکنند جرمی اتفاق افتاده است،
قوه قضائیه مسئول رسیدگی به آن است.کدخدایی درباره سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه علت رد طرح تقویت بسیج مستضعفین توسط شورای نگهبان چیست و آیا این امر موجب تضعیف اقدام بسیج برای بازسازی سوریه نمیشود؟ بیان کرد: بخشی از سوال شما مربوط به وزارت خارجه است که من صالح نیستم در مورد آن نظر بدهم اما در مورد طرح تقویت بسیج مستضعفین اتفاقا ایراد شورای نگهبان در جهت تقویت بسیج است؛ زیرا شرایط و حوزههایی را در مصوبه و ماده اول آن ذکر کردند که اعضای شورای نگهبان معتقدند باید در چارچوب فرماندهی کل قوا باشد و از این طریق اقدام شود، در نتیجه ایراد ما در جهت تقویت است.
شرمندهام، قول دادیم زودتر پاسخ دهیم
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره آخرین وضع ارایه سیاستهای کلی انتخابات توسط شورای نگهبان، تصریح کرد: شرمندهام، قول دادیم زودتر پاسخ دهیم و هنوز صورت نگرفته است؛ همچنان این موضوع در دستور کار است و روی آن کار میشود، هنوز به جمعبندی نهایی نرسیدهایم، ولی کار در پژوهشکده شورای نگهبان و صحن شورا درحال پیگیری است و به محض وصول نتیجه به مردم اعلام میشود.سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره قاعده نفی سبیل و نظر فقهای شورای نگهبان و اینکه وظیفه شورای نگهبان با توجه به جوی که علیه شورای نگهبان درخصوص اعمال نظر در مورد عضو شورای شهر صورت گرفته، در اقناع جامعه چیست؟ گفت: وظیفه ما این است که در خدمت شما باشیم و شما به ما در اقناع مردم کمک کنید. در روزنامه همشهری و مصاحبهای که شنبه منتشر شد در همین رابطه صحبت کردهام که آن را مطالعه کنید. شما حتما همه سایتها را ندیدید، مقالات متعددی در تأیید نظر شورای نگهبان نوشته شده است.
امکان اصلاح «رجل سیاسی»
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تعریف رجل سیاسی نسبت به گذشته تغییر کرده است، آیا میتوان گفت تعریف جدید ثابت باقی میماند یا در گذر زمان ممکن است معیارها تغییر کند؟ خاطرنشان کرد: همه در بحث قانونگذاری معتقدیم که قوانینی که توسط انسان وضع میشود براساس شرایط فرق میکند. تلاش ما این است که بتوانیم مصوبه جامعی داشته باشیم، این تلاش انسان و محدود به اختیارات و ذهن انسان است، همانطور که قوانین گذشته اصلاح میشود این مورد هم امکان اصلاح دارد، اما تلاش ما این است که در کوتاهمدت دچار تغییر خاص نشود.
انتظار بیشتری از مجلس در جامعتر بودن مصوبات داریم
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه مجلس فعلی تا چه اندازه با مجلس دوران شهید مدرس شباهت دارد، تصریح کرد: انشاءالله که همه چیز خوب خواهد بود. اجازه دهید اظهارنظر نکنیم و روز مجلس را تلخ نکنیم. ما انتظار بیشتری از مجلس در جامعتر بودن مصوبات داریم و این نظر را کلی عرض کردم.سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر طرح مجلس درخصوص نمایندگان شورای شهر به تأیید مجمع تشخیص مصلحت برسد، شورای نگهبان چه اقدامی انجام میدهد، گفت: اصل ١١٢ قانون اساسی تعیین تکلیف کرده است که در صورت اختلاف نظر، نظر مجمع تشخیص مصلحت قاطع دعوا است و شورای نگهبان در چنین مواردی تابع قانون خواهد بود.
- 10
- 2