به گزارش فرارو،یک سال از درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی گذشته است، اما همچنان بحثها پیرامون او نقشش در انقلاب اسلامی و پس از انقلاب داغ است. در کنار بحثهایی که پیرامون فقدان هاشمی رفسنجانی در فضای سیاسی کشور مطرح است، در روزهای اخیر سه موردکه ارتباط مستقیمی با او دارد بحث برانگیز و حاشیه ساز شده است.
مورد اول مربوط به انتشار ویدئویی از جلسه تعیین رهبری مجلس خبرگان پس از درگذشت امام خمینی (ره) در خرداد سال ۱۳۶۸ است. این ویدئو اولین بار است منتشر میشود که حاوی نکات مهم و تاریخی درباره انتخاب حضرت آیت الله خامنهای به عنوان رهبری است.
پیشتر ویدئوهای ناقصی از آن جلسه در دسترس بود. اما انتشار این ویدئو از دو جهت مورد توجه قرار گرفت هاست از یک سو دیدگاه صریح آیت الله خامنهای در مخالفت با رهبری خود و از سوی دیگر تلاش آیت الله هاشمی رفسنجانی برای تعیین آیت الله خامنهای به عنوان رهبر انقلاب.
پیشتر از نقش مهم هاشمی رفسنجانی در این اتفاق مهم سخن گفته شده بود، اما با این فیلم ابعاد موضوع روشنتر شده است.
به این ترتیب این ویدئو بحثها پیرامون عملکرد و نقش آیت اله هاشمی در تاریخ انقلاب اسلامی را افزایش داده است. در فضای مجازی کاربران زیادی به این ویدئو واکنش نشان داده اند.
دومین موردی که در روزهای اخیر پیرامون بحث برانگیز شده است، باز میگردد به خاطره ای از شهید بهشتی که آیت الله هاشمی رفسنجانی در فیلم انتخاباتی اش در سال ۸۴ نقل میکند.
هاشمی در نقل آن خاطره میگوید: «روزی در جمع یاران به بهشتی گفتم، این تهمتهای تلخ آزارت نمیدهد؟ نگاهم کرد و گفت: این آسیاب به نوبت است، نوبت تو هم خواهد رسید ...».
این خاطره جذابیت فیلم تبلیغاتی هاشمی را افزایش داد و در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
اما روز گذشته روزنامه شرق در گفت و گویی با منوچهر محمدی تهیه کننده فیلم انتخاباتی آیت الله هاشمی، اظهار نظری از او درباره آن خاطره مشهور منتشرکرد که جنجالی تازه به پا کرده است.
در بخشی از گفتگوی روزنامه شرق با منوچهر محمدی، خبرنگار از وی سوال میکند که «در بخشهایی از فیلم خاطرههایی از زبان آقای هاشمی گفته میشود، خاطرهای که از شهید بهشتی نقل میکنند هم بخشی از ساختار فیلم بود؟»
محمدی در پاسخ گفت: «خاطره شهید بهشتی زاییده ذهن من است. فکر کردم فضای اتهامی که آقای هاشمی با آن درگیر بودند را چطور بیان کنم و این بخش به خاطرم رسید.» در ادامه خبرنگار از او سوال نمیپرسد تا ماجرا روشنتر شود که منظورش چیست؟ آیا آن خاطره مشهور اساسا وجود نداشته است و زایده ذهن محمدی بوده و یا اینکه گنجانده شدن آن در فیلم ایده محمدی بوده است.
به هر ترتیب با وجود این ابهام مهم، این سخنان تهیه کننده مستند انتخاباتی آیت الله هاشمی بسیار بحث برانگیز شده است. خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران در گزارشی از از "ابهام جدی" درباره خاطره هاشمی از بهشتی نوشت و در ادامه با استناد به سخنان حمید انصاری قائم مقام موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) و موسوی خوئینیها درباره خاطرات هاشمی سعی کرد اصالت خاطرات هاشمی را زیر سوال ببرد.
این رویکرد در دیگر رسانههای اصولگرا از جمله سایت رجانیوز هم دیده میشود.
اما در کنار رسانههای اصولگرا در شبکههای اجتماعی هم پیرامون این ماجرا بحثهای فراوانی مطرح شده است با این حال کمتر به ابهام سخنان منوچهر محمدی توجه شده است.
امیرحسین ثابتی توئیت کرده است: «وقتی کارگردان فیلم تبلیغاتی هاشمی در سال ۸۴ رسما میگوید خاطره هاشمی از شهید بهشتی دروغ بوده، تکلیف بقیه خاطرات هاشمی هم مشخص است. بویژه خاطراتی که میگفت امام خمینی موافق حذف مرگ برامریکا بود!»
علی اشرف فتحی هم نوشته است: «اتفاق طلایی سالگرد هاشمی نه انتشار فیلم خبرگان ۶۸ بلکه ادعای منوچهر محمدی درباره ساختگی بودن خاطره هاشمی از بهشتی در مستند انتخاباتی ۸۴ بود!»
در این بین برخی هم پا را فراتر گذاشته اند و جمله منوچهر محمدی را این گونه تحریف کرده اند "خاطره هاشمی از بهشتی زاییده تخیل من بود."
منوچهر محمدی محمدی درباره تیتری که روزنامه شرق برای مصاحبه او انتخاب کرده به خبرنگار انصاف نیوز گفت: «آقایان دوست داشتند از حرف من اینگونه برداشت کنند! آن خاطره را آقای هاشمی برای من تعریف کرد و من ادبیاتش را تغییر دادم و با سبک و سیاق خودم نوشتم، بعدا هم گویا ایشان این ماجرا را در جای دیگری، گمان کنم کنگره شهید بهشتی، عین همین را نقل میکنند. حالا چند کلمه جابهجاشده که چیز خاصی نیست.»
اما سومین موضوع بحث برانگیز و حاشیه ساز مربوط به مرگ آیت الله و ابهامهای پیرامون آن است. درست یک سال پس از مرگ آیت الله هاشمی رفسنجانی، فرزند او یاسر هاشمی خبر از ارجاع دوباره پرونده مرگ پدرش به شورای عالی امنیت ملی داد.
هاشمی گفت این پرونده که بسته شده بود بار دیگر به درخواست حسن روحانی، رئیس جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی در این نهاد عالی کشور گشوده شده است.
گویا محسن هاشمی، برادر یاسر که ریاست شورای شهر تهران را بر عهده دارد، قرار است به زودی برای رؤیت پرونده مرگ پدرش به محل شورای عالی امنیت ملی برود.
هاشمی رفسنجانی در روز یکشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۵ در حال شنا در استخر کوشک متعلق به مجمع تشخیص مصلحت نظام واقع در نزدیکی مجموعه سعدآباد دچار عارضه قلبی شد. عملیات احیا توسط محافظان حاصلی نداشت و او در ساعت ۱۸:۲۰ پس از ایست قلبی و در شرایطی که علائم حیاتی نداشت به بیمارستان شهدای تجریش منتقل شد. تلاش بیش از یک ساعته برای احیای وی ناموفق ماند و ساعت ۱۹:۳۰ دقیقه همان روز فوت او اعلام شد.
همان گونه که در حیات آیت الله هاشمی شبهه و شایعه بسیاری در مورد اسرار محفوظ در سینهاش و نیز در مورد میزان ثروت او و خانوادهاش مطرح بود، مرگ او نیز با حرف و حدیثهای زیادی همراه شده است.
هنوز همه جزئیات پرونده در دست بررسی مرگ آیت الله در شورای عالی امنیت ملی منتشر نشده است، اما دختر کوچک او، فائزه، در اواخر آذر ماه گذشته به روزنامه اعتماد اعلام کرد که مطابق گزارش شورای عالی امنیت ملی ایران در کالبد پدرش به میزان ۱۰ برابر حد مجاز مواد و تشعشعات رادیواکتیو وجود داشته است.
محمد هاشمی نیز اخیرا در گفت و گویی با روزنامه شهروند مرگ برادرش را "غیر مترقبه" و "غیرعادی" دانست و گفت: «علت مرگ را در بیمارستان ایست قلبی اعلام کردند، ولی علت ایست قلبی را کسی اعلام نکرد. هنوز هم کسی اعلام نکرده که علت ایست قلبی چه بوده.»
محمد هاشمی در پاسخ به این سوال که آیا شما موضوع را پیگیری نکردید گفت: «جوابی نگرفتیم، یعنی جواب پزشکی یا علمی از این قضیه نگرفتیم که ببینیم علت ایست قلبی چه بوده است، چون کالبدشکافی هم انجام نشد، بنابراین برای ما علت ایست قلبی نامشخص است. آن چیزی هم که برخی از رسانهها عنوان میکنند، همین است که علت ایست قلبی مشخص نیست. به ما رحلت آیتالله را به دلیل ایست قلبی اعلام کردند، اما اینکه علت ایست قلبی چه بود؟ آن را هنوز نمیدانیم.»
- 16
- 1