دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳
۱۸:۰۶ - ۲۶ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۷۱۷۰
سیاست داخلی

اختلاف در بیت هاشمی؟

خانواده هاشمی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

 آیت‌الله هاشمی یک‌سالی است که در خاک خفته و امروز از او تنها یادها به‌جا مانده و تحلیل‌ها در وصف او بیان می‌شود.

 

و این یعنی این روزها بیش از گرامیداشت خاطرات آیت‌الله، مواضع فرزندان اوست که زیرذره‌بین است. هاشمی و خانواده‌اش همیشه در صدر اخبار بوده‌اند، چه آن وقت‌هایی که آیت‌الله بود، چه حالا که نیست.

 

شیوه آیت‌الله رفسنجانی آن بود تا برخلاف سایر سیاسیون که همسران و فرزندان خود را از سیاست برحذر می‌دارند و آنها را برای آنکه متهم به آقازاده‌بودن نشوند در خفا و بایکوت خبری نگاه می‌دارند، نه عفت مرعشی همسرش را از رسانه‌ها دور نگه دارد و نه هیچ‌یک از فرزندان را. عفت مرعشی هرچند هیچ‌گاه نقش بانوی اول را بازی نکرد، اما توانست همراه و همگام با آیت‌الله در ایام ریاست‌جمهوری، در مراسم رسمی و تشریفاتی حضور داشته و نقش ایفا کند. او همیشه همراه و در خط آیت‌الله بود.

 

اوج جنجال‌آفرینی وی در زمان دستگیری فرزندش مهدی و روانه زندان‌شدن او بود، همان موقع او حرف‌ها و اظهاراتی جنجالی مطرح کرد که بیانگر این بود که عفت مرعشی اگر بخواهد سخن به‌ زبان بیاورد، می‌تواند مانند فرزندان رسانه‌ای شود و بحث داغ مطبوعات و جراید.

 

در این میان اما پنج فرزند آیت‌الله هر یک حکایتی جداگانه دارند؛ پنج فرزندی که بعد از رحلت آیت‌الله دو نگاه متفاوت نسبت به آنها وجود داشت، عده‌ای معتقد بودند بعد از فوت آیت‌الله این پنج فرزند در محاق خواهند رفت و دیگر خبری از اظهارنظرهای خاص برخی از آنها مثل فائزه نیست. این دسته باور داشتند همه اقدامات و اظهاراتی هم که تا به امروز فرزندان هاشمی به زبان می‌آوردند به واسطه حضور پدر بوده و از این پس با رفتن چتر حمایتی بابا(!) آنها نیز خاموش می‌نشینند. اما عده‌ای برعکس این موضوع را مطرح می‌کردند و اعتقاد داشتند فرزندان هاشمی از این پس جسورتر می‌شوند، چراکه دیگر نیازی نیست تا در گفتارها و اظهاراتشان رعایت حال جا و منصب پدر را بکنند.

 

اما در نهایت آنچه امروز در عمل روی داده این است که انگار برادرها و خواهرها در عین اینکه هنوز هم قربان صدقه بابا می‌روند، اما از جهت نگاه سیاسی اختلافاتشان با یکدیگر عیان‌تر شده این را به‌خوبی می‌شود در اظهارنظرهای اخیر آنها دید. به‌خصوص بعد از آخرین گفتگوی محسن هاشمی رفسنجانی که به‌صراحت بیان می‌کند با فائزه دارای اختلاف‌نظر سیاسی و عقیده است.

 

این چند نفر

مهدی هاشمی جنجال‌سازترین‌شان بود حتی بیشتر از فائزه. مهدی از سال ۸۸ به بعد، خبرسازترین فرزند بود. برادر خبرسازی که آیت‌الله در برخی تریبون‌هایش از او سخن می‌گفت. دست‌آخر اینکه بعد از رفتن به انگلیس در حوادث ۸۸ و بعد از بازگشت به ایران، بازداشت شد. روزی که قرار بود مهدی به زندان برود آیت‌الله و انتشار فیلم بدرقه او در رسانه‌ها موج انتقادات جریان راست را روانه مرحوم هاشمی کرد... هرچه بود گذشت. مهدی بعد از زندان و بعد از فوت آیت‌الله دیگر خیلی خبرساز نیست. فقط گهگداری مرخصی‌هایش از زندان جنجالی می‌شود و خرید از فلان مغازه. با این حال هنوز که هنوز است مخالفان هاشمی سایه او را با تیر می‌زنند.

 

به‌جای مهدی، یاسر هاشمی کوچک‌ترین عضو خانواده هاشمی جزء بی‌حاشیه‌ترین‌هاست. به غیر از اینکه با تغییر ساختار دانشگاه آزاد اسلامی، از ریاست دفتر هیئت امنای این دانشگاه برکنار و در آن ایام مخالفت‌هایی با ساختارها و تغییراتی در دانشگاه آزاد کرد کنش و واکنش خاصی از او ابراز نشده است.

 

در این بین فاطمه، محسن و فائزه سه‌شخصیت با سه موضع‌گیری سیاسی متفاوت بعد از آیت‌الله بیش از یاسر و مهدی فعالیت می‌کنند، کسانی که حالا به‌صراحت می‌گویند تغییراتی در خط‌مشی‌شان بایکدیگر وجود دارد. 

 

محسن هاشمی به‌عنوان رئیس شورای شهر این روزها بیش از بقیه جهت‌گیری سیاسی‌ متفاوت با فاطمه و فائزه است. به‌ویژه بعد از اظهارنظرهای جنجالی‌اش پیرامون ۹ دی. اظهاراتی که با واکنش بسیاری از مردم در شبکه‌های اجتماعی روبه‌رو شد. البته بعدها خود محسن هاشمی از در توجیه آن حرف‌ها برآمد و به‌گونه‌ای آن را رفع و رجوع کرد. وقتی روزنامه آفتاب‌یزد از فاطمه هاشمی درباره این صحبت‌های محسن هاشمی پرسید، او با صراحت گفت اگر محسن این حرف‌ها را زده با آن موافق نیست. فاطمه هاشمی در همان گفتگو به اختلاف‌نظرهای بین خواهر و برادرها هم اشاره کرد، البته آن را نه یک ضعف، بلکه یک نقطه‌قوت ارزیابی و بیانگر نگاه آزاد فرزندان هاشمی بعد از فوت آیت‌الله دانست.

 

بعد از تایید اختلاف‌نظر و دیدگاه محسن هاشمی و فاطمه هاشمی، حالا محسن در جدیدترین مصاحبه‌اش از اختلاف‌نظر با فائزه هم می‌گوید. البته این نکته نگفته نیز پیداست. کاملا واضح است دیدگاه فائزه که روزی به دیدار یکی از هم‌بندهای خود در زندان رفته و با آنها عکس گرفته و خیلی قبل‌تر در حوادث ۸۸ نقش داشته و به‌صراحت دودهه‌ای است که با اظهارنظرها و گفتگوها و فعالیت‌های مطبوعاتی‌اش جنجال آفریده و شش ماهی را در زندان سپری کرده باید هم با دیدگاه‌های محسن هاشمی که این روزها در ردای ریاست شورای شهر فعالیت دارد متفاوت باشد. 

 

اوج اختلاف‌نظر 

اما کار به اینجا ختم نمی‌شود. محسن در سخنان اخیرش به‌گونه‌ای عمل کرده که انگار، پاسخ‌ اظهارات اخیر فائزه و فاطمه را داده تا پرسش‌های خبرنگار. او در جواب پیرامون فوت آیت‌الله، سعی دارد تا از تایید یا تکذیب حرف‌ها و اظهارات این دو خواهر اجتناب کند.

 

اختلاف دیدگاه محسن هاشمی با فائزه و فاطمه در حالی است که باید گفت، فاطمه و فائزه را نیز نمی‌توان دوخواهر با دودیدگاه کاملا شبیه به هم دانست که اگر اینطور بود فائزه در حزب کارگزاران حضور نداشت و فاطمه در حزب اعتدال و توسعه. این دو خواهر نیز با انتخاب دوحزب مختلف سیاسی نوع تفاوت در نظرشان را به نمایش گذاشته‌اند. فاطمه که از بانیان حزب اعتدال است هرگز نتوانست فائزه را به حزب خود بکشاند، هرچند فائزه نه تنها در حزب خواهر نمی‌گنجد، بلکه در حزب کارگزاران نیز بیشتر یک فعال اصلاح‌طلب با خُلق و خوی تند چپ به‌شمار می‌آید تا جایی که بسیاری می‌گویند فائزه مرزهای اصلاح‌طلبی ایران را به‌معنای جناحی‌اش شکسته و خطوط قرمز را رد کرده است.

 

فاطمه هاشمی، دختر بزرگ آیت‌الله که ظاهرا بیش از باقی فرزندان به پدر نزدیک بوده هم، البته کم‌ اظهارنظرهای جنجالی نداشته؛ اظهارنظرهایی که بیشتر شبیه به گفته‌های فائزه است تا محسن. او نیز البته یکبار تا مرز حبس‌های شش ماهه رفته، اما بخشوده شده است. فاطمه کسی است که این روزها هماهنگ با خواهر سخنان تازه‌ای درباره آیت‌الله مطرح می‌کند و البته وقتی پای دفاع از برادرش مهدی بیفتد حاضر است حرف‌های دردسرسازتر هم بزند. هرچند هیچ‌گاه آنقدر مثل فائزه تند نرفته تا تندروهای خشمگین به‌محض دیدنش به او فحاشی و هتاکی کنند. 

 

پلیس خوب و بد؟

یاسر، فاطمه، فائزه، محسن و مهدی یادگار یا فرزند آیت‌الله هرچه نامشان را بگذارید اگرچه با دیدگاه‌هایی متفاوت، اما همگی به سمت اصلاح‌طلبی گرایش دارند. محسن با رنگ و لعابی بسیار ملایم، چیزی شبیه به همان اصلاح‌طلب‌های اصولگرای معتدل است که گهگداری به راست و البته بیشتر به چپ تمایل پیدا می‌کنند، اما رویکرد کاملا محافظه‌کارانه دارند. فاطمه با اندکی رنگ و رخ بیشتر اصلاح‌طلبی و فائزه هم که باید اصلاح‌طلبان به‌دنبالش حرکت کنند تا او به‌دنبال آنها...

 

با رسانه‌ای‌شدن تفاوت‌نظرهای خواهران و برادران هاشمی رفسنجانی بعد از فوت آیت‌الله، البته این نظریه را هم نباید دور از ذهن دانست که شاید تمام این تفاوت‌نظرها هم یک هماهنگی از پیش‌تعیین شده فرزندان هاشمی برای پیشبرد اهداف سیاسی‌شان باشد، چیزی شبیه به اجرای پلیس خوب و پلیس بد... بدین ترتیب که حرف‌های تند از سوی یکی از خواهران زده شود و بعد برادر آنها را در قالب اظهاراتی ملایم کادوپیچ کرده و به رسانه‌ها بگوید.

 

 

 

 

aftabeyazd.ir
  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش