به گزارش ایران آنلاین، نشست "کندو کاو اعتراض های مدنی مسالمت آمیز- صلح جویانه"، دوم اسفند ماه به همت گروه جامعه شناسی صلح انجمن جامعه شناسی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، سخنرانی خود را با طرح این پرسش که "چقدر رفتار جامعه طبیعی است؟" آغاز کرد. به زعم او، ما اغلب ناملایمت های اجتماعی را با زبان خشونت حل و فصل می کنیم چه از ناحیه نظام چه از ناحیه مردم. و در این راستا، به ناآرامی های دی ماه ، درگیری اخیر دراویش و ناآرامی های خیابان استانبول در نتیجه نوسانات ارز اشاره کرد.
به زعم او، ما تعاملی برای حل و فصل ستیزهای اجتماعی مان نداریم و به سرعت به خشونت متوسل می شویم.
از این رو، ریبا کلام دلایل به خشونت کشیده شدن این ناملایمات اجتماعی را در چند دسته نشاند:
نخست آنکه، جامعه توسعه یافته ای به لحاظ سیاسی نیستیم.
دوم اینکه، نظام سیاسی ما علیرغم عقب ماندگی، خود را کامل و بدون اشکال می بیند. بنابراین، چندان به دنبال راه حل و اصلاح نیست.
سوم اینکه، در جریان ناملایمات اغلب زمینه های بروز آن مغفول می ماند. کسی از نظام سیاسی به این موضوع نپرداخت که معترضان چه کسانی بودند؟ چه عقبه جامعه شناختی ای داشتند؟ و دردشان چه بود؟
وی در ادامه، تائید یا تقبیح این اعتراضات را پرسش جدی دیگری دانست که بیش از هر طیفی نخبگان را به خود درگیر کرد.
به زعم او، پرسش اصلی، بیش از اصولگرایان، متوجه جریان اصلاحات بود چرا که جامعه توقع داشت از سوی آنها پاسخی دریافت کند و چون پاسخی نیافت، به خشونت متوسل شد.
از این رو، زیبا کلام تجمعات دی ماه را به مراتب تندتر و رادیکال تر از سال ۸۸ دانست.
او، در این فضا، بر مسئولیت نخبگان تاکید کرد. زیبا کلام بر این باور است که کسی از دانشگاه در مواجهه با این اعتراضات راه حل نمی خواهد اما دانشگاهیان نباید نسبت به مسئولیت اجتماعیشان بی تفاوت باشند.
- 9
- 5